İşçi Sendika Üyelik


Sponsorlu Bağlantılar

Sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunularak olunmaktadır. E-devlet üzerinden yapılan başvuru üzerine sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile sendika üyeliği e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır.
İşçi sendikaya üye olmak için, ilgili sendikalara üye olmak istemeniz durumunda, genellikle şu adımların takip edilmesi gerekmektedir: 1. Sendikanın kurallarını ve üyelik için gerekli formu okuyun. 2. Üye olmak istediğiniz sendika ile bağlantıya geçin. Bu, web sitesine giderek veya kurumu arayarak yapılabilir. 3. Üye olmak istediğiniz sendika tarafından size sağlanan üyelik formunu doldurun. Formunla birlikte, kimlik belgenizi de ibraz etmeniz gerekecektir. 4. İşverene bir üyelik talebi gönderin. Bunun için işverenin kurallarını okumanız gerekebilir. 5. İşverenin talebinizi olumlu karşılaması durumunda, işverenin yetkili kişisi tarafından size verilen üyelik kartını alın ve tarafınıza uygun katılım payını ödeyin. 6. Tüm bu adımları takip ederek ve üyelik başvurusunu onaylatın. Sendikadan üyelik kartınızı alıp, artık üyesiniz! Üyelik başvurusu geri çevrildiğinde, teslim ettiğiniz formun gereklerinin dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi ve eksik ya da yanlış bilgilerin düzeltilmesi gerekmektedir.

Fazla Mesai, İkramiye, Hafta Tatili Çalışması, Tazminat, İhbar, İzin vs. Konulardaki Haklarımızı Alabilmek için. Toplu İş Sözleşmesi Hakkımızı Elde Etmek ve Kullanabilmek için. İşyeri Çalışma Koşullarını Daha İyi Hale Getirmek için. İş Kazalarını ve Meslek Hastalıklarını önlemek için.
Sendikaya üye olmanın size sağladığı birçok faydadan bahsedebiliriz. Sendikaya üye olmak, çalışanların işleriyle ilgili haklarını korumak, üyelerin talep ettikleri şartlara ve ücret düzeyine uygun olarak işini evinde yapmaya güvence vermek, hak veren yasalar çerçevesinde sendikaya üye olanların beraberinde getirdiği avantajları mümkün olan en iyi şekilde sunmak ve çalışanların kendi işleri ile ilgili olarak konuşabilecekleri bir ortam sağlamak gibi özellikleri bulunmaktadır. Sendikaya üye olmanın diğer faydaları arasında çalışanların haklarının korunması ve sözleşmelerin düzenlenmesi, çalışanların çalışma ile ilgili haklarını ve koşullarının korunması ve harcamaların düzenlenmesi de yer almaktadır. Ayrıca, sendikaya üye olunca çalışanlar çeşitli sağlık sigortası ve kazalar gibi özlük haklarından yararlanabilirler.

MADDE 17 – (1) On beş yaşını dolduran ve bu Kanun hükümlerine göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilir. (2) Bu Kanun anlamında işveren sayılanlar, işveren sendikalarına üye olabilir. (3) Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz.
Sendikaya üye olmanın temel şartları şu şekildedir: 1. Sendikaya üye olmak isteyen kişinin 18 yaş ve üzeri olması gerekir. 2. Üyenin işçi statüsüne sahip olması gerekir. İşverenler veya iş arayanlar, sendikaya üye olamazlar. 3. Üye olmak isteyen kişinin sendikanın öngördüğü tüm kurallara uyması gerekir. 4. Sendikaya üye olmak için üyelik ücretinin sendikaya ödenmesi gerekir. 5. Üye olmak isteyen kişi sendikaya bir imza da getirmelidir.

Anayasa m. 51'e göre "Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz." Bu çerçevede, kişinin hiçbir sendikaya girmeme ve üye olduğu sendikadan ayrılma hakkı olumsuz sendika özgürlüğü olarak ifade edilmektedir2.
İşçi sendikaya üye olmaması durumunda, işçi haklarının korunamayacağı, güvencesiz ve adaletsiz çalışma koşullarına maruz kalabilecekleri ve haklarının satın alınabileceği anlamına gelmektedir. Sendikalaşmak, işçilere sağlanan mevcut hakların korunmasını, çalışma standartlarının geliştirilmesini ve bunlara bağlı olarak işçilerin haklarının güvence altına alınmasını sağlar. Bu haklar arasında, çalışma koşullarını belirleyen kollektif sözleşmeler, işe alma ve işten çıkarma, ücret artışları ve diğer avantajların eşit dağıtımı, haftalık çalışma saatleri ve diğer işinden memnuniyet için önlemler da bulunmaktadır. Sendikalı olmayan bir işçi, bu hakların hiçbirini kabul edemeyecek ve herhangi bir tür eşitsizlik veya ayrımcılık karşısında korunamaz.

# Bu sendikaların dışındaki sendikalara üye olanlara, 3 ayda bir 312,53 TL ödenecek. # Bu sendikalara üye olanlara ise 3 ayda bir 883 TL ödenecek. 2023 Ocak döneminde sendika parası 883 TL oldu. 2023 Ocak ayında yeni toplu sözleşme ikramiyesi 883 TL olarak ödenecek.
Sendika, çalışanlara çeşitli konularda yardım etmek için bir çok para desteği sağlamaktadır. Bu destekler ödeme veya nakit olarak verilebilir. Para miktarı her duruma göre değişebilir. Örneğin, çalışanlar, sağlık planlarının primlerini ödemek, doğum izni ve iş akdinin korunması istemek, ayrımcılıkla mücadele etmek için destek alabilirler. Ayrıca, sendikalara bağlı olan çalışanlar, özel eğitim desteği, kar amacı gütmeyen şirketlerin geliştirilmesi ve sosyal yardım projelerine katılım sağlayabilirler.

Aşağıdaki linki tıklayarak sendikamıza üye olabilirsiniz. Sendikaya Üye Olunduğunda Ücretten Kesinti Olur Mu? Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.
Hayır, sendikalı üye olmak bir çalışanın maaşını etkilemez. Ancak, sendikal üyelikle elde edilebilecek bazı avantajlar, herhangi bir çalışanın maaşını etkileyebilir. Örneğin, üyeler yüksek ücretli pozisyonlara kolayca başvurabiliyor veya daha uzun tatiller alabiliyor olabilirler. Ayrıca, şirket tarafından desteklenen sağlık sigortası planları ile ilgili faydalar da vardır. Sendikanın üyeleri ayrıca, işi çıkarmanın zor olduğu durumlarda iş tutmayı kolaylaştıran daha güvenli bir çalışma ortamına sahip olabilir.

Söz konusu 25. madde şu hükmü haizdir: “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.”
Evet, Sendikalı işçi işten çıkarılabilir. Ancak, isten çıkarmanın iş sözleşmesi veya anlaşma tarafından belirlenen kurallara aykırı olmaması gerekir. Sendikalı işçiler iş hakkında anlaşmalar yaparak ücret, mesai saatleri, çalışma koşulları ve bazı diğer konularda kendilerini korumaya alır. İşverenler sözleşmelerin ve anlaşmaların belirlediği kurallara uymalıdırlar. Herhangi bir surette sendikalı işçinin işine son verilmesi durumunda işveren, anlaşma veya sözleşme uyarınca maddi ve hukuki tazminatlar ödemeye tabi tutulabilir.

2022 yılı Temmuz ayı sendika istatistiklerine göre Hak İş'e bağlı Hizmet İş Sendikası, 252 bin üye ile en büyük işçi sendikası olma özelliğini korudu. Hizmet İş'in üye sayısı bir önceki dönemde 243 bin üyesi bulunuyordu. Buna göre üye sayısını 9 bin kişi artırdı.
En büyük işçi sendikası olarak, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) düşünülebilir.