Hemşire Nöbet Muafiyeti


Sponsorlu Bağlantılar

Kanunen bakmakla yükümlü olduğu özürlü aile bireyinin, bakıma muhtaç olduğunun ilgili mevzuatına göre alınmış geçerli özürlü sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi kaydıyla bu durumdaki personel, mesai saatleri dışındaki nöbet görevinden ve gece vardiyasından muaf tutulacaktır.
Nöbet tutmak için yeterli eğitim ve beceriye sahip olmayan kişiler nöbet tutamaz. Ayrıca, çocuklar, gençler, çok yaşlılar veya fiziksel ve zihinsel özürlüler nöbet tutamaz.

Ebelik ve hemşirelik hizmeti görenlerin miktarı yeterli olduğu ve hizmetin icapları gerektirdiği takdirde baştabiplik ayrı ayrı yerlerde birden fazla hizmet yeri için hemşirelik nöbeti ihdas edilebilir. (Genel servisler, acil bakım, yoğun bakım v.s. gibi) Servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler.
Hemşireler tıbbi ve idari görevleri tamamlamak için çalışırlar. Bu nedenle, nöbet tutmazlar. Ancak, özellikle hastanelerde, hemşireler bazen acil hastalara yakın olmak için geceleri nöbet tutabilirler.

Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli bundan böyle tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmayacak. Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak.
Hemşirelerin nöbet tutmaması mümkün değildir. Nöbet tutmak, hemşirelik mesleğinin bir görevi olup, herhemşirenin sürekli nöbet tutmaya hazır olması gerekir.

Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak. Ayrıca hamile bayan personele, gebeliklerinin 24. haftasını tamamladıktan sonra doğum öncesi izne ayrılıncaya kadar nöbet yazılmayacak. Tedavi ve muayene olmak için Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarına gelen sağlık personeline öncelik tanınacak.
Hemşireler normal olarak nöbet tutarlar. Ancak 25 yılını doldurmuş olan bir hemşirenin, yaşına bağlı olarak, nöbet tutup tutmaması kurum ve meslek standartlarına göre değişebilir. Buna ek olarak, çalışma koşulları da nöbet tutma durumunu etkileyebilir.

Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan randevu alır. Sağlık kurulu muayenesinde, kurulun personelin nöbet tutmasına engel bir sağlık probleminin olduğuna kanaat getirmesi gerekir. Personelin nöbetlerden muaf tutulması gerektiğine karar veren kurul, nöbet muafiyet raporunu düzenler.
Nöbetten muaf olmak için bir hekimin veya sağlık kuruluşu tarafından verilen geçerli bir özür gerekir. Özürler; fiziksel hastalıklar, psikolojik durumlar veya zorunlu varlıklar nedeniyle olabilir. Ayrıca, bir nöbetin geçerli özel durumlar nedeniyle ertelenebileceğini unutmayın. Bunlar arasında; doğum, evlilik, ölüm vb. durumlar yer alır.

Yargı; "öğretmenin boş gününe nöbet görevi verilemez"
Hayır, boş güne nöbet yazılmaz. Nöbetler, normal çalışma günleri için planlanır ve yönetilir. Boş günler ise çalışanların dinlenme veya zaman geçirme amacıyla kullanılan günlerdir. Bu nedenle boş günde nöbet yazılması yerine çalışanların uygun bir şekilde dinlenmesi ve destek sağlanacak mekanizmaların kullanılması önerilir.

2- Vardiyalı hizmetle görevlendirilen memurlar da yemek ve dinlenme süresinde dinlenmeleri mümkün bulunmaktadır. 3-Memurların yemek ve dinlenme saati dışında nöbetleşe dinlenmesi mevzuata uygun değildir. Memurlar mesai saatleri içerisinde nöbetleşe uyumaları, dinlenmeleri doğru değildir.
Hemşire gece nöbette uyuyabilir, ancak bu çoğu zaman tavsiye edilmemektedir. Genellikle, gece nöbeti sırasında hemşireler dinlenmek veya hafiflemek için mola vermektedirler. Uyumaya karar verildiğinde, Hemşirenin yerini alacak başka bir Hemşire aranmalıdır.

İş Kanunu'nun çalışma süresine dair getirdiği temel kurallardan birisi günlük çalışma süresinin azami 11 saat olmasıdır. Böyle olunca, bir hemşire elbette nöbet tutabilir; ama bu nöbetin süresi 24 saatlik zaman diliminde 11 saatten çok olamaz.
Yeni mezun hemşirelere ne kadar nöbet tutulacağı, çalıştıkları bölüm ve durumlarına bağlı olarak değişebilir. Yeni mezun hemşireler genelde nöbetlerini 8 saat aralıklarla tutarlar. Ancak, bazı sağlık kuruluşlarında 12 saatlik nöbetler tutulabildiği de bilinmektedir.