Kıdem Ay Yıl Hesaplama Memur


Sponsorlu Bağlantılar

Her bir hizmet yılı için 20 gösterge rakamı karşılığı kıdem aylığı ödenir. Ancak 25 yıldan fazla hizmeti olanlar için 25 yıl üzerinden hesaplama yapılır. Hizmet yılları itibariyle ödenecek kıdem aylığının tespitinde kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendirilen süreler esas alınır.
Kıdem tarihi hesaplanmak için, çalışanın işe başladığı tarih bilgisine ihtiyaç vardır. Bu tarih çalışan tarafından ya da çalışanın işverenine bildirilmelidir. Bunu takip eden olay olarak kıdem ay ve yılını bulmak için işe başlangıç tarihinden itibaren her ay 1 eklenmelidir. Eğer ki işe başlangıç tarihi o anki ay ise o zaman sadece o anki yıllar arasındaki fark hesaplanır. Örneğin, 2012 yılında başladıysanız ve bugün 2020 ise, işe başladığınızdan bu yana 8 yıl olmuştur.

Bir yıllık kıdem aylığı puanının 20 puan olduğundan hareketle kıdem aylığının brüt tutarı 20 X Memur Maaş Katsayısı formülüyle hesaplanır.
Memur kıdem ücreti, her memur için farklı bir şekilde hesaplanır. Genel olarak, memur kıdem ücreti, memurun çalışma süresi ile ilgili olarak belirlenir. Örneğin, 6 ay veya daha kısa sürede çalışan biriye, deneme süresinden tamamen muaf olarak, bir aylık kıdem ücreti verilir. Ancak 6 aydan fazla süre için, her ayda artan bir kıdem ücreti yapılmaktadır. Bunu son ayların kıdem ücreti en yüksek miktarı olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca, kıdem ücreti arttıkça, haftalık çalışma süresindeki esneklikte bir azalma gözlemlenmektedir. Bu esneklik, memur kıdem ücretinin tahmin edilmesinde de kullanılır.

Her bir hizmet yılı için 20 gösterge rakamı karşılığı kıdem aylığı ödenir. Ancak 25 ve daha fazla hizmet yılını dolduranlar için gösterge rakamı 500 olarak uygulanır. Hizmet yılları itibariyle ödenecek kıdem aylığının tespitinde kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendirilen süreler esas alınır.
Memur Kıdem Puanı, emeklilik için kullanılan bir sistemdir. Çalışan memurların her yıl hazırlaması gereken bir özgeçmişe dayanan bir puanlama sistemi olarak tanımlanmaktadır. Her yıl işe başladığı tarihten itibaren toplamda 15 yıl olan bu süre içinde çalışan memur kişiye kazandırdığı kıdem puanı, sonraki yıllarda olduğu gibi emeklilikte belirli bir seviyenin üzerine çıkılmasına ve daha iyi aylık maaş alınmasına yardımcı olur.

Memuriyette Kıdem Ne Demek? Hizmet yılları itibariyle ödenecek kıdem aylığının tesbitinde kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendirilen süreler esas alınır. Memuriyet kıdemi kazanılmış hak aylık derecesinin saptanmasında göz önüne alınan süreleri ifade ediyor.
Memur kıdem, özel sektörde olduğu gibi, devlet memurlarının uzmanlaşmasını sağlamak amacıyla belirli görevlerde çalışma sürelerini ifade eden bir kavramdır. Memur kıdemi almak için çalışanların, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen görev sürelerini tamamlamaları gerekir. Memur kıdemi alınan çalışanlar ücret ve rutin haklar bakımından diğer çalışanlara göre avantaj sahibidir. Ayrıca, çalışanların kıdemleri arttıkça çeşitli maaş artışları alabilmeleri de mümkündür. Kıdemli memurlar hizmet süresince daha yüksek ücretler alırlar.

kıdem ay/yıl atandığınız dönemden beri geçen ay/yıl demek.
Kıdem ay yıl; çalışanın, işe başladığı tarihten itibaren yıl bazında ödüllendirilmesini simgeleyen bir kavramdır. Kıdem ayı, çalışanların çalıştıkları süre ödüllendirmek ve emeklerinin karşılığını almak için kullanılan bir yöntemdir. Bu sistem, çalışanların uzun vadeli bağlılıklarını güvence altına almak ve ücret artışlarının teşvik edilmesini sağlamak amacıyla yaklaşık olarak bir ay boyunca devam eder. Kıdem ayı, çalışanın işe giriş tarihini izleyen yılın her ayından başlayarak hesaplanır ve ayrıca 3 yıllık zaman aralıklarında da değerlendirilir.

Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir.
Kıdem derecesi bir işçinin mesleki yetenek ve deneyimini gösteren bir ölçüttür. Genel olarak, kıdem derecesi işçinin çalışmaya başladığı tarihten itibaren kaç yıl çalıştığına göre değişir. Genelde, çalışanın ilk altı ayında kıdem derecesi artırılmaz. İşçiler için, kıdem derecesinde artış için her yıl çalıştıkları ve yaptıkları işlerden sorumlu tutulacakları göz önüne alınarak belirli bir düzeyde bir ücret artışı sağlanır. Kıdem derecesinin belirlenmesinde, çalışma koşulları, çalışma şartları, ücretler ve hizmet hakları da dikkate alınır.

Memur maaşlarına ocak ayında yüzde 30 zam yapılmasına yönelik katsayı genelgesi yayınlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı genelgesine göre kıdem tazminatında yeni tavan tutarı resmi olarak belli oldu. Buna göre; Kıdem tazminatı tavan rakamı 2023 yılı için 19 bin 982 TL'ye yükseldi.
Kıdem tazminatının miktarı, işçinin çalıştığı gün sayısına ve aylık ücretine göre değişiklik gösterir. Kurumlar Tarafından İşçi Haklarının Korunması Kanunu hükümlerine göre, her yıl için 657 lirasından az olmamak şeklinde belirlenmiştir. Eğer bir memurun kıdemi 10 yıldan fazla ise, o zaman her yıl için ayrıca toplam 1314 liralık bir tazminat alınır.

Yüzde 54,6'lık asgari ücret 2023 zammı sonrasında kıdem tazminatında taban tutar 10.004 TL olacak. Kıdem tazminatının 1 yıl için en yüksek tutarını ifade eden tavan ise memur maaş katsayısına göre belirlenirken bu rakam 2022 Temmuz sonrasında 15.371 TL'ye yükseldi.
Kıdem tazminatı miktarı her durumda farklılık gösterebilir, ancak kamu memurlarının bir yıllık kıdem tazminatı oranı, 2018 verilerine göre, 1 ay ücreti başına 7.5 gün olarak belirlenmiştir. Bu oran daha sonra 8 güne yükseltilmiştir. Buna göre, her bir kamu memuru için bir yıllık kıdem tazminatı, bir aylık ücretlerinin toplamının 7.5 veya 8 katına eşit olacaktır.