Kayıt Sildirme Ücret İadesi


Sponsorlu Bağlantılar

Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. Kayıt sırasında ya da kurumdan ayrılış tarihine kadar öğrenci için ödenen tutar iade edilecek ücretten az ise, öğretim kurumu eksik kalan kısmın ödenmesini isteyebilir.
Hayır, kendi isteğiyle kayıt sildiren öğrenci peşin ödediği eğitim ücretinden kesinti yapılamaz. Anlaşma gereği öğrenci tam ücreti karşılığında eğitim alma hakkına sahiptir ve bu hak anlaşma gereği kullanılmaz ise ücret iade edilmez.

İlgili yönetmelik maddesinde de açıkça belirtildiği üzere, öğrenci tarafından kayıt iptalinin yapılması halinde, özel eğitim kurumunun öğrenci tarafından ödenen kayıt ücretinden %10'luk kesinti yapılabileceği açıkça düzenlenmiştir.
Özel okullara ayrılan para geri alınamaz. Ancak, eğer özel okul bazı görevleri yerine getirmede başarısız olursa veya para harcanırken kurallara uymadıysa, herhangi bir şekilde haksız kazanç sağlandıysa, bu paraların geri alınması mümkün olabilir.

“………Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 56. maddesinde; ''Öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir.
Üniversiteye verilen para geri alınamaz. Üniversitelerin harcaması için kullandıkları paralar, fonlar ve ödüller genellikle kendilerine özgü kurallar ve koşullarla sağlanır ve geri verilmezler. Ancak, bazı durumlarda, üniversite veya genel bütçeden sağlanan fonların kullanım amacına uygun olarak kullanılmaması durumunda, geri ödenmesi gerekebilir.

Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencinin, kayıt yaptırdığı tarihten itibaren ilk eğitim-öğretim döneminin sonuna kadar olan süre içerisinde Üniversiteden ayrılmak istemesi durumunda ilgili dönem için ödemekle yükümlü olduğu öğrenim ücretini ödemesi gerekir ve ödenen öğrenim ücretinden iade yapılmaz.
Hayır, özel okul öğrencinin kaydını silemez. Okulun yönetmeliğine veya mevzuatına bağlı olarak, öğrenci transfer edilebilir, ama sadece okulun resmi kurumları tarafından işlemlere izin verildiği takdirde silebilir. Okulun kuralları, belirli koşullar altında öğrencinin kaydını silmeye izin verebilir.

Özel okula çocuğunu göndermek isteyen ailelerin kayıt aşamasında dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 56. Maddesi kapsamında kayıt iptali ya da kurumdan öğrencinin ayrılması durumunda özel okulların, yıllık öğrenim ücretinden yüzde 10 oranında kesinti yapma hakkı doğuyor.
Kayıt silmek için ilk olarak gerekli veritabanınıza bağlanmanız gerekmektedir. Ardından, silinecek kaydın belirli bir sorgu üzerinde çalışarak bulunması gerekecektir. Sorgu çalıştırıldığında, elde edilen sonuçlar arasından silinmesi istenen kaydı bulabilirsiniz. Son olarak, silme işlemi gerçekleştirmek için DELETE SQL komutu kullanılır.

Kaydını sildirmek isteyen öğrenciler, bir dilekçe ile öğrenim gördüğü akademik birime başvuruda bulunur. Öğrenci ilişik kesme belgesini, ilgili birimlere imzalattırır, bu belge ile öğrenci kimliğini akademik birime teslim eder ve lise diplomasını alır. Kaydını sildiren öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Eğitim masrafları, eğitim kurumları tarafından alınacak ücretleri veya eğitim için bir kişinin ödediği paranın toplamıdır. İnsanlar genellikle eğitim masraflarını okulu mezun olana kadar ödemekte ya da eğitimin tamamlanması için başvuru yaparken ödemektedirler. Eğitim masrafı, eğitime katılan her öğrenciye farklı bedeller ödenmesine neden olabilecek bir çok sebep dolayısıyla değişkenlik gösterebilir. Bunlar arasında eğitime katılan öğrenci sayısı, okulun konumu, eğitim kalitesi, gereken malzemelerin maliyeti veya eğitim programının zorluk derecesi sayılabilir.

Eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile öğrencilerin özel yurt ve pansiyonlarda kalmaları durumunda ödenen tutarları kapsamaktadır.
Özel okul olan borç ödenmezse, okula devam edemeyecek olan öğrencinin ödemeyi yapamaması durumunda borcun bir süre sonra tahsile giderek hak sahibinin cezai işlemler uygulanmasına kadar gidebilecek bir dizi işlem başlar. Bu işlemler, öğrenci ve ailesinin borçlarını ödemede zorlanmalarına neden olabilir. Ayrıca, öğrenci ve ailesinin kredi notları da etkilenebilir.

Önden yapılan ödemelerde fark miktarını geri alabilirler. Veli önce okulla yazışsın, farkın kendisine iadesini talep etsin. Olumlu yaklaşılmadığı takdirde Milli Eğitim Bakanlığı'na şikayet etsin. Makul bir sürede yine fark ödenmezse Tüketici Hakem Heyetine başvurarak oradan karar alabilirler.
Hayır, okulun öğrencilere para istemesi yasalara aykırıdır. Okul, öğrencilerden, etkinlikler ya da kampanyalar için bağış toplamak için isteğinde bulunabilir, ancak para istemeleri yasaktır.