İstanbul Meb Norm


Sponsorlu Bağlantılar

Öğretmenler; http://kontenjan.meb.gov.tr/ linkine girerek karşılarına gelen ekranda MEBBİS kullanıcı adı ve Şifrelerini girdiklerinde sisteme girmiş olacaklar. Sisteme girildikten sonra Kurum Bilgileri tıklanırsa norm bilgileri görülebiliyor.
Okul norm bilgileri, öğrencinin okuldan mezun olduğu yıla göre farklı şekillerde toplanabilir. Örneğin, öğrenci, bölgesindeki okullardaki ortalama başarı notlarını ve ortalama puan kesimlerini öğrenebilir. Bir lise öğrencisi için, öğrencinin okuluna kayıt yaptırdığı zaman okul tarafından sağlanan, branşlarının ve kurslarının okul normundaki ortalama notu ve puan kesimleri hakkında bir broşür alabilir. Ayrıca, öğrenci çevresindeki arkadaşlar veya akrabalarından okullarının başarı istatistiklerine dair bilgi toplayabilir. Okulun sitesinde de, genel olarak neyi içerdiği ve öğrencilerinin mezuniyet sonrası başarısı hakkında bilgiler bulunabilir.

Belirlenen norm kadroların eğitim kurumları itibarıyla dağıtımı, toplama dâhil edilen her bir eğitim kurumuna o alandaki ders yükü en fazla olandan başlanarak her 21 saate bir genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilecek şekilde yapılır.
Normlar, okul ve bölümler arasında değişebilir. Bir derste verilebilecek norm miktarı, dersin içeriğinden, öğrenci kitlesinden ve öğretim tekniklerinden bağımsız olarak belirlenir. Bu nedenle kaç derse kaç norm verileceğini belirlemek için her durumun detaylarının bilinmesi gerekir.

Norm kadro hesabı yapılırken ders saat sayısı kaç olarak hesaplanır. MEB'in ilgili yönetmeliğine göre a)6-31 saate kadar 1, b)31-42 saate kadar 2, c)42'den fazla olması halinde her 21 saat için 1, öğretmen norm kadrosu verilir. Yani aslında norm kadronun mantığı öğretmen başına düşen ders sayısının 21 olmasıdır.
Okullarda norm genellikle bir öğrencinin mezun olabilmesi için gereken ortalama notu hesaplanarak bulunur. Norm belirlenirken, öğrencinin lisans eğitiminde almış olduğu derslerde elde etmiş olabileceği en yüksek toplam not da dikkate alınır. Toplam not, tüm derslerin ortalamasıyla çarpılarak bulunur. Öğrenci buradan elde edilen sonuca göre mezun olabilir ya da olmayabilir.

Norm Kadro, kamu kurum ve kuruluşlarının, görevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri için, olması gereken (ne daha görevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri için, olması gereken (ne daha az, ne de daha fazla) personel kadrosunun nitelik ve sayısal yönüyle belirlenmesidir.
Meb Norm, Millî Eğitim Bakanlığınca çıkarılan işletme, servis veya aracın özellikleri ve performansları hakkında belirlenen standartlara Meb Normu denir. Meb Normları, eğitim ortamlarının güvenli ve sağlıklı koşullar içerisinde çalışabilmesi için geliştirilmiştir. Bu normlar, çocukların eğitim alma ve öğrenme süreçlerinde güvenli bir ortamda bulunmalarını ve kullanılan teknolojilerin güvenli olmasını sağlamak amacıyla uygulanmaktadır.

2) Resmi görevi bulunmayanlara haftada 40 saate kadar okul öncesi, meslekî ve teknik orta Öğretim ile çıraklık ve yaygın eğitim kurumlarında, ek ders görevi verilebilir." Hükümlerini içerir. Buna göre norm kadro fazlası öğretmen var iken dışarıdan birisine ücretli ders verilemez.
Normalde öğretmenlerin ders sırasında sınıfta olmaları beklenmektedir. Ancak, okulun herhangi bir programı varsa veya öğretmenin böyle bir durum için izin alması gerekiyorsa, öğretmen ders sırasında sınıfı ziyaret edebilir.

Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır.
Okulda norm fazlası olunca, öğrenciler zorlanabilir, ödevler arttıracak ve öğrenciler arasındaki rekabet de artacaktır. Öğrenciler ders planını uygulamada zorluklar yaşayabilecek ve çalışma alışkanlıklarından olumsuz etkilenebilecektir. En yüksek ödevin gerçekleştirilmesi için ortaya çıkan zorluklar ise, öğrencilerin akademik performansının düşebilmesine neden olabilir. Aynı zamanda, okul başarısının düşmesi gibi olumsuz sonuçlar da ortaya çıkabilir.

(1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süreleri okul yönetimlerince belirlenir.
Bir dersin süresi baştan sona değişkenlik gösterebilir. Ancak ortalama olarak, bir ders arasında 45 ila 90 dakika arasında bir zaman etkileşimi vardır. Bir saatlik bir ders tamamıyla 60 dakika sürmelidir.

6 dahil 6 ila 30 saat ders varsa 1 öğretmen normu verilir. 31 saat dahil 31 ila 42 saat ders yükü varsa 2 öğretmen verilir. 42 saatten daha fazla ders varsa her 21 saat ders yükü için daha o branş için norm verilir.
Öğretmen normu belirlenmede kullanılan öğretmen gereksinim çözümlemesi, okulların öğretmen gereksinimlerine uygun olarak öğretmen atama ve dağılımında bilgiler sağlamayı amaçlar. Bu çözümleme, okul yönetiminin, okulda bulunan öğrenci sayısı ve öğretmenlerin bulunduğu mevcut durumu üzerinden, eğitim için gerekli olan öğretmenlerin sayısının İstanbul'daki okullarda belirlenmesini temel alır. Buna göre farklı türdeki okullara ilişkin her bir öğretim yılında yardımcı öğretmen veya başka öğretmen gereksinimlerinin belirlenmesi yapılır.