Kamuda İşçi Ücretsiz İzin Hakkı


Sponsorlu Bağlantılar

Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Hayır. Kamu çalışanlarının ücretsiz izin alabilme imkânı belirli durumlarda mevcuttur. İzin alma işlemi genel olarak izin kurallarına tabidir. Özel durumlarda, kamu işçisi resmi bir sebebin gösterilmesi halinde ücretsiz izin alabilir.

Kamu işçilerinin mazeret izinlerini, ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayırmak mümkündür. Her ne kadar 4857 Sayılı İş Kanunu'nda ücretsiz mazeret iznine yer verilmemiş olsa da Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile işçiye ücretsiz mazeret izni hakkı verilebilmektedir.
Türkiye'de çalışan işçilerin ücretsiz izin hakkı, genellikle 6 gündür. Ancak kimi şirketlerin, yasal çerçevede daha fazla ücretsiz izin hakkı verdiği de gözlemlenmektedir. İşçilere verilecek ücretsiz izin hakkı, her şirket tarafından belirlenir ve işçilerin çalışma süresine bağlı olarak değişebilir.

Doğum Dışında Kamu Çalışanının Ücretsiz İzin ŞartlarıKamuda çalışan memura yıllık izinde baz alınan süreler ile hizmet yılında beş yılını tamamlamış olması ve talep etmesi halinde memuriyeti süresince ve iki defa olarak kullanılmak üzere toplamda bir yıla kadar ücretsiz izin verilebilmektedir.
Sürekli işçiler, ücretsiz izin alabilirler. Ancak bunun için işverenin kurallarına ve çalışma durumlarına göre, önceden düzenlenmiş süreler içerisinde izin alma talebiniz olması gerekmektedir. Sürekli işçilerin, ücretsiz izin alabilmesi için hakkını kullanması için İş Kanunu tarafından belirlenmiş olan sorumluluklar ve çalışma koşulları çerçevesinde herhangi bir ücret ödemeniz gerekmeyecektir.

Aynı Kanunun Ek 1 maddesinin ikinci fıkrası ile de 10 hizmet yılını tamamlamış olan sürekli işçilere, istekleri halinde 6 aya kadar bir kereye mahsus ücretsiz izin hakkı tanımıştır. Bu izin, bütün işçilik süreleri boyunca bir kez ve bir defada kullanılmak üzere verilecektir.
1. Yaralı olmak 2. Anne-babasının vefat etmesi 3. Hastalanmak 4. Cenaze namazını kılmak 5. Evlilik, doğum 6. Devlet tarafından belirlenen resmi tatiller 7. Müstehcen gazete veya dergilerin dağıtımını önlemek amacıyla yapılan toplumsal olaylar 8. Deniz taşımacılığında görev alan kişilere hava durumu nedeniyle verilen izin 9. Sosyal yardımla ilgili kuruluşlarda hizmet sunan kişiler için özel günlerde ücretsiz izin

Bu süreçte işverenin ücret ödeme yükümlülüğü, işçinin ise iş görme yükümlüğü de bulunmamaktadır. İşçinin ücretsiz izne çıkarılabilmesi için belirli bir süre o işyerinde çalışma şartı da bulunmamaktadır. İşe yeni başlamış yahut kıdemi az olan bir işçi de gerekli şartların varlığı halinde ücretsiz izin kullanabilir.
Kamuda ücretsiz izin almak için, hangi kurumda çalıştığınıza bağlı olarak farklı prosedürler söz konusu olabilir. Genel olarak, işvereninizle konuyla ilgili görüşmeler yapmalısınız. Bunun için, ücretsiz izin almanız gereken tarihleri ve süreyi işvereninizin bilmesini isteyebilirsiniz. Eğer ücretsiz izin talebiniz olumlu karşılanırsa, bu durumda kurumunuzun belge düzenleme politikalarına uymalısınız. Bu prosedürler arasında, bazen çalışma süresi göstergesi, çalışma başvurusu veya ücret maaşı raporu gibi belgeler de olabilir. Ayrıca, ücretsiz izniniz için size ödenen bir prim veya uygun kıdem tazminatı sunulması da mümkündür.

Devlet Memurlarının Ücretsiz İzin HaklarıMemura, 657 sayılı kanunun 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine on sekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.
İzin hakkı sözleşmeye bağlıdır. İşveren ve işçinin anlaşmaları, ücretsiz iznin verilip verilmeyeceğini belirler. Bazen, özel durumlarda, örneğin doğum günleri için, ücretsiz olarak izin verilebilir. Bunun dışındaki durumlarda, her zaman ücretli izin alınması uygun olacaktır.

Hayır. İşverenin böyle bir hakkı yoktur. O kadar ki, işveren işçiyi ücretsiz izne çıkarırsa bu işçi için haklı fesih nedenidir. Eğer ücretsiz izin süresi fazla ise işverenin haksız feshi niteliğindedir.
Hayır, ücretsiz izin alınamaz. İzin talepleri her zaman ücretlidir ve ayrıca çalışanın ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak, bazı durumlarda ücretin tamamı veya bir kısmı iade edilebilir. Bunun hakkında daha fazla bilgiye, çalışanın çalışma yerindeki personel ofisi ile iletişim kurarak ulaşılabilir.

Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin(3 aya kadar-gerekirse 1 kat uzatılabilen- refakat izni) bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine on sekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.
İşçiye ücretsiz izin verilmesi durumunda, bu, herhangi bir işveren veya çalışan arasında bir sözleşmeye bağlı olarak değişebilir. Ancak, yasalar, her bir çalışanın yılda en az 24 saat ücretsiz iznin almasının sağlanması gerektiğini öngörür. Bununla birlikte, bazı eyaletlerde, daha fazla ücretsiz izin mevcuttur. Her işveren, kendi işyerindeki çalışanlarına uygun olarak daha fazla ücretsiz izin verebilir veya kısıtlayabilir.