Kiracı Zammı Kabul Etmezse


Sponsorlu Bağlantılar

Ev sahibi hakları, aşağıdaki gibidir: Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir.
Ana Kanunlar yetkili kişi veya kuruluşların sahip olduğu zam yapma yetkilerini belirler. Genellikle, 25 çalışanı olan bir sahibe zam yapma yetkisi verilmez. 25 çalışanı olan bir işverenin hükümet tarafından el konulan bir statüye sahip olması durumunda, hükümetin yetkileri dahilinde zam yapma yetkisi tanımlaması mümkündür. Ancak, hükümet hiçbir şekilde bir işverenin yasal olarak sınırlı çalışan sayısını aşmasına izin vermez.

Yargıtay'ın, kiracıların yüzde 25'ten fazla yapılan artışları geriye dönük olarak talep edebileceğine ilişkin karar verdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.
Hayır, ev sahibi kiraya zam yapamaz. Kiraya zam yapmaya yalnızca ilgili belediye yetkilileri veya mahkeme yetkilileri izin verir. Bu nedenle, en iyisi belediyeyi aramak ve durum hakkında bilgi almaktır.

Düzenlemeye göre; 11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde %25'ten fazla kira artışı yapılamayacak. Bu sınırlama ile konut kiralarının zam artış oranı %25'i geçmeyecek şekilde belirlenmiştir. %25'i aşan sözleşmeler geçersiz sayılacaktır.
Kiracı kiraya yüzde kaç zam yapabilir, her durumda farklılık gösterebilir. Ev sahipleri ve kiracı arasındaki anlaşmaya bağlı olarak, kiralara yüzde kaç zam yapılabilir. Anlaşma üzerinden kiracının herhangi bir zam talebi olup olmadığına ve ev sahibinin uygun bulup bulmadığına göre bazen kiracının %10'luk bir zam talebi varsa bu talep kabul edilebilir. Her durumda, iki taraf arasında yapılan anlaşma geçerli olacaktır.

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25'le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak.
Kira sözleşmesinde artış oranı belirtilmemişse, kiracı veya kiracının temsilcisi ile kiralayan arasındaki kiraya ilişkin herhangi bir artış konusunda anlaşmazlığa düşmeden önce karşı tarafların anlaşmaları gerekir. Anlaşma hiçbir zaman taraflar arasındaki tarafları mevcut şartlar üzerinde birden fazla yıllık artış oranına izin vermeyebilir veya kiracının mevcut katkı payını düzenlemek için gerekli olan kayıp yıllık artış oranını belirtebilir. Eğer herhangi bir artış oranı belirtilmemişse, kiracı veya kiracının temsilcisi ile kiralayan arasındaki anlaşma konusunda herhangi bir konuşma yapılmadıysa, kiralanan malın mevcut koşulları korunur ve kiralama süresi boyunca geçerlidir.

Bu kural, bir yıldan uzun süreli kiralama sözleşmeleri için de geçerlidir. Türk Borçlar Kanunu m.344/1 artış oranı belirtilmemişse TÜFE'yi geçmeyecek bir oran kararlaştırılır.
Kiracıya zam yapılması için, kira sözleşmesine bağlı olarak ülkenin mevzuatı uyarınca, söz konusu durumda izin verilen aralıklar belirlenmiştir. Örneğin Türkiye'de, 5 yıllık kira sözleşmesinde zam, yılda en fazla %15 oranında yapılabilmektedir.

Ev sahibi kira tespit davası için ihtarname çekmiş ise ve kiracı 5.yılı doldurmuşsa davayı açar, mahkemeye gider, mahkeme bilirkişi atar. Tüm kriterler bilirkişi tarafından tespit edilir. Hakim, hakkaniyet oranında indirim de uygulayarak kirayı yeniden belirler. Kiracı kira dönemi gelince yüzde 25 artış yapacak.
Hayır, genellikle ev sahipleri 5 yıl sonra kiracıları çıkarmaz. Ancak, onlara bir sebep meydana getirildiğinde (örneğin, evkihale, yenileme ya da kiracının felaket gibi ödemeleri yapmaması gibi), ev sahibi kiracıyı çıkarabilir. Ayrıca, ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşme her yere uygulanmaz. Bazı durumlarda, ev sahibinin, kiracıdan ayrılmak için 5 yıl beklemesini gerektiren kısıtlamalar içeren özel hükümler içerebilir.

Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir. Ancak kiraya veren TBK md.347 gereği, kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Kiracıya bir tahliye bildirimi mektubu gönderilerek, belirtilen tarihten itibaren kirasını düzenli ödeyen kiracı tahliye edilebilir. Bu mektup, kiracıyı 30 gün içinde işyerinin boşaltması konusunda uyaracak ve kiralamaya ilişkin hükümleri hatırlatacaktır. Tahliye mektubu çoğu durumda kiracı ile imzalanan kiracı-kiracı arası sözleşme koşullarının ihlali nedeniyle gönderilir. Kiraya alım sözleşmesinde belirtilen uyarıları inceleyerek, kişisel nedenlerle tahliye etmek isteyip istemediğine karar verilmelidir. İlgili şartlara uyulmayarak tahliye uygulanacağı zaman, ek olarak, kiracıya ödemesi gereken bir tazminat ödenmesi de mümkündür. Tahliye işlemi aynı zamanda kiracıya boşaltma sonrası kiracılık sözleşmesini feshetme hakkı tanımaktadır.

Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açmalıdır. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Evet, teorik olarak kiracı 5 yıldan önce çıkarılabilir. Ancak mülkiyetin kiralama sözleşmesinde belirtilen tüm koşulları karşılayarak kiracıyı elinden alabilmesi için birçok yasal prosedür ve etap izlenmesi gerekecektir. Bu, genelde mahkeme kararının çıkmasından sonra olabilir. Ayrıca, kiralanan evde yaşayan kiracılar için, evin çıkarılması için özel durumlarda daha ağır prosedürler söz konusu olabilir.