Kimler Başöğretmen Olabilir


Sponsorlu Bağlantılar

Kanun şöyle düzenlenmelidir: 20 hizmet yılını doldurmuş tüm öğretmenler, uzman öğretmen olup olmadığına bakılmaksızın Başöğretmen olma hakkına sahiptir.
Hayır, başöğretmen sıfatı diğer öğretmenler arasından seçilen veya atanan, başarılı bir öğretmenin verdiği öğretim performansıyla daha önce elde edilmemiş bir dereceye ulaşmasını temsil eden bir ünvana sahiptir. Bu nedenle, 20 yıllık bir öğretmenin başöğretmen olabilmesi mümkün değildir.

Eğer sınav kalkmazsa bilgiler tazeyken ilkbaharda tekrar sınav açılmalı.böylece 10 yılı ay ve gün ile kaçıranlarda sınava girmiş olur. 20 yılı dolduran yeni uzman olanlara başöğretmenlik hakkı verilmeli.
Başöğretmen olmak için hekimlik ya da hukuk gibi ulusal bir lisans programına kayıt olmak ve bu programı tamamlamak gerekmektedir. Başöğretmen unvanını kazanmak için üniversitedeki lisans eğitimini tamamlamanız ve ardından bir öğretim programına kayıt yaptırmanız gerekir. İki yıllık bir lisans programını tamamladıktan sonra, başöğretmen olmak için daha fazla eğitim gerekebilir. Orta veya üstü öğretim alanında uzmanlaşma veya bir belge alma gibi durumlar da vardır. Genel olarak, başöğretmen olmak için en az iki yıldan fazla eğitime ihtiyacınız olacaktır.

BAŞÖĞRETMEN NEDİR, MAAŞI NE KADAR? Milli Eğitim Eğitim Bakanlığı bünyesinde 10 yıldan fazla öğretmenlik yapan memurlar, başöğretmenlik sınavında başarılı olmaları durumunda 'başöğretmen' unvanı alacak. Meslekte 10 yılı doldurmayan öğretmenler sınava başvuramayacak.
Başöğretmenler, okullarda öğretmenlik yapmakla görevli olan eğitimcilerdir. Başöğretmenler, bir okulun en büyük liderleridir ve diğer öğretmenlere yönlendirme sağlamaları ve uygulamaları için sorumludurlar. Ayrıca, başöğretmenler, ilgili okul müdürünün yetki ve görev alanlarını da kapsarlar. Okulun çekirdeğinde, başöğretmenlerin öğrencilere ahlaki standartlar, öğretim planları ve disiplin standartlarını öğretmesi beklenir.

Başöğretmen unvanı için başvuruda bulunacak uzman öğretmenlerde aranan şartlardan biri olan mesleki gelişim çalışmaları, Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları, Yönetime Katılım ve Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları olmak üzere üç alan olarak “alan değerlendirmesi” yöntemiyle değerlendirilmektedir.
1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 2. İlgili branş derslerini en az lise mezunu veya lise eğitimini tamamlamış olmak, 3. İlgili branş dersini en az 4 yıl öğretmenlik tecrübesiyle öğretmiş olmak, 4. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen Başöğretmenlik Sınavı’nı başarı ile geçmiş olmak, 5. En az lise mezunu olmak ve İstanbul Üniversitesi Çağdaş Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunluğu ya da aynı programın karşılığı olan diğer üniversitelerin bölümlerinden mezun olmak, 6. Konu ile ilgili üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarından birini başarı ile bitirmiş olmak. Not: Başöğretmenliğe sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvurabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınavdan muaf tutulanlarla birlikte toplam 516 bin 974 öğretmenin uzman öğretmen, 66 bin 679 uzman öğretmenin de başöğretmen olma hakkı kazandığı söyledi.
Başöğretmen, herhangi bir ülkenin hükümet tarafından seçilen başkan veya reisle birlikte en üst düzey devlet yetkilisidir. Dolayısıyla, başöğretmen kaç kişi olursa olsun, her yerde sadece bir kişi olabilir.

Ve dedik ki eğer yüksek lisans yapmışsa öğretmenimiz, tezli tezsiz, eğitim alanında, eğitim alanı dışında hiç fark etmez, uzmanlık öğretmen sınavından muaftır, doktora eğitimi yapmışsa başöğretmenlik sınavından muaftır.
Başöğretmenlik, üniversite ve yükseköğretim kurumlarında açılan özel programlar aracılığıyla elde edilebilen bir unvan olduğundan, teorik olarak yüksek lisans yapanlar başöğretmen olabilecekler. Ancak, Türkiye'deki mevzuat gereği çoğu zaman bu unvanın bir üniversite öğretim üyesinin tayin edilmesi için üniversite veya yükseköğretim kurumları ile Kiralık Çalışma Yasası gereği karşılanması gerektiğinden, yüksek lisans yapanlar başöğretmen olamaz.

Cumhurbaşkanının açıklamasına göre, 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen, 66 bin 679 öğretmen de başöğretmen olma hakkı kazanmıştı.
Türkiye'de bir başöğretmen bulunmamaktadır.

Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Başöğretmen ile baş öğretmen aynı anlamdadır.