Kadın Evlenince Çocuğun Nafaka Kesilir Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Yoksulluk nafakası alan eş, başka biri ile evlendiği zaman nafaka ortadan kalkar. Evlenme tarihinden itibaren nafaka ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar.
Evlenince nafaka kesilmesi, boşanma durumunda da olabilir. Boşanma durumunda, eşlerin geçimini sağlamak için nafaka ödenmesine karar verilir. Kararın ne kadar olacağı, iki tarafın geliri ve harcamalarının dikkate alınarak tespit edilir. Nafaka boşanmadan önce de ödenmeye devam edebilir, ancak iki taraf arasında anlaşma sağlanamazsa mahkeme kararıyla belirlenecektir. Boşanmış olan eşlerden her biri, nafakayı tahsil etmek için talep hakkına da sahiptir.

Eşinizin resmi olarak evlenmesiyle birlikte nafaka yükümlülüğünüz kendiliğinden kalkmaktadır. Eşinizin nüfus kaydını çıkarttırarak, nafakanın alınması için yapılmış icra dosyasına talepte bulunarak takibin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.
Ulusal Hava Yolları tarafından iptal edilen tüm uçuşlar, sabit amaçlı ve kullanımlı tarifeli seferler dahil olmak üzere nakil veya transfer rotaları (kendiliğinden ya da diğer bir tercihli havayoluyla tek sefer halinde uçmayı içeren rotalar dahil), düzensiz veya özel seferler, charter seferleri, kara ulaşım hizmetlerinin hava taşımacılığının bir parçası olarak sunulan seyahat hizmetleri ve döngüler iptal edilebilir.

Yoksulluk nafakası alan eski eşin evli gibi başka birisiyle yaşaması; bir işe girmesi; herhangi bir yerden geliri bulunması veya babasının emekli aylığını alması gibi durumlarda nafakanın kaldırılma sebebi oluşacaktır.
Nafaka çocuğun gelecekte elde edebileceği gelirin ve bakımının sağlanması amacıyla vergiye tabi olan bir para ödemesidir. Nafaka, kişiler arasındaki beklentiler, maddi durum, yaş ve gelirler vasıtasıyla tespit edilir. Nafaka, anlaşma gereği durumlara bağlı olarak veya tarafların kararı ile azaltılabilir. Örneğin; eşler çocuknun bakımı ve yetiştirilmesi konusunda bir anlaşmaya varmışsa ve bunun gereği olarak nafaka miktarının azaltılması kararlaştırılıyorsa nafaka bu şekilde azaltılabilir. Ayrıca eşler ortak bir iş projesine yatırım yapmışlarsa ve bu yatırımın sonucunda çocuğa sağlanan gelirin yeterli olacağını düşünüyorlarsa, bu durumda da nafaka miktarı azaltılabilir. Diğer durumlarda ailevî bir anlaşmadan kaynaklanan maddi imkânların artması nafaka miktarının azaltılmasına neden olabilir. Nafaka, ailevi şartlar değiştiğinde veya çocuğun yeterli maddi desteği almaya başladığında da azaltılabilir.

Nafakanın indirilmesi davasında önemli olan durum, nafaka yükümlüsünün ekonomisinin olumsuz yönde değişmesi ve maddi güç oranının değişmesidir. Nafaka yükümlüsünün maaşında düşme, emekli olması, bir başkası ile yeniden evlenmesi ve çocuk sahibi olması gibi durumlar gösterilebilir.
Erkek çocuğun nafakası 16 yaşına kadar devam eder. 16 yaşından sonra kendisi sorumlu olmaya başlar.

Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuğun 18 yaşını doldurması ve reşit olması ile birlikte iştirak nafakası yükümlülüğü kendiliğinden sona erer. İştirak nafakası yükümlüsünün, çocuğun reşit olmasından dolayı nafakanın kaldırılması için bir dava açmasına gerek yoktur.
Evet, ikinci evlilik yapan kadınlar nafaka alabilirler. Ancak nafaka miktarının belirlenmesinde evlenen çiftin maddi durumu ve evlilik süresi gibi diğer faktörlere de dikkat edilmelidir.

Kimler nafaka ödemez? Erkeğin düzenli bir geliri yoksa, kadının düzenli geliri varsa veya kadın başka biriyle yeni evlilik yaptıysa kadına nafaka ödenmez.
Hayır, evlenmek insanların hayatında önemli bir adım olabilir ancak her şeyin bitmesi anlamına gelmez. Evlenen çiftlerin çoğu hayatlarını hep birlikte sürdürmeyi tercih ederler ve karşılıklı olarak değer katarak eşlerinden en iyi şekilde yararlanmaya çalışır. Bu durum, çifte ilişkinin mevcut çerçevesi içerisinde çok daha uzun süreler boyunca kalıcı olmasını sağlar.

Nafakayı kendiliğinden sona erdiren durumlar TMK m. 176'da düzenlenmiştir. Buna göre; irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden sona erer.
Nafaka süresi medeni kanunlara göre karı-koca arasındaki ilişkiye bağlı olarak değişir. Genellikle, eşler arasındaki evlilik süresine bakılarak nafaka süresinin ne kadar olacağı belirlenir. Eşler arasındaki evlilik süresine göre, nafaka süresi en az 1 yıl olmak zorundadır. Yani eşler arasındaki evlilik süresi altı ay ise nafaka süresi 1 yıl, eşler arasındaki evlilik süresi bir yıl ise nafaka süresi iki yıl, eşler arasındaki evlilik süresi üç yıl ise nafaka süresi üç yıldır ve bu şekilde devam eder.

2 yıldan kısa süren evliliklere 5 yıl nafakaYeni düzenlemeyle yoksulluk nafakasının evlilik süresine göre ödenmesi planlanıyor. Buna göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde ise 12 yıl nafaka ödenmesi bekleniyor.
Kadınlar, nafaka almaya hak kazanabilecek durumlarda şüphesiz nafaka alabilirler. Ancak, her durumda nafaka alma hakkına sahip olmak için kadının evli olması gerekir. Halk arasında çalışan bir kadın nafaka alabilir mi? Diye sorarsanız, cevap evet olacaktır. Çalışan bir kadın nafaka alabilir ancak kocası ile evli olması gerekmektedir. Ayrıca, nafaka alabilmek için kadının evli olmasının yanı sıra, maalesef vergi mükellefi olması ve eğer varsa bir ailenin maddi durumuna da bağlı olarak, kanunlara göre nafaka alma hakkı kazandıracak belirli bir kriter karşılanmalıdır.