Hasar Tespitinde Girilemeyen Bina Ne Demek


Sponsorlu Bağlantılar

Girilemeyen bina, çökme ihtimali bulunan binalar için kullanılır. Binaya henüz bakılması anlamına gelir.
Bina hasar durumu, genellikle inşaat mühendisi veya özel bir uzman tarafından çeşitli testlerle belirlenir. Bina hasarının ilk işareti kullanıcı tarafından gözlemlenerek farkedilebilir. Bunlar arasında; çatlama, çökme, kırılma gibi çatlama belirtileri, sağlamlık kaybı veya kurulma gibi deformasyonlar, ayrıca seslendirme veya ısı izolasyonu eksikliği de vardır. Bir inşaat mühendisi veya uzman, bu işaretleri tanımlamak ve araştırmak için bir dizi teknik test uygulayabilir. Bazı örnekler arasında; betonun dayanıklılığının test edilmesi, temel yapısının desteklenmesi, beton yüzeyinin muayenesi ve temel fişlerinin kontrol edilmesi bulunmaktadır. Son olarak, bina hasar durumu ile ilgili sonuçların raporlanması ve önerilen düzeltici çözümlerin sunulması gerekebilir.

Aynı zamanda "hasartespit.csb.gov.tr" adresinden de kimlik numarasıyla birlikte adres sorgusu yaparak, binasının ağır hasarlı, yıkık, veya az hasarlı, hasarsız olduğunun tespitini yapabiliyor. Hasar tespit sorgulama ekranında vatandaşlardan il, ilçe, mahalle, sokak ve bina no bilgisi isteniyor.
Bina hasar sınıflandırması, dört değerlendirme kategorisi arasındaki hasara dayalı bir derecelendirmedir. Bu kategoriler, hasarın niteliği ve zamanı, etkileşim yükünün yoğunluğu, etkileşim yükünün gücü ve yapının tasarımıdır. Bina hasar sınıflandırması, bina hasarını en iyi şekilde değerlendirmek ve hasarın olabilecek sonuçlarını tahmin etmek için kullanılan bir araçtır. Sınıflandırma, bir bina veya bölge hakkında neredeyse anında bilgi sağlayarak, bina hasarı arama çalışmalarına hız kazandırmak ve hasarın nereden kaynaklandığını belirlemek için yararlı olabilir.

Binalar hasar derecesine göre nasıl sınıflandırılıyorlar? Binalar hasarın boyutuna göre Acil Yıktırılacak Bina, Yıkık, Ağır Hasarlı, Orta Hasarlı, Az Hasarlı ve Hasarsız olmak üzere 6 farklı hasar derecesi ile sınıflandırılmaktadır.
Cevap: Hayır, hasarlı bina girmek çok tehlikelidir ve özellikle deprem gibi doğal afetlerden sonra, bu tür binaya girmenin çok tehlikeli olduğunu unutmamak gerekir. Bina içerisinde kapanan boşluklar, çatlaklar veya yıkılan duvarlar gibi bölümler mevcut ise, risk oluşturabilecek herhangi bir şey olduğu anlaşılmadan bu tür binaya hiçbir zaman girmemelidir.

Ancak deprem nedeniyle boyasında, sıvalarında ve duvarlarında ince çatlaklar oluşan ve sıvaları düşen binalar az hasarlı olarak nitelendiriliyor. Dolayısıyla uzmanlar bu şekilde görünen binalarda yani, az hasarlı binada oturmanın bir sakıncasının olmadığını söylüyor.
Bir arabanın hasarlı olup olmadığını anlamak için, arabaya yakından bakmak ve dikkatlice incelemek ve gerekiyorsa arabayı bir uzmana göstermek en iyi yoldur. Aramanın belirli parçalarının hatalı olup olmadığını kontrol etmek, donanımdaki her şeyin iyi çalışıp çalışmadığını incelemek de faydalı olacaktır. Ayrıca arabanın kullanılmış olduğunu anlamak için, arabada yapılan yolculuklar, ortalama yakıt tüketimi, arabanın itme kuvveti ve arabayla yapılan seyahat süresinin kayıtlarının gözden geçirilmesinde fayda vardır.

Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler.
Girilemeyen bina, kapalı olarak kullanılan veya girişe kapatılan herhangi bir bina ya da yer anlamındadır. Girişine kilitli olan veya yönetmeliğe uymayan kişilerin girip çıkmasına izin verilmeyen binalar bu şekilde tanımlanabilir.

Girilemeyen bina, çökme ihtimali bulunan binalar için kullanılır. Binaya henüz bakılması anlamına gelir.
Evet, Bina Hasar Tespiti ücretli bir hizmettir. Bir hizmet sağlayıcı ile anlaşma yapmanız ve her işlemi için bir ücret ödemeyi kabul etmeniz gerekecektir.

İBB bina tespiti uygulaması yaklaşık deprem risk hasar analizlerinin yapılması için ücretsiz olarak başlatıldı.
Depremler, binanın hangi kattan oluştuğuna bağlı olarak değişmektedir. Yapının taban ve zemin katındaki düşük yoğunluktaki alanlar, daha fazla deprem riskine maruz kalacaktır. Binanın yüksek katları diğer yapılardan daha az hasar görebilir, ancak karşı karşıya kalabilecekleri tehlike aynıdır.

Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Kentsel dönüşüm kapsamında hasarlı binalar da güncellemeye tabi tutulabilir. Ancak her durum, ilgili idarenin görev alanı ve mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirilecektir. Hasarlı binaların, sahip isteği ve mevzuat hükümleri dikkate alınarak kentsel dönüşüme tabi tutulması gerektiği durumlarda, bu imkanlar sağlanabilecektir.