Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği


Sponsorlu Bağlantılar

Görevde Yükselme Sınavına; Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümleri uyarınca halen Sağlık Bakanlığı merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesine tabi olarak görev yapmakta olan personel başvurabilecektir.
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına, kamu hizmetinde geçerli olan mevzuat çerçevesinde, belirlenen iş pozisyonlarını doldurmak üzere kamu personeli tarafından katılım sağlanabilir. Sınava, kamu personelinin çalıştığı ilgili kamu kurum veya kuruluşları özelinde kişiye özel davetiye ya da başvuru aracılığıyla katılım sağlanır.

(2) Unvan değişikliğine tabi kadrolar: a) Mimar, mühendis, avukat, istatistikçi, programcı, mütercim-tercüman, hemşire, teknisyen. MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen görevlere görevde yükselme yoluyla atama yapılabilmesi için aşağıda belirtilen genel şartlar aranır.
1. Genel Müdürler 2. Müdürler 3. Şefler ve Kalifiyeler 4. Denetim Birimleri Personeli 5. Bölüm Yöneticileri 6. Teknisyenler 7. Ürün Bölümü Personeli 8. Satış ve Pazarlama Birimleri Personeli 9. İdari Personel 10. Mali ve Muhasebe Personeli 11. Bilgi Teknolojisi Personeli 12. Adli ve Ticaret Hukuku Uzmanları 13. İletmişlik ve Askerlik Personeli 14. Reklam ve Tanıtım Personeli 15. Ulaşım, Plaj ve Lobi Personeli 16. Çevre ve Toprak Uzmanları 17. Kültür ve Turizm Personeli 18. Havacılık ve Unuö Personeli 19. İnsan Kaynakları Personeli 20. Halkla İlişkiler Personeli

Bu sebeple, yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan memurlar teknik hizmetler sınıfında yer alan tekniker unvanı için yapılacak olan unvan değişikliği sınavına müracaat etmeleri ve sınava girmelerine engel bir husus bulunmamaktadır.
Hayır. Sadece personel unvan değişikliği sınavına katılmak için mevcut olmak zorundadır. Hizmetli ünvanlarında unvan değişikliği söz konusu değildir.

a) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartları taşımak, b) İlan edilen kadro için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere Bakanlıkta en az bir yıl çalışmış olmak, c) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak, gerekir.
Her işletme ye göre değişiklik gösterse de, genel olarak görevde yükselmek için yaklaşık 5 yıl çalışmak gerekir. Ancak, başarılı olmaya ve düzgün bir şekilde çalışmaya bağlı olarak bu sürenin kısaltılabileceği de mümkündür.

Cevap : Resmi Gazetenin yayınlandığı tarihi itibari ile öğrenim durumu uygun olanlar ( ortaöğretim (lise), ön lisans ve Lisans mezunu) olanlar sınavsız unvan değişikliğine başvuru yapabilir.
Hayır, sınavsız unvan değişikliği Yönetmeliği çerçevesinde yapılamaz. Bir işçi ya da memurun, unvanını değiştirmek için sınavları normalde kazanmak zorundadır. Sınavsız unvan değişikliği ayrıca bir işletme içi ücret veya maaş artırma olarak değerlendirilmemelidir. Sınavsız unvan değişikliği Yönetmeliği çerçevesinde, istihdam edilen personelin niteliklerini, alacağı ücreti ve karşılığında talep edilecek görevleri dikkate alan bir politika hazırlanmalıdır. Söz konusu belirlenen politikaya uygun olarak, değişiklik gereken personelin unvanının belirlenebildiğini ve Personel Yönetim Sistemi'nde işlem görmesine izin verildiğini dikkate almanız gerekmektedir.

1) En az orta öğretim mezunu olmak, 2) En az 3 yıllık (B) tipi sürücü belgesine sahip olmak, gerekir. MADDE 8 – (1) Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilmek için unvan değişikliği sınavında başarılı olmak şarttır.
1. Personel, yüksek ünvanlı bir pozisyonda olsa bile, kariyer gelişimi için ünvan değişikliğine izin verilmesi durumunda, ünvan almak için resmi onay alması gerekir. 2. İşverenlere başarılı bir şekilde çalışmanıza rağmen, başka bir ünvana atanmanız gerekiyorsa, deneyiminize ve performansınıza dayanarak, yeni ünvanın sizin için uygun olduğu anlaşılmalıdır. 3. Gelişiminizi desteklemek için, ek eğitim ve gelişim kaynakları tanımlanmasına izin verilmelidir. 4. Yeni ünvonunuzla birlikte size getirdiği yeni sorumlulukların tam olarak anlaşılması gerekir. 5. Yeni ünvan için mevcut ücretlendirme politikasına göre ücret değişiklikleri meydana gelebilir. 6. Personel, yeni ünvana sahip olduğunda, yeni yetenekler kazanabilir ve bu yetenekleri kullanma olanağına sahip olmalıdır. 7. Yeni ünvan için mülakat ve yazılı sınavlar gibi tüm aday seçim prosedürlerinin yürütülmesi gerekir. 8. Herhangi bir ünvan değişikliği için, aradığınız işin niteliği, pozisyonunuzda ve organizasyonda artan sorumluluklar, unvanı aldığınızda alacağınız ücretler, kariyer gelişiminizin seviyesi gibi önemli faktörlerin göz önüne alınması önerilmektedir.

Ayrıca devlet memuru olanların farklı veya aynı hizmet sınıfında bulunduğu alt görevden üst göreve atanması da mümkün olduğu gibi bu duruma da görevde yükselme denilmektedir.
Kamuda görevde yükselme, bir çalışanın kamu hizmetinde örgün eğitim programları aracılığıyla kariyer biriminin onayıyla daha iyi bir pozisyona atanmasıdır. Görevde yükselme sınavları, görevler ve görevler arası geçişler için kullanılan standart bir süreçtir. Bu sürecin içerisinde çalışanlar sahip oldukları yetenekleri, eğitimlerini ve başarılarını kanıtlamak zorundadır. Diğer adıyla, bu süreçte çalışanların çimento olan yeteneklerinin, becerilerinin, deneyimlerinin ve performanslarının rahatlıkla tespit edilmesi sağlanır.

Kurumlar ihtiyaç duyuyorlarsa sınav açarlar. Eğer bir kamu kurumu sınav açmaya ihtiyaç duymuyorsa mahkeme kararı ile bile bu kurum sınav açmaya zorlanamaz. Kurumlar aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara naklen atama yapabilirler.
Kurumlar görevde yükselme sınavı açmak zorunda değillerdir. Görevde yükselme sınavı, personelin konumu üzerine değerlendirilmesi veya işe alım sürecinde terfi şansını artırmak için alınan bir adımdır. Kurumlar, bu tür olumlu uygulamaların kendilerine faydası olacağına inanarak, görevde yükselme sınavları açma konusunda tercihte bulunabilirler. Ancak bu durum zorunluluk anlamına gelmez.