Kekeme Öğrenciler İçin Neler Yapılabilir


Sponsorlu Bağlantılar

Kekemeliğin günümüzde kesin bir tedavisi bulunmasa da, konuşma akıcılığını arttırma amaçlı terapi yöntemleri kullanılmaktadır. Terapist, kişinin yaşına, akıcılık hatalarının sıklığı ve şekline göre terapi yöntemine karar verecektir.
Kekemeliğin geçmesi için, çeşitli destek terapileri gerekebilir. Terapist ile işbirliği ile kekemelik eğitimi almak her birey için en iyi yoldur. Bu süreçte destekleyici etkileşimler, konuşma becerileri üzerine yoğunlaşılması, olumsuz düşüncelerin değiştirilmesi ve öfke, kaygı ve utanç gibi durumlarla başlamanın üstesinden gelinmesi gerekir. Aynı zamanda gruplarda veya eşler arasında çalışmalar yaparak, kişiye özgü seviyeye ulaşan becerilerin geliştirilmesi de önerilir. Bunu destekleyici eğitim ekipmanlarından faydalanmak da mümkündür. Özellikle okul yaşamında, sözcük, imla ve konuşma becerileri konusunda ek eğitim gerekebilir.

* Kekeleyen çocukla yavaşça konuşun. * Konuşma baskısı yaratmadan ilgiyle odaklanarak dinleyin. * Konuşma biçimi ile değil, anlattığı konu ile ilgilenin. *Yavaş konuş ,sakin ol gibi uyarılarda bulunmayın ancak siz rahat ve sakin olarak sürece katkıda bulunun.
Kekemelik problemi çözmek için ilk olarak, bir hekim veya dil uzmanından destek almak en iyisidir. Bu kişiye başvurarak, ilaçlar, terapi seçenekleri veya her ikisi de kullanılabilir. Ayrıca, hekimce önerilen programlara veya gruptaki diğer kekemelik hastalarıyla etkinlikler yapmaya katılmak da faydalı olacaktır. Devamında ise, kekemeliğin temel nedenlerinin anlaşılması gerekir. Bireyin etrafındaki kişilerden istenecek destek ve anlayış çok önemlidir. Ayrıca, uzun süreli dil eğitimi programlarına kayıt olmak da seçenekler arasındadır. İçsel olarak, hastanın kendi benliğine ve konuşma yeteneklerine olan inancını artırmak, negatif duygulardan arınmak ve yeni teknikler geliştirmek gibi pek çok durumda profesyonel yardım alınmalıdır.

Sabırlı olun: Kekeleyen çocuğun söylediğini düzeltmek ya da düzgün konuşması yönünde ısrarlı şekilde telkinde bulunmak doğru değildir. Siz konuştuktan sonra, çocuğun size cevap verebileceği yeterli zamanı tanıyın. Aceleci ya da sabırsız olduğunuz izlenimini asla vermeyin.
Kekeleyen çocuğa fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak iyi gelen pek çok şey vardır. Bunlardan bazıları; düzenli ve sağlıklı bir beslenme, sürekli sosyal etkileşimler, günlük egzersiz, yeterli uyku, pozitif anne-baba ilişkileri ve ödüllendirici öğrenme yaklaşımlarıdır. Ayrıca, çocuğun kekelemesini önleyecek terapi ve konuşma terapisi programları da tavsiye edilebilir.