Halk Eğitimde Açılabilecek Kurslar


Sponsorlu Bağlantılar

MADDE 7– (1) Örgün eğitim kurumlarında açılacak kurslarda 1 dersten dönemlik açılan kurs süresi 36, yıllık açılan kursun süresi ise 72 ders saatinden az olamaz. (2) Örgün eğitim kurumlarında açılan kurslar, çalışma günlerinde ders saatleri dışında saat 22:00' ye kadar yapılabilir.
Halk eğitim kurslarının kurs süreleri, kursun ne hakkında olduğuna ve yürütülen faaliyetin niteliğine göre değişebilir. Bazı kurslar sadece birkaç saat, diğerleriyse birkaç gün, aylar ve hatta yıllar sürebilir.

2022- 2023 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI GENEL ÇALIŞMA TAKVİMİ etiSEM Genel Koordinatörlüğü, çalışma takvimini Güz ve Bahar Dönemi olarak hazırladı. Buna göre, 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Aktif Kurslar, 12 Eylül 2022 Pazartesi günü başlayacak, 18 Haziran 2023 Pazar günü sona erecek.
Halk eğitim kursları 2023 yılına kadar açılmayacak. Her yıl, İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından, her bölgenin ihtiyaçlarına göre belirli bir miktar kurs planlanır. Bu kurslar genellikle yaz mevsiminde açılır ve ücretli olarak kayıt alınır. En yakın halk eğitim kursunuzu bulmak istiyorsanız, İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne başvurabilirsiniz.

NOT2: Resmi Kurumlarda Çalışanlar / Öğretmenler mesai saatleri içerisinde kurs açamazlar. Öğretmenlerden mesai saatleri içerisinde ( ters öğünde ) kurs açmak isteyenlerin o saatler içerisinde dersi olmadığına dair okuldan resmi yazı getirmeleri gerekmektedir.
Halk eğitim merkezlerinde herhangi bir meslek veya alanla ilgili kurslar açmak isteyen kişiler daha önce bu alanda pedagojik eğitim almış veya belirli bir öğretmenlik sınavına girmiş olmaları gerekir. Aynı zamanda kursun içeriği, uygulama biçimleri ve öğrenci kaydı ile ilgili genel ve değişebilen konulara hakim olmaları için özel bir eğitim almış olmaları gerekir. Eğitmen olarak çalışacak kişiler yaşa, mesleki bilgi ve deneyimi ile ilgili yöneticilere başvurmalıdır. Öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için her durumda iyi bir yetkinlik geliştirmiş olmalıdır.

Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimlerini tamamlayanlar daha sonrasında sınava girer. Bu sınavları başarıyla tamamlayan adaylar ustalık ve öğreticilik belgesi almaya hak kazanır. Gerekli kriterleri sağlayan kişiler usta öğretici olarak görev almaya başlayabilirler.
Kadrolu usta öğretici olmak için, öncelikle bir lisans ya da yüksek lisans derecesi gereklidir. Programın konusu farklı olabilir; örneğin, eğitim bilimleri veya teknoloji eğitimi gibi. Ayrıca, üst düzey eğitim almış olmak, kalifiye ve ücretli çalışma deneyimi ya da çeşitli uygulamalı beceriler belirgin olarak değerlendirilir. Bir kadrolu usta öğreticinin en önemli görevleri arasında, eğitim materyallerini tasarlama ve öğrencileri eğitmek olduğu söylenebilir. Usta öğreticiler, konuya hakim olmalı ve öğrencilerine maksimum etkiyi sağlayacak şekilde ilgiyi çekmede başarılı olmalıdır. Bununla birlikte, usta öğretici olarak, her zaman öğrencilerle iletişimde kalmaya ve uygulamalara hazırlıklı olmaya çalışmanız gerekecektir.

USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ ;Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılan 40 saatlik Usta Öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir.
Kimler usta öğretici olabilir? Herkes potansiyel olarak usta öğretici olabilir, ancak herhangi bir mesleği öğretmek için belli bir eğitim ve deneyim gereklidir. Meslek mensupları, teknik okulu mezunu veya lise mezunu ve uzmanlaşmış kişiler genellikle usta öğretici olarak nitelendirilir. Ustası olmak için, bir mesleğe hakim olmak ve bu meslek için yeterli deneyim kazanmış olmak gerekir. Ustalar, mesleklerine entelektüel anlayışlar katmak için çalışır ve ne yapılması gerektiğini tavsiye ederler.

(12) Ücretli usta öğreticiler, bir mali yıl içerisinde 11 aydan fazla görevlendirilemez. (13) Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlar öğreticiliği görevlendirmelerinde üçüncü fıkra hükümleri uygulanmaz. (14) Ücretli usta öğretici olarak görev verileceklere, Bakanlıkça hazırlanan programa göre eğitim verilir.
Usta öğreticiliği konusunda her durum farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda, dersler tek bir ay veya üç aylık süreler içinde verilirken bazıları da uzun vadede projeler halinde verilebilir. Derslerin süresi, öğrencilere verilecek konu, eğitim metodu ve katılımcıların hedefleri gibi durumlar, usta öğretici programının ne kadar süreceğini belirlemektedir.

Madde 45) Eski yönetmelikte olduğu gibi bir kurs için en az 12 kişilik grubun oluşması gerekirken, kursun kapatılması veya ek onayla eğitime devam edebilmesi şartı 8 kişiden 7 kişiye düşürülmüştür.
Halk eğitim kurslarının kapanma süresi, kursun başlangıcından itibaren ne kadar kişiye açık olacağına ve kayıt işlemlerinin tamamlanmasından sonra mevcut duruma göre değişebilir. Yerel halk eğitim kurumları, eğitim kurslarının seviyesine göre minimum katılımcı sayısı belirleyebilir. Genellikle kursa katılım sınırı 10 ile 20 arasında değişebilir. Bu sayı, kayıt esnasında kurs sorumlusu tarafından belirlenecektir.

Bu durumda İletişim Araçları yolu ile duyurulur. Kurslar okuma-yazma ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatları alanlarında açılacaklar hariç olmak üzere genel olarak 15 kişilik katılımın tamamlanmasıyla düzenlenir.
Halk Eğitim Kursları herhangi bir katılımcı sayısına bağlı değildir ve her grup farklı sayıda katılımcıyla açılabilir. Ancak, kursların en az bir kişi tarafından düzenlenmesi gerekiyor.