İlkokul Sürekli Devamsız Öğrenci Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

b) Özürsüz olarak aralıksız 10 gün okula devam etmeyen çocuğun velisi okul müdürlüğünce yazı ile uyarılır. Bu uyarıya rağmen özürsüz olarak aralıksız 30 gün okula devam etmeyen ve devam ettiği hâlde üst üste iki aylık ücreti yatırılmayan çocukların kaydı silinir. Bu durum veliye yazılı olarak bildirilir.
Öncelikle öğrencinin devamsızlık problemine neyin neden olduğunu ortaya çıkarmalıdır. Bazı öğrenciler çok fazla devamsızlığa neden olabilecek kişisel, sosyal veya akademik problemler yaşayabilirler. Bu durumların her biri kendine özgü bir yaklaşımla ele alınmalıdır. İlk olarak, öğrenciye bilgileri kavramasına yardımcı olacak çalışma tekniklerini öğretmeye çalışılmalıdır. Öğrenciye direktif vermek ve özellikle ona yararlı olanları denemesini sağlamak devamsızlığını azaltmada yardımcı olabilir. Ayrıca, öğrenciyi derslerinde daha başarılı olması için teşvik etmek ve gerekirse onu desteklemeliyiz. Sınavlardan önce kapsamlı çalışma programları hazırlamasına yardımcı olmalıyız ve ona bol miktarda quiz, test vb. sorular vermeliyiz. Böylelikle öğrencinin devamsızlık problemiyle baş etmesine yardımcı oluruz. En önemlisi, öğrencinin okul sosyal hayatına katılmasını ve arkadaşları ile iletişim kurmasını sağlayarak, devamsızlık probleminden uzaklaşmasına yardımcı olmalıyız. Çünkü, sosyal ortamlar öğrencilerin okul streslerinden arınmalarına yardımcı olarak, zorluklar ya da sorunlarla başa çıkabilmelerine yardımcı olabilir.

Bu bağlamda okulunuzda devamsız durumda olan öğrencilerin takiplerinde; 1- Öğrenci kayıt alanında olduğu için kayıt edildi. Ancak, kayıt edildiği tarihten itibaren okula gelmiyorsa 222 sayılı Kanunun 52.maddesi gereğince (3 gün içinde)veli veya vasinin gerekçe bildirmesi gerektiği muhtarlık kanalıyla bildirilmeli.
Genel olarak hayır. İlköğretim okullarında öğrencilere sadece devamsızlık nedeniyle uyarı mektubu gönderilebilir veya öğrenciyi devamsız olmamak için uyarmak için derslerde destek sağlanabilir. Yerine not verilmişse dahi, bu genellikle öğrencinin konuya hâkimiyeti hakkında bir bilgi vermiyor ve dersin gerçek başarısını ortaya koymuyor.

Sürekli devamsız öğrenciy not verilmez. G yazılmaz.
İlkokullarda devamsızlığı giren kişi öğrencinin velisi veya otoriteyi temsil eden kişi olabilir. Veya okul rehberi eğer durum gerekiyorsa.

MADDE 18 – (1) (Değişik:RG-25/6/2015-29397) Çocukların devamsızlıkları, okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen, ilkokullarda sınıf öğretmeni, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ise okul yönetimi tarafından e-Okul sistemine işlenir ve yöneticiler tarafından takip edilir.
Sürekli devamsız sayılan öğrenciler, okula düzenli olarak devam etmeyen ve 21 veya daha fazla gün olan haftalara devamsızlıklarıyla kayıtlı olan öğrencilerdir.

Eğer bir öğrenci okul başladığından beri okula gelmemişse bu öğrenci sürekli devamsız olarak adlandırılır. Bu öğrencinin sınavlarının karşılığına “G” yani girmedi yazmanın önemi yoktur.
Türkiye'deki velilere yönelik yaptırımlar, okul çağındaki çocuğunu okula göndermemesi durumunda cezai sorumluluğu üstlenmektedir. Uygulanan yaptırımlar arasında; 1. Velinin hakkında habersizlik ve dikkatsizlik suçu duyurusunda bulunulması, 2. Veliye herhangi bir cezai işlem uygulanması, 3. Velinin çocuğuna ergenlikten önce aylık desteğinin alınması, 4. Velinin, eğitimini tamamlamadan çalışma hayatına atılmalarına engel olunması, 5. Velinin çocuklarının eğitimlerini tamamlamadan evlendirmelerine izin verilmemesi, 6. Velinin çocuğuna herhangi bir sosyal yardım ya da aylık destek sağlanması, 7. Velinin çocuğu için uygun şartlarda kurulmuş özel okullara kaydolmaları için ödeme yapılması ve 8. Velinin hakkında yerel ve ulusal medyada haberler yayınlanması sayılabilir.

Madde 56 – (Değişik: 23/1/2008-5728/282 md.) Muhtarlıkça veya mülkî amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye okul idaresince tespit edilen çocuğun okula devam etmediği beher gün için onbeş Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Okul devamsızlığının sınırlandırılmış olduğu ülkeden ve okuldan bağımsız olarak değişmektedir. Bazı ülkelerde, okula 15 günlük bir devamsızlık sınırı bulunurken, diğer ülkelerde okula 20 günlük bir devamsızlık sınırı uygulanmaktadır. Bazı okullarda 15 günlük bir sınıra sahiptirken, diğer okullarda 20 günlük bir sınır uygulanır.

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.
Sürekli devamsız öğrenciye devamsızlık girilmesi, standart bir öğrencinin devamsızlık durumuna göre farklı olabilir. Öğretim elemanı ve kurum yönetimi arasında karar alınması gerekebilir. Öğrencinin sürekli devamsızlık durumuna yönetici tarafından karar verilmesi, öğrencinin sınıf kaydının silinmesini ve bireysel olarak sorumluluğu üstlenmesini içerebilir.

Sürekli Devamsız Öğrenci İşlemleri- Okul İçi İş ve İşlemlerSürekli devamsız öğrenci işlemleri öncelikle devamsızlık girmekle başlamaktadır. Devamsızlıklar girildikten sonra okula hiç gelmediği veya çok az geldiği tespit edilen öğrencilere devamsızlık mektubu basılmalıdır.
Sürekli devamsız öğrencilerin sınıfta kalması, okulun kurallarına göre değişebilir. Birçok okul, sınavlarda ve derslerde devamlı olarak bulunmayan, sınıfta desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere konusunda yardım sağlamak için devamsızlık cezası uygulamaya geçmiştir. Bu ceza, devamlı olarak devamsız olan öğrencilerin sınıfta kalıp kalmayacağını belirleyebilir. Bazı okullar sürdürmeyi seçen öğrencilere özel çalışma planları oluşturabilirler. Ancak bu öğrencilerin her dönem başarılı olmaları için ekstra destek isteyebilirler.