Kbs Rapor Kesintisi Nasıl Yapılır


Sponsorlu Bağlantılar

SGK tarafından rapor ücreti ödenmesi için en az 3 gün rapor alınması gerekmektedir. İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır.
Maaştan kesinti olması durumunda, çalışanın maaşına göre kesinti miktarı farklılık gösterebilir. Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanların maaşlarından yıllık alınan kesinti oranı %15 ile %27 arasında değişmektedir. Ayrıca bu kesintinin türüne göre değişebilir. Örneğin; Emekli Sandığı primi ödemeleri, vergi, mesleki sigortalar, tazminatlar, geçim aylıkları vb. gibi durumların kesintileri farklı olabilecektir.

7 güne kadar rapor nedeniyle maaş kesilmezAncak memurun raporlu olduğu ve raporunun hastalık iznine çevrildiği gün sayısı 7'yi aştığı anda, artık aşan kısım için geçerli olmak üzere, memurun zam ve tazminatları %25 eksik ödenir.
Öğretmenin 7 günden fazla rapor alması çoğu durumda yasal olarak sorunlara neden olabilir. Öğretmenlere emirler verme yetkisi olan okul rektörleri veya müdürleri, bu durumu yasal olarak reddedebilir. Eğer öğretmenin 7 günden fazla rapor alması faturaları ödeme gibi okul bütçesinden kaynaklanan problemleri değerlendirmek için gerekli ise, daha fazla rapor istenebilir. Ancak, bu durum bütçe sınırlarına göre ve rehberlik okullarının kurallarına uygun olarak belirlenmelidir.

Genel ve özel bütçeli kurumlarda çalışan ve maaşları KBS üzerinden hesaplanan personelin maaş bordroları her ayın 14' ü sabahından itibaren e-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait maaş bordroları ise her zaman alınabilmektedir.
KBS maaşları her ay, çalışanın görevine, konumuna ve yürüttüğü işlere göre belirlenir ve aylık olarak ödenir.

Personel maaş veri giriş tarihinden sonra göreve başlamış ise; maaş ödemeleri yapıldıktan sonra (ayın 15'inden sonra) Hesaplama Türü Münferit Maaş Hesabı seçilip maaşı hesaplanacak personelin Personel numarası ile bilgileri ekrana getirilerek Maaş Hesapla butonu ile tek kişilik bordro oluşturulmuş olur.
Kamu kurumlarında çalışanların maaşları genellikle ay sonunda yapılır.

Ancak SGK'dan ödenek alabilmeniz için raporlu olunan gün sayısının 2 günden fazla olması gerektiğini belirtelim. Çünkü SGK, rapor paranızı 2 gün için ödemez. Raporlu olunan 3. gün ve sonrası için ödeme yapılır. İş göremezlik raporu hesaplaması yapmak biraz zor görünüyor olabilir.
Türkiye'de 3 günlük rapor, yalnızca 1 gün için ödenir.

Rapor alan kişi, raporu aldığı tarihten 12 ay önce içerisinde her ay otuz gün Sosyal güvenlik kurumuna bildirimi gerçekleşirse, rapor alan kişinin prime esas kazancının toplamı 360 güne bölünmektedir. Ayakta tedavi olan hastanın rapor parası, 3/2 oranında kişiye günlük rapor parası ücret olarak ödenir.
Rapor parası, bir çalışanın belirli bir dönemde iş yaptığı süre boyunca ücret kazanması anlamına gelir. Rapor parası genellikle ücret ve zaman kaydı başına günlük yada haftalık olarak hesaplanır. Başlangıçta, rapor parası hesaplanırken, çalışanın çalışma günleri, çalışma saatleri ve ücreti dikkate alınarak öncelikle çalışanın toplam ücretinin hesaplanması gerekir. Sonra, bu miktar 'toplam mesai' olarak adlandırılan toplam çalışma saati üzerinden bölünür. Böylece, çalışanın her saat çalışması için kazandığı ortalama ücret bulunur. Son olarak, rapor paranın hesaplanmasında çalışanın toplam ücreti, raporlu çalışma saatleri üzerinden tekrar bölünerek rapor parası hesaplanır.

Geçici iş göremezlik ödemesi için sigortalının durumunu bildiren doktor raporuyla birlikte SGK'ya başvurması gerekir. Başvuru sonucu e-devlet üzerinden takip edilebilir. Gereken şartlar sağlanmışsa başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde geçici iş göremezlik ödemesi PTT üzerinden yapılır.
Maaş kesintisi, işveren veya memurun çalışanlarına her ay ödenen maaşın bir kısmından alınan vergilerin ödenmesi için kullanılan paracıklar halidir. Bu vergiler en genel olarak Federal Gelir Vergisi (FIT), Özel İşsizlik Sigortası (İSİ) ve Social Security'e yönlendirilir. Bu kesintilerin iki farklı kaynağı vardır. Birincisi, çalışanlara aylık olarak ödenen maaşın bir kısmından alınır. İkincisi, işveren tarafından çalışanların maaşlarının üzerine vergi olarak yüklenir.

· * Bu öğretmen 1 gün rapor alırsa ;Pazartesi günü 7 saati varsa 7 saate girmediği için 23 saat derse girmiş olur. 23-15=8 saat ek ders.
Bir günlük raporu alan öğretmenin ek dersi kesilmeyecektir. Ek ders, öğretmen tarafından programlanan bir ders olduğundan, rapor alımı bu işlemi etkilemez.