Halk Eğitim Yönetmeliği 2022


Sponsorlu Bağlantılar

(9) Kurslarda; teorik derslerde en fazla kırk, uygulamalı derslerde ise en az oniki kursiyer için bir öğretici görevlendirilir. (10) Kursların denetim ve gözetim işlemleri, Bakanlık ve MEB tarafından ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilir.
Halk eğitim kursiyer sayısı her kurs, konu ve lokasyon için farklılık gösterir. Örneğin, kursun uygulanacağı başka bir ülkede veya kurstan ders almak isteyen öğrencilerin sayısı farklı olabilir. Bu nedenle, her kursun kursiyer sayısını belirlemek kurs içeriğine ve çevresindeki koşullara bağlıdır.

ÖNEMLİ: Usta Öğretici kursiyer sayısı 8'in altına düştüğünde kursuyla ilgili durumu bir dilekçe ile kuruma bildirmek zorundadır. Gerektiğinde ek onay ile kursun devamı sağlanacaktır.
Öğretici, kursiyer sayısının düşmesinden sonra kursları etkileyecek iyi bir plan oluşturmalıdır. Plan, belirli konuların anlaşılması ve başarılı bir şekilde tamamlanması için gerekli olan diğer kaynakların kullanımı ile desteklenmelidir. Plan, öğrenmeyi artırıcı etkinlikler içerebilir ve kursiyerlerin kursun tüm konularını öğrenme şansına sahip olmalarını sağlayacak şekilde farklı teknikleri kullanmalıdır. Kursun sonunda kursiyerlere puan verme sistemi veya uygun ölçme mekanizması da kullanılabilir. Farklı yetenek ve beceri seviyelerine göre kursu düzenlemek için, her kursiyerin görüşleri alınabilir ve buna göre kursun stratejisi belirlenebilir. Öğretici, kursiyer sayısının azalmasına rağmen, kursun kalitesini ve etkisini bozmadan kursiyerlere hala kaliteli bir eğitim sunma sorumluluğu taşımak zorundadır.

Ancak, tek gruplu kurs programlarında sınıf kapasitesi dikkate alınarak öğrenci/kursiyer sayısı 25'e kadar çıkarılabilir. MADDE 9– (1) Açılan her bir kursa devam eden öğrenci sayısının 10'un altına düşmesi durumunda, kursun birleştirilmesine veya kapatılmasına millî eğitim müdürlüğünce karar verilir.
Yasalar her ülkeden farklı olduğu için bu soruya tam olarak cevap vermek zor. Ancak, genel olarak eğitim kurslarının kapanma sebebi altında birkaç kişinin kayıt olmamasından kaynaklanıyorsa, en az iki kişinin katılmaması durumunda kursun kapanabileceği söylenebilir. İki kişinin katılmamasının yeterli olması için, genellikle küçük kurslarda olması gerekir. Ancak, daha büyük kurslar oldukça çok sayıda kişinin kayıt olmamasına rağmen kapanabilir.

1/5 oranında kursa devamsızlık hakkı vardır. Örneğin 100 günlük toplam 400 saatlik bir kursa 20 gün´den ( 80 saat) fazla devamsızlık yapan öğrencinin kaydı silinir ve belge verilmez. Kurs sonunda yapılan sınavda başarsız olan öğrencilere de belge verilmez.
Halk eğitim kursuna gitmezseniz, başarılı olacağınız ve daha üst seviyeye çıkabileceğiniz konuları keşfetme fırsatınız kaybolur. Eğitim kurslarına gidildiğinde, özel bir alanda ilerleyebilirsiniz, yeni beceriler edinebilirsiniz ve mesleki bilgi ve becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Halk Eğitim Kursları aynı zamanda, güçlü bir sosyal iletişim kurmanıza yardımcı olan aktif bir halk oluşturmak için de faydalıdır.

Hayır sertifikaların bir zamanaşımı ya da geçerlilik süresi yoktur. Ömür boyu geçerlidir.
Halk eğitim sertifikaları 5 yıl geçerliliğe sahiptir.

(12) Ücretli usta öğreticiler, bir mali yıl içerisinde 11 aydan fazla görevlendirilemez. (13) Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlar öğreticiliği görevlendirmelerinde üçüncü fıkra hükümleri uygulanmaz. (14) Ücretli usta öğretici olarak görev verileceklere, Bakanlıkça hazırlanan programa göre eğitim verilir.
Usta öğreticiliği süresi kişiden kişiye değişmektedir. Usta öğreticiliğinin ne kadar süreceği çalışanın performansına, ihtiyaçlara ve usta öğreticinin eğitime koyduğu özel çaba gibi faktörlere bağlı olabilir. Bazı durumlarda birkaç haftadan birkaç ay arasında değişmektedir.

Madde 6 - Geçici personel olan görevlendirilecek uzman ve usta öğreticilerle yapılacak sözleşmenin süresi, bir mali yıl içinde kalmak şartıyla, en fazla 12 ay kadardır.
Usta öğreticiler, çalışma anlaşmalarına göre 12 ay çalışabilirler. Ancak, bunun için ücretleri ve diğer konularda bir sözleşme yapmaları gereklidir. Aynı zamanda, bu süre içerisinde çalışma standartlarını koruyacaklarından emin olmak için düzenli denetim yapılmalıdır.

19 Şubat 2020 tarihli Resmi gazetede yayınlanan MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle usta öğreticiler bağımsız olarak derse giremeyecekler.
Usta öğreticinin not vermesi, öğrencinin eğitiminin veya kaydının bir parçası değildir. Ancak usta öğreticiler, öğrencilerin başarısını ölçmek için kullanılabilen birçok değerlendirme tekniği sunabilirler. Örneğin, usta öğreticiler öğrencilerin performanslarını gözlemleyebilir, zorluklarla başa çıkmanın yollarını tartışabilir ve öğrencinin anlama ve öğrenme düzeyini değerlendirmeler yapabilirler. Usta öğreticiler, öğrencilerin performansına ilişkin geribildirim verip onları motive etmek için deneyimli ve duyarlı olmalıdır. Ancak, notlarla değerlendirme yapmak veya üniversite sınavlarında gerekli olan ders notlarını vermek usta öğreticilerin sorumluluğu değildir.