İmar Para Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği


Sponsorlu Bağlantılar

Kaçak yapı cezası işlendiğinden itibaren ödenmemesi durumunda, devlet yaptırırım yetkisini kullanmaktadır. Eğer kaçak yapı cezası ödenmez ise ve inşaat alanı aktif olarak yaşama açık olarak kullanılıyorsa inşaat sahibi ya da firma sahibi ilk olarak ceza miktar artırımına sonrasında ise hapis cezasına tutulmaktadır.
Kanunlar her ülkede farklılık gösterir, ancak çoğu ülkede kullanılan cezalar arasında nakdi para cezası, vergi iadesi, mülkiyet iade veya cezai işlemler bulunmaktadır. Kanunlara aykırı bir yapı inşa etmek, para cezası ile cezalandırılır. Ceza miktarı her ülkede farklılık gösterebilir ancak genellikle oldukça yüksek olabilir. Bir ülkede kaçak yapı para cezası ödenmediğinde, muhtemelen ceza çoğaltılarak arttırılacak ve sonunda mahkeme tarafından cezalandırma için vergi iadesi ya da hapis cezası gibi daha ağır cezalar uygulanabilecektir.

İdari Para Cezasına Nereye İtiraz Edilir? 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesine göre idari para cezalarına karşı Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz edilebilir.
İmar para cezasına itiraz, mahkemeye yapılır. İlgili belediye tarafından verilen cezanın, iddia edilen ihlali nedeniyle sonuçlanmaması veya belirlenen ceza miktarının uygun olmaması durumunda, taraflar arasında yapılacak olan itiraz tazminat davasının mahkeme tarafından öncelikli olarak değerlendirilmesi gerekir.

Vatandaşlarımızın kaçak yapılaşmalar ile ilgili daha dikkatli olmasını önemle rica ederiz. Rayiç bedeli 100 lira olan 1000 metrekare imar parselinde, 100 metrekare 3A grubu bir kaçak yapı için kanun öncesinde 12.552,67 TL olan para cezası yeni kanunla 315.387,06 lira olacaktır.
Kaçak yapı konusunda verecek olduğunuz idari para cezalarının miktarı, oluşturulmuş olan kaçak yapı durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle her kaçak yapı durumu için ayrı ayrı idari para cezası belirlenmiş olacaktır. Ayrıca, İdari Yargılama Usulü Kanunu'na göre cezanın miktarı, kaçak yapının büyüklüğüne göre de farklılık göstermektedir.

Birinci fıkrada belirtilen fiiller dışında bu Kanunun 28, 33, 34, 39 ve 40 ın- cı maddeleri ile 36 ncı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen mal sahibine, fenni mesule ve müteahhide 500 000 TL.dan 10 000 000 liraya kadar para cezası verilir.
42. maddenin notu uyarınca, maddenin uygulanmasına ilişkin cezai müeyyide 285 TL'dir.

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesinin 2. fıkrasına gereğince para cezası verilmesine ilişkin encümen kararının iptali için açılacak davada görevli ve yetkili Mahkeme, kaçak yapının bulunduğu yerdeki İdare Mahkemesidir.
İmar cezası, belediyeler tarafından verilen ve uyulmaması durumunda ödenmesi gereken bir tür vergidir. İmar cezasını silmek için, kişinin ilgili belediyeye başvurması ve yaşadığı bölgeden kaynaklanan bir sorunu ortadan kaldırarak konuyu çözmesi gerekir. Belediye tarafından yapılan inceleme sonucu, eğer herhangi bir uygunsuzluk bulunamazsa ve kişinin talebi doğrultusunda hareket edilirse ceza silinebilir. Ayrıca, belirli durumlarda imar cezalarının haksız olarak verildiği düşünülüyorsa, hukuki yardım alınarak dava açılması da mümkündür.

Kaçak yapı para cezası il encümeni ya da belediye encümeni tarafından kesilir. İdari karar olduğundan ötürü de dilekçe ile itiraz yoluna başvurulabilir ya da doğrudan dava açma hakkı kullanılabilir.
Kaçak yapı yapanlar için, cezanın kesileceği kişi veya kurum, öncelikle belediye tarafından belirlenir. Belediyenin uyguladığı ceza, genellikle sahibe ya da inşaatı yapan firmaya geçer. Bu ceza, mahalli idari hatta verilen para cezası, arazi kullanım değişikliği, hak sahipleri tarafından tazminat ve dava sonucunda verilen para cezaları olabilir. Bir ceza olarak verilebilecek diğer yaptırımlar arasında, uygun olmayan bölgedeki girişlerin izinlerinin iptali; inşaat alanlarının geri alınması veya yeniden düzenlenmesi; yerleşime geçici veya sürekli olarak baskın yapılması gibi yaptırımlar da yer alır.

İdari Para Cezalarında faiz uygulaması bulunmamaktadır.
Hayır, imar para cezasına faiz işlemiyor. Imar para cezası, topluluklar tarafından belirlenen ve kullanılabilecek mevcut belediyelerin ödeme yükümlülüklerine uygulandığı bir para cezasıdır. Bununla birlikte, bir ödeme geciktiğinde bazı topluluklar faiz uygulayabilir.

İmar planına itiraz ettikten sonra ilgili belediye itirazınızı uygun görerek kabul eder ve planda gerekli değişikliği yapabilir. Ancak birçok belediye imar planına itiraz edilse de genelde çizdiği/hazırladığı imar planını değiştirmemekte uyuşmazlık ise idari yargıda çözülmektedir.
İtiraz edilen imar durumuna itiraz edildiğinde, mahkeme tarafından davalı veya itiraz eden taraftan bireysel bir inceleme için gerekli delillerin toplanması ve değerlendirilmesi için başvurulabilecek bir süreç etkin hale gelir. Sonunda, mahkeme tarafsız bir değerlendirme yaparak, davanın tarafları arasında bir anlaşma oluşturulmasına ve / veya mevcut veriler ve kanıtlar doğrultusunda belirli bir karara varmasına karar verebilir.