İlkokul 5 Yıl Olacak Mı Son Dakika


Sponsorlu Bağlantılar

Sistemin temeli. 4+4+4 Eğitim sistemi kendisinden önceki 5+3 Eğitim sisteminin aksine artık 4 sene ilkokul (1,2,3,4. sınıflar), 4 sene ortaokul (5,6,7,8. sınıflar), ve 4 sene lise (9,10,11,12. sınıflar) bulunacaktır. Bu sistemin yapılmasındaki temel sebepler şunlardır.
2024 yılında okulların açılması ile ilgili tam olarak bir tarih belirtilmemiştir. Ancak, genellikle eğitim bakanlıkları tarafından çoğu zaman yaz ortası veya yaz sonu ayları arasında belirlenmektedir. Bazı ülkelerde ise, eğitim bakanlıkları tarafından öğrencilerin karne tesliminden itibaren en geç birkaç hafta içinde okulların açılması talep edilmektedir.

ARA TATİL TAKVİMİMEB tarafından yayımlanan 2022-2023 takvimi ile okulların kapanış tarihi de paylaşılmıştı. Okullar 16 Haziran 2023 Cuma günü sona erecek ve yaz tatili süreci başlayacak. 3 aylık yaz tatili, 11 Eylül 2023 Pazartesi günü sona erecek ve 2023-2024 eğitim-öğretim yılı başlayacak.
4 Artı 4 Eğitim Sistemi, 2020 yılında Türkiye'de hayata geçti. Özellikle ortaokul düzeyinde öğrencilerin, kendi kişisel gelişimleri ve becerileri için öz disiplinlerini geliştirmeleri için tasarlanmış olan bu sistem, 2020 yılının Ağustos ayından itibaren uygulamaya konmaya başlandı. 4 Artı 4 Eğitim Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınma stratejisi doğrultusunda eğitim altyapısının yeniden yapılandırılmasının bir parçası olarak ortaya çıkıyor.

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
Eğitim sistemi, İslamiyet'in 5. yüzyılda İran ve Irak coğrafyasına geldiği bilinmektedir. Ortaçağ'da Müslüman alimler tarafından kaleme alınan Kuran ve Hadis mecmualarının yanı sıra, kendilerinden gelen ilmi gelenekleri de İslamiyet'e dâhil etti. Bu değişim insanların fikri ve hayat stillerini önemli ölçüde etkiledi. Eğitim, okullar aracılığıyla halka yayılmaya başladı ve İslami kaynaklarla birlikte, Yunan ve İran'dan kalma bilgi ve fikirler de kullanılarak öğretildi.

Daha sonra Türk eğitim sistemini bir bütünlük içinde ele alan 14 Haziran 1973 tarih 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda sekiz yıllık zorunlu eğitim (5+3) yasallaşmış ve 1981-1982'de deneme halinde başlamışsa da, 1960'lı yıllarda olduğu gibi bazı okullar dışında uygulanma imkânı bulmamıştır (Akyüz, 2006).
2023 yılında okulların açılış tarihleri her bölgede değişebilir. Ancak, genellikle Nisan ayının ortalarından başlayacak ve Eylül ayının sonunda kapanacak.

Eğitime verilen arada uzatmaya gidilmeyeceğinin altını çizen Bakan Özer, 71 ilde ilkokul, ortokul ve liselerde 2. dönem olarak bilinen bahar yarıyılının 20 Şubat 2023 tarihinde resmen başlayacağını bildirdi.
Hayır, ilkokul 5 yıl olmayacak. İlkokul, çoğu ülkede genellikle 4 yıl sürmektedir. Bazı ülkelerin ilkokullarda biraz daha fazla süre öngördüğü durumlar da olabilir.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı 'ilkokul 5 yıla çıkarılacak' yönündeki iddialara ilişkin olarak, 'Bu nereden çıktı bir türlü anlayamıyorum. Yok böyle bir şey. Bir kere daha çok net şekilde söylüyorum, 4+4+4 sistemi oturmuştur. 5 yıla çıkarmak 3 yıla indirmek gibi hiçbir tasarımız olmadı' dedi.
2015'ten bu yana ülkemizde ilkokul yaşı, 6 yaşından 5 yaşa düşürüldü.

Yapılan değişiklik ile ilköğretim çağı 6 - 13 yaş olarak değiştirilmiş ve Eylül ayı sonu itibarıyla 5 yaşını doldurmuş, 6 yaşına girmiş çocuklara ilköğretime başlama zorunluluğu getirilmiştir.
İlkokul, ülkemizde 1. sınıftan 8. sınıfa kadar olan eğitimin verildiği kurumdur ve önceki yıllarda bu süre 8 yıldır. Ancak günümüzde İlkokul 9 yıl sürmektedir.

Kronoloji. 1997 öncesinde zorunlu öğrenim çağındaki çocukların temel eğitim ve öğretimini sağlamak için devletçe açılan ya da açılmasına izin verilen beş yıllık okuldu. 1997 yılında çıkartılan ve sekiz yıl zorunlu eğitimi öngören yasadan sonra ilkokul, ortaokulla birleştirilerek "ilköğretim okulu" adını almıştır.
Ilkokul 4'ten sonra, çocukların genellikle ortaokul 5. sınıfa başlayacaklarını ve öğrenim hayatlarını devam ettireceklerini umuyoruz. Burada, çocukların akademik yeteneklerine bağlı olarak matematik, fen bilimleri, dil, tarih, edebiyat gibi temel derslerde ve daha ileri seviyede ek konulara da maruz kalma olasılığı vardır. Bu, onlara çeşitli mesleki ve eğitim alanlarına kayıt olmayı sağlayacak bir temel sağlamaktadır. Ayrıca, bu kapsam dahilinde çocukların spor, sanat ve diğer hobileri geliştirmesine izin verilebilir.