Hizmet İçi Eğitim Örnekleri


Sponsorlu Bağlantılar

Hizmet İçi Eğitim(HİE): Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı merkezde, taşrada ve talepleri halinde özel öğretim kurumlarında görevli personelin meslekleri ile ilgili bilgi, beceri, tutum, performans, verimlilik ve motivasyonlarının artmasını sağlayan planlı eğitimlerdir.
Hizmet içi eğitim, çalışanların kurumsal politikalar, iş prosedürleri ve faaliyetleri, potansiyel riskler, yeni teknoloji kullanımı ve diğer konulara dair bilgilendirildiği bir eğitim sürecidir. Hizmet içi eğitim, aynı zamanda müşterileri memnun etmeye yardımcı olan becerilerin de gelişmesini sağlama amacı ile de kullanılır. Örnekler: • Kalite Kontrol Süreçleri Eğitimi: Çalışanların kalite kontrol süreçleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayan bir eğitimdir. • Müşteri İlişkileri Eğitimi: Çalışanların müşteriyle profesyonel bir şekilde etkileşimde bulunmalarını ve müşteri memnuniyetini gerçekleştirmelerini sağlayan bir eğitimdir. • Yeni Teknoloji Kullanımı Eğitimi: Çalışanların yeni teknolojilerin nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayan bir eğitimdir. • Bilgi Güvenliği Eğitimi: Çalışanların işlerinde güvenlik önlemlerini almalarını sağlayan bir eğitimdir.

HİZMET İÇİ EĞİTİM TÜRLERİBunlar; oryantasyon eğitimi, temel eğitim, geliştirme eğitimi, tamamlama eğitimi, yükseltme eğitimi ve özel alan eğitimidir.
1. Süreç Eğitimi: Süreç eğitimi, belirli bir iş yürütme sürecine ilişkin konular derinlemesine öğretmek için verilen bir tür eğitimdir. 2. Yönetim ve Liderlik Eğitimi: Yönetim ve liderlik eğitimi, çalışanların grup içinde nasıl etkin şekilde çalışacaklarını, problemleri nasıl çözeceklerini ve çalışanları/diğer gruplarla nasıl iletişim kuracaklarını öğretir. 3. İş Deneyimi Eğitimi: İş deneyimi eğitimi, çalışanlara herhangi bir işi üstlenmekten, koordine etmekten ve sonuçları ölçmekten sorumlu olmaları gereken özel beceri ve tecrübeler sağlamayı amaçlar. 4. Müşteri Hizmetleri Eğitimi: Müşteri hizmetleri eğitimi, çalışanların müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için nasıl profesyonel bir şekilde hareket edeceğini öğrenmelerini sağlayan bir eğitim türüdür. 5. Teknik Eğitim: Teknik eğitim, bir makine ya da programı kullanmak için menüleri, tuşları ve başka teknik ayrıntıları öğretmek için verilen bir tür eğitimdir. 6. Öğrenci Davetiyesi Eğitimi: Öğrenci davetiyesi eğitimi, öğrencilerin duyarlı ve düşünceli bir şekilde ürün veya hizmet sunmaya özendirmek için verilen bir tür eğitimdir. 7. Kişisel Gelişim Eğitimi: Kişisel gelişim eğitimi, kişinin kendini daha iyi hissetmesini ve performansını artırmasını sağlamak için verilen bir tür eğitim türüdür.

Hizmet içi eğitim faaliyetleri; işe yeni başlayacak olanlara yönelik eğitim, meslek kazandırma eğitimi, meslekli olarak çalışmakta olanlara yönelik eğitim, yöneticilerin eğitimine yönelik faaliyetler olmak üzere dört başlık altında toplanabilir.
1. Hizmet sunduğu alanla ilgili teorik eğitim: İşletmenin hizmet kalitesini artırmak için hizmetleriyle ilgili olarak; hizmet standartlarını, müşteri beklentilerini, hizmet kalitesinin ölçülmesini ve kaliteyi arttırmak için gerekli davranışları kapsayan eğitimler verilebilir. 2. Hizmet satış eğitimi: Hizmet satışı söz konusu olduğunda hizmet sunucularına; hizmet satış teknikleri, rekabetle başa çıkma stratejileri, analitik etkin satış yöntemleri, pazarlama ve satış teknikleri vb. gibi konularda da eğitim verilebilir. 3. Müşteri Hizmetleri Eğitimi: Müşterilerin beklentilerini doğrulamak için hizmet sunucularına; müşteri ilişkileri ve desteği, memnuniyeti veya şikayetlerin çözümü, konumlandırma ve satış desteği, yenilikçi pazarlama yöntemleri vb. gibi konular hakkında da eğitim verilebilir. 4. Teknik Eğitimler: Hizmet sunucularının hizmetlerin performansını arttırmak için teknik ve operasyonel sorunlara da çözüm bulmaları gerektiği durumlarda teknik eğitimler verilebilir. 5. Yazılım Eğitimleri: Hizmet sunucularının, işletme hizmetlerine katkıda bulunmak için gerekli olan yazılımları kullanabilmeleri için gerekli olan yazılım eğitimleri verilebilir.

Hizmet içi eğitim başvurusu yapanlar kişisel şifre ile mebbise giriş yapmaları gerekmektedir. MEBBİS'e giriş yaptıktan sonra hizmet içi eğitim başvurusu yapma işlemi için sol menüden hizmet içi eğitim modülü kullanılmaktadır.
Hizmet içi eğitim, çalışanların, çalışma yerinde veya iş saatlerinin dışında düzenlenen, üretkenlik için gerekli olan bilgileri öğrenmelerini sağlamak amacıyla verilen bir eğitim türüdür. Özellikle şirketler, personelin yeni teknolojileri ve vizyonları kavramalarını sağlamak ve performansı geliştirmek için hizmet içi eğitim programlarını uygulamaktadırlar. Hizmet içi eğitim, kısa süreli müfredatlar ve sonunda eğitimi tamamlayan bir sınav ile gerçekleştirilebilir. İlgili konular ayrıca shemalandırma, özel projeler, var olan ürünlerin iyileştirilmesi veya değiştirilmesi, işletme stratejileri, verimlilik arttırma ve daha fazlası gibi konularda da olabilir. Hizmet içi eğitimde, eğitim alanlarının kişisel olarak gereksinimlerine ve işlerindeki görevlerine göre özelleştirilmesine ve çalışanların kendi seviyelerine göre eğitim almasına olanak tanınır.

(2) Beş gün olarak planlanan ve yüz yüze eğitim yoluyla düzenlenen merkezî hizmet içi eğitim faaliyetlerinin süresi 25 ders saatinden az, 40 ders saatinden fazla olamaz.
Hizmet içi eğitim çeşidine göre değiştiği için süresi de değişmektedir. Bazıları bir günden diğerleri ise birkaç haftaya kadar sürebilmektedir. Genellikle bir günden en fazla iki haftaya kadar süren hizmet içi eğitimler bulunur.

DMK'nın 214. maddesi, “devlet memurlarının yetiştirilmesini sağlamak, verimliliğini artırmak ve daha ileriki görevlere hazırlamak amacıyla uygulanacak hizmet içi eğitim, Devlet Personel Başkanlığı tarafından ilgili kurumlarla birlikte hazırlanacak yönetmelik dâhilinde yürütülür" demektedir.
Hizmet içi eğitimler, genellikle çalışanların kariyer hedeflerini desteklemek, mevcut bilgilerini geliştirmek ve kuruluşların ihtiyaç duyduğu becerileri geliştirmek için şirket içi yöneticiler tarafından verilmektedir. Özel eğitim sözleşmeleri, görevlendirmeler, eğitim modülleri, web seminerleri, ücretsiz kaynaklar ve lokal eğitim faaliyetleri gibi çeşitli hizmet içi eğitim seçenekleri de mevcuttur.

Birey açısından hizmet içi eğitimin yararları ise; bireylerin bilgi ve becerilerini arttırır, daha yüksek standartta mal ve hizmet üretilmesi işgörenlerde moral ve motivasyon sağlar, meslekte kolay ilerleme olanağı tanınır, işgörenin gelirinde artışlar meydana gelir ve iş doyumunu artması sağlanmış olur.
1. Etkinliğin Yönetiminin Artması: Hizmet İçi Eğitim, çalışanların etkinliğini arttırmak için yol gösterici kurallar sağlar. Bu, verimliliği ve verimlilik ile müşteri memnuniyetinin zirve seviyelerde olmasını desteklemektedir. 2. Yenilikçi Düşüncelerin Geliştirilmesi: Hizmet içi eğitim, çalışanların yenilikçi düşünce geliştirmesini teşvik eder. Çalışanlar, sürekli olarak öğrenebilecekleri bir çevre oluşturularak, başarılı olmalarına yardımcı oluyor. 3. Güncel Verilerin Öğrenilmesi: Hizmet içi eğitim, çalışanların en son güncel bilgi ve verileri öğrenmesini kolaylaştırır. Bu da özellikle teknolojideki hızlı değişimleri takip etmekte çalışanlara yardımcı olur. 4. Müşteri Memnuniyetinin Artması: Hizmet içi eğitim, çalışanların bilgi ve becerilerini geliştirmelerine izin verir. Bu, çalışanların hizmet kalitesini artırmalarına ve müşterinin istekleri konusunda daha profesyonel bir yaklaşımla hizmet etmelerine katkıda bulunur. 5. Çalışan İçin Güvenlik: Hizmet içi eğitim, çalışanların güvenliğini ve sağlıklı çalışma ortamlarını teşvik eder. Bu, çalışanın kazalardan ve hastalıklardan korunmasını sağlamaya yardımcı olur.

Ülke genelinde Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren 8 Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü bulunmaktadır.
Hizmet içi eğitim, işyeri tarafından belirlenen işveren veya örgüt tarafından verilen eğitimlerin genel adıdır. Şirketlerin, çalışanlarının işlerini daha etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmesini sağlamak amacıyla hizmet içi eğitim verdikleri belirli birimler vardır. Bu birimler arasında, İnsan Kaynakları ve Eğitim Birimi gibi birimler bulunmaktadır. İnsan kaynakları birimi gelişme ve hareketliliği planlayarak, organizasyon stratejileri oluştururken, eğitim birimi ise çalışanların yeterliliğini arttırmak için eğitim programlarını organize eder.