Kaynaştırma Öğrencisi Hakları


Sponsorlu Bağlantılar

Kaynaştırma öğrencisi, ilköğretim süresince tüm sınıflardan geçme hakkına sahiptir. Özel davranış sorunları var ise, rehber öğretmen tarafından desteklenir. Kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla beraber olarak sosyalleşmeleri sağlanır. Kaynaştırma öğrencisi olabildiğince ön sıralara oturtulmalıdır.
Eğer kaynaştırma öğrencisi okula gitmezse, derslerinin başarılı biçimde tamamlanması ve sınavlarının yapılıp başarı ile geçilmesi için gerekli olan eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunamayacaktır. Bu, kaynaştırma öğrencisinin hayatındaki başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca, kaynaştırma öğrencisinin ebeveynleri, okulun koşullarını ve kurallarını karşılamayıp tatmin eden bir eğitim programı sunamadıkları için araştırma yürüterek diğer seçenekleri değerlendirmeleri gerekebilir.

Kaynaştırma öğrencilerinin devamsızlıkları devam ettiği okul ve kurumun devam devamsızlıkla ilgili mevzuatına göre işlem yapılır. Sürekli devamsızlığı olan, okula hiç gelmeyen kaynaştırma öğrencilerine sınıf tekrarı yaptırılır.
1. Kolay Uyum Sağlama: Kaynaştırma öğrencileri, başka kültürleri ve dilleri tanımak zorunda kalırlar. Bu nedenle, farklı kültürler arasında, kişisel ve sosyal ilişkilerde uyum sağlamak kolaylaşır. 2. Yabancı Dil Becerileri Geliştirme: Kaynaştırma öğrencileri, çoklu dil konuşmayı öğrenmek için fırsatlar bulurlar. Bu sayede öğrenciler, toplumun farklı hissedilen dillerini geliştirerek büyük avantaj sağlar. 3. Sosyal ve İletişim Becerileri Geliştirme: Kaynaştırma öğrencileri, arkadaşlarıyla aralarında köprüler kurarak, üniversite ya da mezuniyet sonrası iş aramaya hazırlanırlar. 4. Görüş Açısını Genişletme: Kaynaştırma öğrencileri, başka kültürleri ve dilleri anlamanın yanı sıra, daha farklı görüş açılarını anlamaya yardımcı olur. Bu büyük bir fayda sağlar çünkü öğrenciler, çoğu zaman kendi görüşlerinde değişiklikler yapmaya isteklidir. 5. Kültürel Zenginlik: Kaynaştırma öğrencileri, farklı ülkelerden arkadaş arkadaşlar edinirken kültürlerini öğrenir ve geliştirirler. Bu, diğer insanları daha yakından tanımanın ve onların kültürlerini kabul etmenin yolunda önemli bir adımdır.

· Kendine güven, taktir edilme, cesaret, sorumluluk, bir işe yarama duygusu gibi sosyal değerler dizgesi gelişir. Sosyal bütünleşmeleri kolaylaşır. · Kaynaştırma ortamlarında olumsuzdan çok, olumlu davranış gösterme frekansları artar. · Model olma ve özdeşim kurmaları kolaylaşır.
Lise kaynaştırma öğrencisi sınıfta kalabilir, ancak bu durum okulun yardım ve destek politikasıyla bağlantılıdır. Genellikle, lise kaynaştırma öğrencilerinin okulda geceleri kalmalarına izin verilmez. Tüm lise kaynaştırma öğrencileri, okula gün içinde gelen ve aynı zamanda okulda akşam yemeklerini yiyen kişilerdir.

(3) (Değişik ibare:RG-10/7/2019-30827) Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrenciler ile özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz.
Evet, kaynaştırma öğrencisi okuldan atılabilir. Her okulun kuralları farklı olsa da, okulda herhangi bir konuyla ilişkili olarak kötü davranışlar gösteren kaynaştırma öğrencisi cezai yaptırımlara maruz kalabilir. Özellikle eğitim alanındaki disiplini ihlal eden kaynaştırma öğrencileri bu tür yaptırımlara maruz kalabilir.

6. SORU: Okul yönetimi, diğer velilerin isteği üzerine engelli öğrenciyi okuldan uzaklaştırabilir mi? CEVAP : Hayır, uzaklaştıramaz. Özel eğitim gerektiren bireylerin de eğitimden eşit şartlarda yararlanma hakları vardır. Aksine davrananlar hakkında yasal işlemler başlatılır.
Yaş sınırı olmaksızın her yaş grubundan kişi tarafından kullanılabilen Raporun, çocuklar için uygun bir seviyede tasarlanması gerektiğini unutmayın. Aynı zamanda, raporun kullanımını denetlemek veya yönetmek amacıyla yaş sınırı belirleme hakkınız da olabilir.

*Ramlardan yararlanmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Birey Resmi/Özel Bir Okula Kayıtlı Değilse RAM'dan Nasıl Randevu Alabilir? Geçerlilik süresi güncel olan, bireye ait bir engelli/özürlü sağlık kurulu raporu. Hizmet alacak bireyin kimlik fotokopisi.
Kaynaştırma raporu özellikle okul gibi ortamlarda çocukların uyum sıkıntısı yaşadıklarında çeşitli tedavi yöntemlerine uygulanması amacıyla hazırlanır. Bu tür bir rapor çoğu zaman sadece bir bireyin ihtiyaçlarını açıkça göstermek için kısa süreli bir rapor olarak kullanılır. Bu nedenle, kaynaştırma raporu genelde birkaç ay ya da en fazla birkaç yıl için geçerlidir.

RAM raporları genellikle 1 yıllık olarak düzenlenir. Bireyin ekstra bir özel durumu var ise 6 aylık, bazı durumlarda da 2 yıllık olarak düzenlenebilir. Fakat RAM raporlarının standart süresi 1 yıldır.
Kesinlikle hayır. Kaynaştırma öğrencilerinin zor durumda olduğu düşünülürse, onlara herhangi bir ceza verilmesi uygun değildir. Öğretmenler, kaynaştırma öğrencilerine daha fazla destek ve özen göstermelidir. Burada üzerine düşeni yapmak onların dikkat ve anlayışını geliştirmek için en iyi yoldur. Onlara disiplin içinde, olumlu anlamda etkili öğrenme yolları öğretmek, sabotaj yapmak yerine çok daha yararlı olacaktır.

CEVAP: Kaynaştırma öğrencisi de tıpkı diğer öğrenciler gibi okulun kurallarına uymakla yükümlüdür. Disiplin uygulamalarında amaç öğrenciyi cezalandırmak değil, olumsuz davranışlarının sonuçları hakkında düşünerek bu davranışları tekrar etmemesidir.
Evet, kaynaştırma öğrencileri disipline verilebilir. Ancak okulun uyguladığı disiplin politikası kaynaştırma öğrencileri için aynı disiplin yöntemlerini kullanmaya zorlamamalıdır. Kaynaştırma öğrencileri ve diğer öğrenciler arasında oluşabilecek farklılıklar göz önünde bulundurularak, öğrenciye uygun disiplin yöntemleri kullanılmalıdır. Örneğin, çocukların dikkat ve disiplin sağlamak için daha çok ödüllendirme ve onları teşvik eden stratejiler kullanmak daha faydalı olabilir.