Hamilelere İdari İzin


Sponsorlu Bağlantılar

Genelge içerisinde yer alan "Hamilelere idari izin" devam ediyor mu merak konusu oldu. Genelgenin kaldırılmasıyla hamilelere idari izin süreci de kalktı. Haziran 2021 tarihinde yayımlanan Covid-19 salgınında normalleşme tedbirlerini içeren genelge yürürlükten kaldırıldı.
Bir ülkenin hamile kadınları için kendilerine özgü kurallara sahip olabilir. Bazı devletler hamile kadınlar için idari izin hakkını verir, ancak diğer bazı devletler bunu yapmaz. Daha sonra hamile kadınların istedikleri ve durumlarına uygun olan tatiller alabilecekleri veya işten ayrılma hakları sunan özel anlaşmalarla desteklenmektedir. Yerel kurallara veya işveren politikalarına göre değişebilir.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ülkemizde yaşanan deprem felaketi sebebi ile eğitim ve öğretime ara verilmesi nedeniyle; “kamu kurum ve kuruluşlarındaki 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlara birim amirlerince 20 Şubat 2023 tarihine kadar idari izin verilebileceğini” duyurdu.
Annelerin idari izni, çalışan bir kadının doğumdan sonraki emzirmeye ayrılan zamanı sürdürmesine izin vermek üzere yönetmelikler ile sağlandı. Birçok şirket ve işverenin annelerin idari iznesini desteklemeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Ne yazık ki, her yerde her anne için bu hak devam etmeyebilir. Çalışan annelerin idari izinlerinin devam etmesi konusunda işvereni ikna etmek önemlidir.

İdari izin kapsamında işe gitmeyecek olan kişilerin maaşlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Bu kişiler, maaşlarını tam olarak almaya devam edecek. İdari izinli sayılan kişilerin izinleri, yıllık izne sayılmayacak.
Hayır, idari izinli olunca maaş alınmaz. Genellikle çalışmaya ara verilen bu süre için ücret veya tazminat ödenmez. Ancak, idari izinli olmanın nedeni, bazı durumlarda işveren tarafından yapılan kararları uygulamak için bir zorunluluk olduğundan, idari izinli olunca maaş ödenmesi de mümkün olabilir.

İdari izinler, bir diğer deyişle idari tatiller, yalnızca devlet memurlarının faydalanabildiği fakat özel sektör çalışanlarını etkilemeyen izin türüdür. Kamu çalışanlarında iznin kullanılması halinde, çalışanın maaşından kesilmesi ya da yıllık izinden düşülmesi de mümkün değildir.
Idari izinler, yetkili kurum veya kişiler tarafından çalışanlara verilir. Idari izinler, ücretli ya da ücretsiz tatiller, kıdemli çalışanların saçma sapan davranışlarının cezalandırılması, özürlülerin işe alınması gibi konularla ilgili olarak verilebilir. Ayrıca, kuruluşlar veya kurumlar belirli idari durumlarda veya bazı özel durumlarda çalışanlara idari izinler verebilir.

Doğum izni, doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 haftayı kapsayacak şekilde 16 haftadan oluşuyor. Hamileliğin 40 hafta sürdüğü varsayılacak olursa kadın çalışanlar, 32. hafta itibarıyla izne ayrılabiliyor. Bebek 8 haftalık veya diğer bir deyişle 2 aylık olduğundaysa ücretli izin bitiyor.
Hamilelik izinleri, bayan çalışanların normal çalışma sürelerinden daha fazla izin almalarını sağlayan hukuki bir düzenlemedir. Hamilelik izinleri çoğu ülkede ve işletme tarafından sağlanmaktadır. Bazı ülkelerde, hamilelik izinlerinin uygulanması kamu niteliği taşır. Hamilelik izinleri, çoğu durumda, bayan çalışanların doğuma hazırlık aşamasının sonunda olduğu doğum öncesi ve doğum sonrası döneme yayılmaktadır. Doğum öncesi ve doğum sonrası dönemler arasındaki izin süresi, durumun özelliklerine ve çalışanın şartlarına göre değişir. Bazı ülkelerde, hamilelik izinlerinin uzunluğu kamuya bağlı olan çalışanlar için bir ayken, özel sektöre bağlı çalışanlar için beş ay olabilir. Çoğu ülkede, hamilelik izinleri için bayan çalışanların belli bir süre içinde çalıştıklarını ve doktor onayıyla hamile bildiklerini kanıtlamaları gerekmektedir. İzin almak için bayan çalışanlar, ekonomik yardım ve sigorta haklarından da yararlanabilmektedir.

Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası izin sürelerine eklenmektedir. Aynı zamanda doğuma 3 hafta kala yani gebeliğin 37. haftasında kadın işçinin doğum iznine çıkarılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu vurgulamak isteriz.
Hayır, hamilelik izni zorunlu değildir. Her çalışma alanında bu iznin kapsamı ve uygulanması farklılık göstermektedir. Bazı çalışma alanlarında hamilelik izni güvence altına alındığından, işverenler bu tür istemleri reddetme hakkına sahip değildir. Vergi dairesi tarafından onaylanan çalışanların maaş desteği almaları için zorunlu olan hamilelik izni, genellikle aylık beş yüz TL ve üzeri maaş alanlar için geçerlidir.

İdare Hukukunda Mazeret İzni SüreleriMemurlara bu izin 10 güne kadar verilebileceği gibi memurun talebi ve işverenin onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.
İdari izin genellikle ayda 15 gün olabilir, ancak kurumlarda bu sayı çalışanların maaşlarına göre değişebilir. Bazı işverenler, ayda 25 güne kadar idari izin vermeyi tercih edebilir.

Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
Idari izin hakkı, hangi ülkede yaşanmasına göre değişiklik gösterebilir. Bazı ülkelerde idari izin hakkı altı haftaya kadar çıkabilirken, diğerlerinde iki hafta olabilir.