Kıdem Yılı İle Hizmet Yılı Arasındaki Fark


Sponsorlu Bağlantılar

2-) Bir Yıl Çalışma Şartı: Bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri veya işyerlerinde en az 1 yıl sürekli çalışması gerekir. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması mümkün değildir.
Hizmet yılı, bir kişinin kendi işinde ne kadar süre boyunca çalıştığını gösterir. Kıdem yılı, bir kişinin ücretinde ve haklarında ilerleme sağlamasına yardımcı olacak olan bir gelir ve haklar kaynağıdır. Hizmet yılı, kıdem yılına dahil olan tüm süreleri kapsadığı için, kıdem yılı hizmet yılından daha uzundur. Aynı zamanda, çalışanın ücreti, hakları ve hakları daha da önemli hale geldikçe, kıdem yılı arttıkça, ücret artışı ve haklarda görülen gelişmelerde artış görülür.

Bu karar 07.01.2015 tarihli ve 29229 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak, aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Bu karar doğrultusunda, Anayasa Mahkemesi`nin ilgili kararından sonra emekli olan memurların 30 yıldan fazla olan çalışmaları karşılığı da hesaplanmakta ve SGK tarafından ödenmektedir.
Kıdem puanı, bir kamu çalışanının önceki hizmet süresinin birleştirilmesiyle elde edilen puanın hesaplanmasıdır. Kıdem puanı, kamu çalışanının her yıl için ortalama hizmet süresini gösterir. Örneğin; 20 yıl kamu hizmeti vermiş bir kamu çalışanının kıdem puanı 20 olur. Kıdem puanı, genellikle zam veya ikramiyelerin verilme kriterleri olarak kullanılır.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), memurların emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırını iptal eden kararı, en düşük memurdan en yüksek makamdaki kamu çalışanına kadar herkesi etkileyecek. Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
Emekli ikramiyesi, emekliliğe göre iki yıllık dönemler üzerinden hesaplanmaktadır. Buna göre her emekliye iki yıl için ayrı ayrı ikramiye hesaplanır.