Kimler Uzman Öğretmen Olabilir


Sponsorlu Bağlantılar

Meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlere, meslek hayatında yaptığı iş ve işlemlerle değerlendirilerek 'uzman öğretmen' unvanı verilecek. Uzman öğretmenler 10 yıl sonra 'başöğretmen' olmak için başvuru yapabilecek.
Uzman öğretmenlik sınavına; lisans veya yüksek lisans mezunları, dört yıllık mesleki eğitimden geçmiş olanlar ve önlisans veya yüksek önlisans derecesine sahip olanlar girebilir.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre öğretmenler, MEBBİS ve e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak başvuru sonuçlarını öğrenebilecek. Uzman öğretmenlik sınavına katılmak için en az 10 yıl öğretmenlik yapmak gerekiyor. Başöğretmenlik için ise uzman öğretmen olarak en az 10 yıl çalışma şartı aranıyor.
Uzman öğretmenlik sınavına başvurmak isteyen adayların şu şartları sağlaması gerekmektedir: -En az 25 yaşında olmak -Lisan bilgisi İngilizce, Türkçe ve matematik olmak üzere üç bölümden oluşan bir sınavdan başarıyla geçmek -İlgili branşın sertifika veya diplomasına sahip olmak -Yükseköğretim alanında mezuniyet -İşletme, İdare, Hukuk, iletişim, eğitim, ticaret gibi alanlarda 2 yıllık müfredat programını tamamlamış ve bitirmiş olmak -Uzman öğretmenlik sınavına başvurmak için en az 3 yıl özel ders veya okul dersleri vermiş olmak.

UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAVI BAŞVURU ŞARTLARIc) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak, ç) Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik hazırlanan en az 180 saatlik Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olmak, d) Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmalarını tamamlamış olmak, şartları aranacaktır.
Sinavsiz uzman öğretmen olmak, ülkemizdeki eğitim sistemi içerisinde mümkün değildir. Teoride, herhangi bir sınav hakkında doktorasını yapan bir kişi, mevcut programın gerektirdiği nitelikleri karşılayabilecek yeteneklere sahip olabileceği düşünülür ve öğretmenlik lisans programını tamamlamış biri olduğunda, öğretmenliğe başlamaya hak kazanabilir. Ancak, çoğu durumda, bu özelliği kazanmak için zorunlu olan belirli sınavları geçmek gerekiyor.

d) Başöğretmenlik mesleki gelişim çalışmalarını tamamlamış olmak şartları aranacak. Diğer yandan, yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğretmenler uzman öğretmenlik, doktora eğitimini tamamlayan uzman öğretmenler ise başöğretmenlik için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
Hayır, herkes uzman öğretmen olamaz. Eğitim alanında uzman olmak için özel bir eğitim veya yeterliliğe sahip olmak gerekir. Bir uzman öğretmen konusunda çok kapsamlı bilgiye sahip olmalıdır. Ayrıca uzman öğretmenler, pedagojik anlayışa ve öğretme becerisine de sahip olmalıdır.

Kanun kapsamında oluşturulan mesleki kariyer unvanlarından özel öğretim kurumlarında görev alan öğretmenler de yararlanabilecek. Kıdem yılı şartını taşıyan, eğitim programlarını tamamlayan ve sınavda başarılı olan öğretmenler, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanlarına sahip olabilecek.
Kanunlar gereği uzman öğretmen maaşlarının ne kadar olacağı, yönetici memurlarının kadrollerine göre değişmektedir. Uzman öğretmenlere verilecek maaş oranları aylık ortalama 3.100 TL ile 4.200 TL arasında değişmektedir. Aynı zamanda mesleki ve tecrübelerinize göre uzman öğretmen maaşınız daha yüksek olabilir. Yasa ile belirlenen ücretlerden farklı olarak kurumlar tarafından öğretmenlere verilecek tazminatlar da olabilir.

UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN MAAŞ FARKLARI BELLİ OLDU"Öğretmenlerimiz, uzman öğretmen olduklarında maaşlarında 2023 yılında yaklaşık 2.250 lira, başöğretmen olduklarında ise yaklaşık 4.500 lira artış olacaktır."
Uzman öğretmenlik, öğrencilere kaliteli ve çağdaş bir eğitim sunmak için standart öğretmenlikten üstün yetkinlik ve bilgi sağlayan meslektir. Uzman öğretmenlerin hazırladıkları stratejik öğrenme ortamları, öğrenmeyi destekleyen teknolojileri, öğrencilerin potansiyelini en üst düzeylere dek geliştirmeyi hedefler. Bu nedenle, uzman öğretmenlik profesyonellerinin çoğu, öğrencilerin performansının ve yeteneklerinin ölçülmesi ile ilgili yaklaşımlar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bunun yanı sıra, öğrenciler için yapılandırılmış girişimler geliştirmek, öğrencilerin bireyselliğini algılamak, seçenekleri öğrencilere sunmak ve öğrencilere öğrenme becerilerini ve değerlerini kazandırmak da uzman öğretmenliğin hedefleri arasında yer almaktadır.

Ayrıca uzman öğretmen olanlar 1 derece artar ve bu durum da uzman öğretmen maaş farkını artırır. Uzman öğretmen maaş farkı 1 Ocak 2023 yılından itibaren geçerli olacak. Yüzde 15 gelir vergisi üzerinden bir hesaplama yapılırsa uzman öğretmen tazminatı 1.939,56 TL olarak uygulanabilir.
Hayır, zorunlu olarak uzman öğretmen olma şartı aranmaktadır. Uzman öğretmen, bir branşta öğretmenlik yapan, alanında uzmanlaşmış, en az lise diploması almış veya lisans bitirmiş bir kişidir. Uzman öğretmenlik belgesi almanız gerekir. Bunun için branşınızda lisans, yüksek lisans ya da doktora gibi seviyelerden yeterli eğitim almanız ve uygun belge almanız gerekir.

Öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi adına 'başöğretmen' ve 'uzman öğretmen' unvanları getiriliyor. Meslekte 10 yılı dolduran öğretmenler, sınavda başarılı olmaları halinde 'başöğretmen' olacak. Doktora mezunu öğretmenler ise sınava girmeden 'başöğretmen' unvanı alabilecek.
2018/2019 Eğitim-Öğretim Yılında Uzman Öğretmenlik görevlerine başlayanlar için 10 yıl şartı, 1 Temmuz 2021 tarihinde başlayacaktır.