İl Dışından Alınan Rapor Geçerli Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Memurlar zaman zaman mesai günü görevde olması gerektiği zaman diliminde memuriyet mahalli dışından hastalık raporları alabilmekte ancak bu raporlar mevzuat gereği geçersiz sayılmakta ve ilgili memur görevine çağrılmaktadır.
Hayır, başka bir ilden alınan rapor geçerli değildir. Bir raporun geçerliliği, o raporu düzenleyen kurum ve o raporun yürürlükteki mevzuat gereğince geçerlik kazanmış olmasına bağlıdır. Bu nedenle devlet kurumlarından veya belirli alanlarda uzmanlaşmış özel kuruluşlardan alınan raporlar genellikle geçerlidir. Ancak diğer kuruluşlardan alınan raporların geçerliliği mevzuata bağlı olarak değişebilir.

Evet, memur hafta sonu başka ilden ya da ilçeden, görev mahalli dışındaki herhangi bir yerden sağlık raporu alabilir; fakat bu raporun izne çevrilmesi için MUTLAKA ACİL'den alınmış olması gerekir.
Evet, şehir dışından rapor almak mümkündür. Ancak, her durumda bu mümkün olmayabilir. Örneğin, şehir dışında bir araştırma yapmak istiyorsanız, raporu sağlayacak kaynaklara erişiminiz olması gerekebilir. Ayrıca, raporun ne tür bilgileri içereceğine ve nasıl sunulacağına bağlı olarak raporu elde etmek için ek ücretler ödeyebilirsiniz. Buna ek olarak, raporunuzu zamanında almanız gerekebilir. Bu nedenle, şehir dışından rapor alabileceğinizi öngörmek için önce tüm detayları kontrol etmeniz gerekebilir.

657 sayılı Kanun uyarınca memurların kullandığı yıllık izin, sağlık izni, hastalık izni, mazeret izinleri ve aylıksız izinler kanuni izin kapsamında olup, Kanunda memurun hastalık iznini farklı bir şehirde kullanmasını kısıtlayan bir hüküm bulunmamaktadır.
Yurt dışından alınan raporlar geçerli değildir. Çünkü, kamuya ait evrakların doğruluğunu kanıtlamak için, nereden ne şekilde toplanmış olduklarının da kontrol edilmesi gerekiyor. Yurt dışından alınan evraklar, kontrol edilemez olacağından, bu kişisel belgelerin geçerli olması için, o ülke içindeki gerekli prosedürlerin tamamlanmış olması gerekmektedir.

Yurt dışı tedaviye ilişkin raporların Sağlık Bakanlığınca onaylanmasından itibaren üç ay içinde yurt dışına çıkılmaması nedeniyle işlem yapılmayan raporların yenilenmesi gerekir. - Yurtdışı tedavi süresi raporda belirtilen süreyi geçemez.
Ikametgah dışında rapor alınması genellikle mümkün değildir. Ancak bazı olağanüstü durumlarda, rapor alınabilecek yerler olabilir. Örneğin, suç işlemeyi önlemek için gerekli olan bir rapor almak veya aşıların güncellenmesi gibi. Bu durumlarda, sorumlu olan kişi veya kuruma başvurmak gerekebilir.

İstirahat raporlarının işçinin ikametgahının bulunduğu il sınırları içerisinde yer alan sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi esas olmakla beraber bazı zorlayıcı ve zorunlu nedenlerle başka bir yerde düzenlenmesi de mümkün olacaktır.
Rapor alınması, işe gidilmesine engel değildir. Ancak raporu almadan önce işe gidip gidilmeyeceğine karar vermek her durumda işverenin söz konusu kişiye özel kararı olacaktır.

Böyle bir durum tespit edildiğinde, işverene idari para cezası da uygulanıyor. Buna göre, kişinin raporluyken çalıştığını SGK'ya bildirmeyen işverene, bu bildirimi yapmaması nedeniyle brüt asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası kesiliyor. Bu tutar da 2022 yılı için 2 bin 502 TL.
Bir işveren her çalışan için en fazla 15 günde bir rapor verebilir.

Hastanelerin acil servislerinden rapor alınabildiği gibi kaç gün rapor alınabileceği de merak edilenler arasındadır. Tek bir hekim bir hastaya en fazla 10 güne kadar rapor verebilir. Daha uzun süreli raporlar için heyet muayenesi gerekir.
Özel muayene raporu, sağlık durumu, vücut şartları veya diğer özel durumlar nedeniyle yapılan bir tür sağlık kontrolünün sonucunu ortaya koyan bir belgedir. Bu, yetkililer tarafından talep edildiği takdirde geçerli bir belgedir. Ancak, bu rapor herhangi bir kayıt amacı için kullanılamaz. Özel muayene raporları, sadece yetkili otorite tarafından istenen özel durumlar başvurularında kullanılabilmektedir.

Özel hastaneden alınan rapor geçerli olup, işverenin kabul etme zorunluluğu bulunuyor. SGK ile sözleşmesi olmayan özel bir hastanede Bakanlıkça yetkilendirilen hekimin verdiği rapor da geçerli.
E-Devlet raporlarının alınması için sizin öncelikle kayıtlı bir E-Devlet hesabınız olması gerekmektedir. Daha sonra sistem üzerinden rapor alma talebinde bulunabilirsiniz. Rapor alımı işlemi kayıtlı E-Devlet hesabıyla tarafınıza gönderecektir.