Kefalet Aidatı Geri Ödeme Hesaplama


Sponsorlu Bağlantılar

Giriş aidatı ilk taksiti, kefalete bağlı görevde tam olarak alınan ilk maaş veya ücretten başlamak üzere dört eşit taksitte kesilir. Aylık aidat ise devam eden aylarda (100) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır.
Kefalet aidatı, bir kişinin borçlu olmaya razı olması veya bir hisse senedi almaya razı olması durumunda ödenmesi gereken veya ödenebilen ücret olarak hesaplanır. Kefalet aidatı, toplam alınan ücretin belli bir oranı olarak hesaplanır veya miktarı ile birlikte ödenir. Kefalet aidatının hesaplanması, belirtilen boru alanına bağlı olarak değişen veya işlemlere bağlı olarak farklı yöntemleri kullanmayı gerektirebilir. Örneğin, banka ve diğer borç sağlayıcılar bu aidatları, borçlu tarafından ödenecek faiz veya komisyonların yüzdesinde de hesaplayabilirler. Emeklilik ajansları ise, kullanan kişiler tarafından ücret verilen bazı hizmetler için kefalet aidatı alabilirler. Kefalet aidatları, muhtemelen belirli bir faaliyet için alınan ücretin bir parçası olarak düşünülebilir. Bu faaliyet, aracın arz edilmesinden veya satımından alınan ücrete dayanarak hesaplanabilir.

* Hak sahipleri ödemelerini; Ziraat Bankasının herhangi bir şubesinin “Merkezi Ödemeler Sistemine” müracaat ederek “Hazine ve Maliye Bakanlığı Kefalet Sandığı Başkanlığından” gelen para olarak TC numaralarıyla sorgulatarak alabileceklerdir.
Kefalet aidatı geri almak için öncelikle ödemenin yapıldığı bankaya veya kredi kuruluşuna başvuruda bulunulmalıdır. Bankaya ya da kredi kuruluşuna ait şubeden borçlu durumunu ödemesi tescil eden bir belge gösterilmelidir. Belge kabul edildikten sonra, kendisine ait mevcut kayıtlar doğrultusunda kefalet aidatının geri alınması için gerekli olan prosedürler uygulanır.

Toplam giriş aidatıdır. Bunu 4 aylık taksitle; 118,96:4=29,74 TL aylık kesilecek giriş aidatıdır.) Aylık aidat; (100) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Aylık aidat, giriş aidatının tamamının kesilmesini izleyen aydan itibaren her ay maaş veya ücretten kesilir.
Kefalet aidatlarının kesilme miktarı, bankalar tarafından verilen kredi üzerinden farklı satın alma yöntemlerine göre değişmektedir. Fakat genellikle bu kesinti tutarı, bankanın verdiği kredinin toplam yüzde yirmisinden az olmamaktadır. Yani, ortalama olarak kesinti yüzde yirmi seviyesindedir.

Kesinti tutarı, 1934 tarihli ve 2489 sayılı Kefalet Kanunu'nun 2 nci maddesine istinaden 100 sabit rakamı ile memur maaş katsayısının çarpılması neticesinde bulunur. 2023 yılı Temmuz ayı için bu rakam 100 X 0,333603 = 33,60 TL'dir.
Kefalet parasının miktarı her alışverişte değişebilir. Ticari işlemler, mal veya hizmet satın alma veya kiralama gibi, ödeme yöntemine göre değişmektedir. Kefalet parası tutarı 2023'te mevcut olmayan bir mal veya hizmet için ödenen ödeme, alıcının riskini en aza indirmek için mal ve hizmet sağlayıcısına ödenir.

Güvence Bedeli (Kefalet): Şüphelinin parasal durumu göz önünde bulundurularak, miktarı ve bir defada veya birden çok taksitlerle ödeme süreleri, Cumhuriyet savcısının isteği üzerine hâkimce belirlenecek bir güvence miktarını yatırmak.
Kefalet parası, her bir durum için değişebilir. Örneğin, bir araba satın almak için, kefalet para birkaç bin lira olabilir. Bir ev satın almak için, kefalet para birkaç yüz bin lira olabilir. Kefalet paranın doğru tutarı, banka ya da vergi dairesi tarafından belirlenir.

(2) Buna göre kamu idarelerinde görevlendirilen taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin de kefalete bağlanarak aylık ve ücretlerinden 2489 sayılı Kanunun değişik 2 nci maddesinde belirtilen tutarda kefalet aidatı kesilmesi ve Kefalet Sandığı hesabına gönderilmesi zorunludur.
Hayır. Taşınır kontrol yetkilisi tarafından kesilen aidatlar, taşınırların hakkında gerekli kontrolleri yapan yetkili kişileri koruma amacıyla alınmaktadır. Bu nedenle, taşınır kontrol yetkilisine karşı kefalet aidatı kesilmez.

Okullarda "Taşınır Kayıt Kontrol Sorumlusu" olarak görev yapar iken Müdürlük veya Müdür Başyardımcılığı-Müdür Yardımcılığı görevleri sona erenlerin 2489 sayılı Kefalet Kanunu gereği maaşlarından yapılan Kefalet Aidatların yine 2489 sayılı Kefalet Kanununun 5. maddesi gereği geri ödenmesi gerekmektedir.
Kefalet kesintisi geri ödenmez. Kefalet kesintisi, bankalar tarafından ödenen bir borca güven olarak sağlanmak için yapılan bir para ödemedir. Söz konusu para, tüketicinin borcu ödemesinden sonra geri ödenmeyen borcun baki kalması durumunda bankaya geri ödenir. Bu nedenle kefalet kesintisi geri ödenmez.

Kefil, alacaklıya ödediği borç nispetinde alacaklıya halef (ardıl) olur. Yani borçludan borcun kendisine ödenmesini isteyebilir.
Kefalet, kefal eden tarafa ödenir. Kefal, bir kişinin başkasının ödediği borçları ödemesine karşı, borçluya ödediği miktarın tamamını veya bir kısmını teminat olarak verdiği ancak ödemede borçlu tarafından kendisine ödenecek biçimde, kefal eden tarafa (kefildenen) ödenir.