İşveren Ücretsiz İzin Verebilir Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Hayır. İşverenin böyle bir hakkı yoktur. O kadar ki, işveren işçiyi ücretsiz izne çıkarırsa bu işçi için haklı fesih nedenidir. Eğer ücretsiz izin süresi fazla ise işverenin haksız feshi niteliğindedir.
İşveren ödüllü izin sistemi çerçevesinde farklı miktarlarda ücretsiz izin verme konusunda esnek olabilir. Yasa tarafından belirlenen minimum çalışma süresi içinde, herkes en az 11 haftalık normal işgünü izni ve 2 haftalık ek izin hakkına sahiptir. Bu izinler, işverenin iznine bağlı olarak istenilen zamanda alınabilir. İşverenler, çalışanlarının ihtiyaçlarına göre daha fazla ücretsiz izin tanıma konusunda daha esnek olabilir.

Özel sektörde çalışanlar için bazı düzenlemeler de mevcuttur. Ücretsiz izin özel sektörde an fazla üç ay verilebilmektedir. 3 aylık süreyi aşmamak kaydıyla işveren sahibi işçiyi tamamen veya kısmen kanunen ücretsiz izne ayırabilir.
1. Yakınının Ölümü veya Ciddi Bir Hastalığı Durumunda 2. Ülke İçinde Yapılan Resmi Törenler veya Ulusal Bayram Günlerinde 3. Doğum Hakkında 4. Çocuğu İçin Okul veya Diğer Etkinlikleri Katılmak İçin 5. Tatil Veya Seyahat İçin 6. Doğal Afetler Gerektirdiği durumlarda 7. Evlilik, Doğum Yıldönümü veya Benzeri Özel Etkinlikler İçin 8. Dini bayramlar için

İşverenin tek taraflı ücretsiz izin verebileceği durum ise sadece işyerinde deprem yangın sel gibi zorlayıcı bir nedenin ortaya çıkması ya da ekonomik güçlüklere bağlı kısa çalışma talebinin İŞKUR tarafından kabul edilmesidir. İşverenler açısından tek taraflı ücretsiz izin hakkı sınırlandırılmıştır.
Türkiye'de iş veya eğitim yaşamında ücretsiz izin verilen haller, mazeret izni, meslek hastalığı, doğum izni, evlilik izni ve ölüm iznidir. Bunların dışında yıllık izin ve ücretli izinler de verilebilir.

Bu süreçte işverenin ücret ödeme yükümlülüğü, işçinin ise iş görme yükümlüğü de bulunmamaktadır. İşçinin ücretsiz izne çıkarılabilmesi için belirli bir süre o işyerinde çalışma şartı da bulunmamaktadır. İşe yeni başlamış yahut kıdemi az olan bir işçi de gerekli şartların varlığı halinde ücretsiz izin kullanabilir.
Ücretsiz izin, bir çalışanın işvereni tarafından verilen haftalık/aylık aylık izin süreçleri arasında yer alan özel bir seçeneğe denir. Ücretsiz izin, çalışanın belirli bir miktar ücret ödemeyeceği anlamına gelir ancak çalışanın herhangi bir hak alması için bir yasal hak değildir. Yönetmelikler konusunda kurallar ve prosedürler uygulanır. Ancak, çalışanların sağlanan ücretsiz izinlerinden faydalanmaya hakları bulunmamaktadır.

Ücretsiz izinle ilgili İş Kanununda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, bazı hükümlerde ücretsiz izin niteliğinde düzenlemelerin yer aldığı görülmektedir. Uygulamada işverenlerin, çoğu kez, tek taraflı olarak işçileri ücretsiz izne çıkarttığına rastlanmaktadır.
Özel sektörde ücretsiz izin hakkı, işverenlere herhangi bir ödenek ödemeden 14 güne kadar ücretsiz izin imkanı tanıyan ve 23/1/2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 4857 sayılı İş Kanunu'na ekli IV. maddenin uyarınca belirlenmiştir.

İzni kullanmak isteyen kişi özel sektörde çalışıyorsa 4857 sayılı İş Kanununun 74. Maddesi gereğince 6 aylık ücretsiz izin hakkından yararlanmak istediğini açıklar.
1. İzin talebinizin uygun koşulları taşıdığından emin olun. Bir ücretsiz izin almak için çalışma kurallarınıza, kontratınıza veya kurum politikalarınıza bakmayı unutmayın. 2. İstekte bulunmadan önce mevcut çalışma ortamınızla nasıl bir etkileşim içinde olduğunuzu belirleyin. Ücretsiz izin almayı istediğiniz pozisyonda ya da seviyededir ve herhangi bir etkiye neden olup olmayacağını araştırın. 3. Uygun gerekçeleri sağlamaya çalışın. İzin süresince ne yaptığınızı, evrensel çalışma programınızı değiştirip değiştirmeyeceğinizi ve rapor vermeye devam edip etmeyeceğinizi açıkça belirtin. 4. İzin talebinde ne kadar açık olursanız o kadar iyi. Ücretsiz izin almak istediğiniz günleri ve zaman dilimini kesin olarak belirtin ve müşterileriniz, tedarikçileriniz ve ortaklarınızın bu duruma nasıl reaksiyon vereceklerini kontrol edin. 5. Yöneticinizle ve diğer iş arkadaşlarınızla gereken diyaloğu başlatın. Yöneticinizin konuyla ilgili tavsiyelerinden ve umuduyla ilgili görüşlerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, ücretsiz izin dönemlerinin iş başarısı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için diğer iş arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz.

İşçi Ücretsiz İzni Kabul Etmezse Ne Olur? İşverenlerin, işçiyi, isteği dışında, ücretsiz izne göndermesi, iş sözleşmesinin feshi anlamına geleceğinden ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesi gerekecektir.
Öncelikle, herhangi bir ücretli iznin kabul etmeyip çalışmaya devam etmek isteyen bir işçinin yapacağı ilk şey, işverenine ya da hakim bir iş müşavirine danışmak ve durumu anlatmak olmalıdır. İşverenin belirlediği çalışma süresini ve koşullarını anlamak ve bunlara uymayı kabul etmek gerekecektir. Ancak, özellikle ücret konusunda yeterli karşılık almaktan memnun kalmıyorsa veya işveren ücretli izin isteyen bir işçiyi bu izni vermeyecekse, işçinin haklarını koruması için başka yolları araştırması gerekebilir. İşçi ilgili sosyal güvenlik ve kanun hükümlerini de anlamalı ve onlardan yararlanmaya çalışmalıdır. Eğer işçi işvereninin haksız davranışlarından kaynaklanan bir hak talep ediyorsa, avukata danışarak hakkını arayabilir. İşçinin hakları ve haklarının korunmasıyla ilgili olarak herhangi bir soru için, kanun hükümlerini ve işverenin antlaşmalarını okuması da faydalı olabilir.

Dolayısıyla İşveren, Kanunda veya Toplu İş Sözleşmesinden tanımlanmış ücretiz izin haklarını işçiye kullandırmakla yükümlüdür. Ancak Kanun'dan ya da toplu iş sözleşmesinden kaynaklı olmayan bir ücretsiz iznin işveren tarafından kullandırılması gibi bir zorunluluk söz konusu değildir.
Genel olarak hayır, işyeri ücretsiz izin vermek zorunda değildir. İşverenler, işçilerin ücretli izin hakkına sahip olduğunu unutmamalıdır. Ücretsiz izin isteyen kişilere, şirketin izin politikası veya İş Kanunu'na göre ödünç izin verilmesi verilmelidir. Ancak, işveri tarafından uygun görülmesi halinde ücretsiz izin verilebilir. Ayrıca, çalışanın özel durumlarının işveren tarafından dikkate alınması gereken bir diğer husustur.