Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir


Sponsorlu Bağlantılar

Yoksulluk nafakası alan eş, başka biri ile evlendiği zaman nafaka ortadan kalkar. Evlenme tarihinden itibaren nafaka ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar. Evlenmese de başka biri ile dost hayatı yaşıyorsa nafaka yükümlüğü yine ortadan kalkacaktır.
Kadına verilen nafaka, illa karısının kanun yoluyla boşandığı durumda kesilir. Ayrıca, eşinin ölümü, kadının kötüye kullanım veya haksız harekete maruz kalması, aldatılması, gözaltına alınması veya yokluğu gibi diğer özel durumlarda da kesilebilir.

Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir? Kadın lehine hükmedilen yoksulluk nafakası; nafaka alacaklısının evlenmesi, yoksulluğun ortadan kalkmasını sağlayacak düzeyde mal sahibi olması, miras kalması ya da herhangi bir akrabası tarafından maaş bağlanması hallerinde sona erer.
Nafaka, aile mahkemelerinde verilen bir destek ödünü olarak kabul edilir. Nafaka, herhangi bir sebeple istemediğiniz zaman iptal edilebilir. Fakat, nafakanın iptal edilmesi için mevcut hukuk ve araçlara göre bir mahkeme kararının olması gerekir. Bu nedenle, nafaka hangi hallerde iptal edileceğini aile mahkemesine başvurarak öğrenebilirsiniz.

Yoksulluk nafakası alan eski eşin evli gibi başka birisiyle yaşaması; bir işe girmesi; herhangi bir yerden geliri bulunması veya babasının emekli aylığını alması gibi durumlarda nafakanın kaldırılma sebebi oluşacaktır.
Boşanmış bir kadın, boşanma kararının verildiği anda nafaka alma hakkına sahiptir. Nafaka miktarı, boşanma davasından itibaren bir (1) yıl süreyle ödenir. Eşler arasında uzlaşma ile çözülen boşanmalarda, nafaka süresi ödenebilecek en az bir (1) ay sonra sona erer.

Yoksulluk nafakası, iki ay evli kalan eşler için de otuz yıl evli kalan eşler için de süresiz olarak bağlanmaktadır. Tedbir nafakası boşanma davası açılırken talep edilen bir nafaka türüdür, bu nedenle boşanma davası kesinleşince son bulacaktır.
Kadın nafaka alma hakkı 50 yıl süre ile geçerlidir. Bu süre içinde herhangi bir nedenle boşanma olursa, eşlerden biri veya her ikisi de nafaka almaya devam edebilir. Ayrıca, eş eşe haksız davranmaz veya kötüye kullanmazlarsa, taraflar arasındaki anlaşma sona ererse de nafaka ödemeleri durdurulmaz.

Nafaka, 1988 yılına kadar en fazla bir yıl süreyle ödeniyordu. 1988'de yapılan değişiklikle 1 yıl olan nafaka süresi, süresiz hale çevrilmiş, aynı “süresizlik” yürürlükteki Türk Medeni Kanunu md 175 ile halen devam etmektedir. Yoksulluk nafakası, boşanma ile yoksulluğa düşecek tarafa ödenir.
Hayır, nafaka kadının işe girmesiyle kesilmez. Ancak, kadının işe girmesiyle nafaka miktarının düşürülmesi mümkündür. Örneğin, eğer kadının işinden elde edeceği gelirin nafakanın üstünde olması durumunda, mahkeme tarafından nafakanın düşürülmesi talep edilebilir.

Yoksulluk nafakası, boşanma ile yoksulluğa düşecek olan kişiye bağlanmaktadır. Kişi, asgari ücretle çalışıyor olsa dahi boşanmayla yoksulluğa düşecekse yoksulluk nafakası bağlanabilir. Ancak kişi, bir işe girer ya da asgari ücretten yüksek bir ücretle işe girerse nafaka kaldırılabilir.
Genel olarak bakıldığında, eşini aldatan kadının nafaka alması mümkün değildir. Çünkü nafaka, eşler arasında ki eşitliği sağlayan bir hak olarak değerlendirilir ve eşin aldatılması durumunda bu eşitlik bozulmuş olur. Bu nedenle, nafaka almak eşini aldatan kadının arama hakkıdır. Ancak, eşini aldatan kadın eşinin kendisinin veya çocuklarının güvenliğine tehdit oluşturduğu durumlarda, nafaka alma hakkına sahip olabilir.

Aldatan Kadın Nafaka Alabilir Mi? Aldatma (zina) eşin tam kusurlu olması sonucunu doğurur. Tam kusurlu aldatan kadının kocasından nafaka alması söz konusu olmaz. Ancak çocuk varsa ve çocuğun velayeti anneye verilmişse, aldatan kadın kocasından çocuk için iştirak nafakası alabilir.
Hayır, nafaka otomatik olarak kesilmez. Nafaka ödenmesini engelleyen durumların meydana gelmesi durumunda hakim tarafından kesilebilir. Ancak bu durumlarda, hakim tarafından nafakanın ödenmesine engel olan durumu göstermek için makul deliller sunulmalıdır.

Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası, süresizdir. Yani mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılmasına karar verilmedikçe yahut nafakayı kendiliğinden sona erdiren bir durum oluşmadıkça, nafaka yükümlülüğü devam eder.
Kadınlar yasal olarak nafaka alabilir. Ancak, zorunlu nafaka ödemeleri, daha çok işsiz kadınlar için mümkündür. İşte çalışan bir kadın için, durum, nafaka alması için özel sebepleri veya gerekçeleri olan ya da diğer tarafı kötüye kullanan aile içi çatışma durumlarında uygulanabilir. Bir kadın, nafaka alabilmek için mahkemeyi arayabilir ve uygun olması halinde, mahkeme tarafından bir nafaka ödemesine ilişkin bir karar verilebilir.