Kiracıya Whatsapp İhtarname


Sponsorlu Bağlantılar

Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Kiracının tahliyesi hukuki prosedürler ve kanunlar çerçevesinde yapılmalıdır. Çoğu durumda, kiracı tahliyesi, ev sahibinin aşağıdaki prosedüre tabi olması gereken bir süreçtir: 1. Ev sahibi, kiracı için bir tahliye davası açmalı ve nedenini belirtmelidir. 2. Mahkeme eliyle, geçerli bir tahliye nedeni olan kiracıya yazılı bir uyarı verilmelidir. 3. Kiracı uyarıyı alırsa, belirlenen tarihten önce evden çıkmalıdır. 4. Kiracı uyarıyı reddediyorsa, ev sahibi mahkemeyi devreye sokmalı ve bir yargı kararı almalıdır. 5. Eğer kiracı hala evi terk etmiyorsa, ev sahibi polisi arayabilir ve bilgilerinin doğruluğunu kanıtlamalıdır. 6. Son olarak, kiracı hakkında uygun olan haklarını alması için mahkemeye başvurmalı ve olası tazminat ödemeları veya tahliye harcı ücretleri ödenmesi gerekebilir.

Kiracının bu yol ile tahliye edilebilmesi için ihtarnamede kiracıya 30 gün süre verilmesi gerekmektedir. Kiracı ihtarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde geciken kira bedelini ödemez ise kira döneminin sonu beklenmeden temerrüt nedeni ile tahliye davası açılabilecektir.
Öncelikle, kiracıya ihtarname göndermenizin nedenini belirtin. Bu ihtarnameyi mahkemeye vermeden önce, bir kez daha kiracının size ödemeyeceğini kabul ettiğinden ve sözleşmenizin şartlarının ihlal edildiğini teyit ettiğinizden emin olmanız gerekiyor. Eğer bu durumda olursa, ihtarnamene mahkemeye vermek için bir sebep ortaya çıkacaktır. Elbette, ihtarname gönderdiyseniz kiracıyla iletişime geçmeyi denemelisiniz. Belirli bir tarihe kadar ödemeyi yapan kiracılara zaman tanımak, yasal olarak hakkınızı arayabilmenize yardımcı olacaktır. Kiracıya bu konuda yardımcı olmak isteyip istemediğinizi sormalısınız. Eğer cevap net bir olumsuzluk ise, mahkemeye ihtarnameyi göndererek ödemenin tahsilatını talep etmeye devam edebilirsiniz.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kira dönemi bitiminden üç ay önce ihtar zorunludur. Yine, kiralananı edinen yeni malik, altı sonrasında tahliye talep ediyorsa, edinme tarihinden itibaren bir ay içerisinde ihtarname göndermelidir.
Kiracıya ihtarname, ödeme zamanını geçtikten sonra en erken 30 gün içinde gönderilmelidir. İhtarname, kiracının ödemeyi yapmaması durumunda yasal başvuru veya sonuçlara yol açma ihtimalini de barındırdığı için çok önemlidir. Bu nedenle kiracıya yeterli ve uygun zamanda ihtarname göndermek önemlidir. Bu, özellikle mahkeme sürecine tekrar başvurulması durumunda oldukça önemlidir.

Bu ihtardan sonra kiracının yani sizin evden çıkmak için 6 aylık yasal süreniz başlıyor. Diğer bir önemli husus da bu ihtarın tapu devrinden sonraki 1 ay içinde yapılmış olmasıdır. Çünkü 1 aylık sürede size karşı ihtar çekilmezse yeni ev sahibi sizin eski kira sözleşmenizi kabul etmiş sayılır.
Kiracıya ihtarname çekilmese bile, ev sahibi hala kira sözleşmesini uygulamayla koruma hakkına sahiptir. Ev sahibi, gelirlerini veya bunların bir kısmını elde etmek için kiracıya dava açabilir; ancak anlaşma sona ermeden önce tüm diğer opsiyonları denemelidir. Kiracı, ev sahibinin kira sözleşmesini çiğnediği kanıtlanırsa, hakim kiracının ihtarname almasından sonra evden çıkmasını kararlaştırabilir. Bu durumda, ev sahibi hala kira sözleşmesinde belirtilen para cezasını talep edebilir.

Kiracı adına çıkan bu ihtarname, sözleşmenin feshedildiğini belirten resmi bir uyarı niteliği taşıyor. İhtarnamenin kiracıya, tahliye talep edilen tarihten bir ay önce kadar ulaştırılması gerekiyor. Verilen tarihe rağmen evi boşaltmayan kiracıya tahliye davası açılarak "tahliye kararı" çıkartılabiliyor.
Kiracı evden çıkmıyorsa, ilk önce onunla barışık bir şekilde konuşmalısınız. Sizin ve kiracının anlaşmazlıklarını çözebilmek için, doğru bir yaklaşım sergilemeniz önemlidir. Ayrıca, kiracının borçlarını ne zamandır ödediğini ölçüp, bunları uzlaşmak için esnek olabileceğinizi araştırmalısınız. Ayrıca, kanuni ihtiyaçlarınızın yerine getirilmesi amacıyla, mevcut ev kiralama kontratınız gereği dava açabilirsiniz. Ancak, ev kiralama süresi dolduktan sonra, hakkınızda karar verilene kadar, kiracı evden çıkmadan önce ücretini ödeyebilir. Bu durumda, kiralık evdeki bütün eşyaların muhafaza edilmesi gerekebilir.

Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyorsa dava yoluyla tahliye edilebilir. Tapu devri yapıldıktan sonra 1 ay içinde ihtarname yollanmazsa yeni ev sahibi, kirayı verene ait kira sözleşmesinin şartlarını kabul etmiş sayılır.
Kiracı evden çıkmıyorsa, kiracıyla bir anlaşmaya varmalısınız. Anlaşma, kiracının evi terketmesi ve ödeme yapması şartıyla başarılı olacaktır. Aksi halde, mevzuat gereği haklarınızı korumak için hak mahkemesine başvurmanız gerekebilir.

Kiracının kirayı ödemediği durumlarda, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini talep edebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi fesh ederek kiracıyı evden çıkarabilir. Ev sahibi, kiraladığı mülkü (zamanla gelen yıpranmaların dışında) verdiği gibi geri alma hakkına sahiptir.
Bir ev sahibi size ihtarname çektiğinde, ihtarnamenin nedenini açıkça anlamanız ve doğru hareket etmeniz gerekir. Eğer bir ödemeyi zamanında yapmadıysanız, ev sahibinizin size hukuki açıdan uyarmanızın doğal bir sonucu olduğunu unutmayın. Bu durumda, ödemeyi yapmamanızın olduğu ortaya çıktıktan sonra her iki taraf da kesinlikle medeni bir hukuk davasına başvurmak için adliye kapısındaki haklara sahiptir. Bir davanın otomatik olarak alelacele kesilmesi mümkün değildir. Medeni hukuk davaları her iki tarafın alıp verdiği sözleşmeyle ilgili tartışmalarının çözülmesi için bir aracıdır ve genellikle amacınıza ulaşmaya yardımcı olacak sonuçları sağlamaktır.

Avukatsız İhtarname Çekilir Mi? Avukatsız ihtarname çekmek mümkündür. İhtarname işlemleri noter aracılığıyla da yapılabilir. Ancak bu alanda uzman bir avukat ile ihtarname çekmek hak kayıplarını önleyecektir.
Kanunlara göre avukat olmadan çekilen bir ihtarname geçerli değildir. Dolayısıyla, kanuni bir ihtarname çekmek için bir avukata başvurmak ve takip taleplerinin yapılması için bir defaya mahsus avukatının hizmetlerinden yararlanmak gerekir.