Halk Eğitim Milli Eğitime Mi Bağlı


Sponsorlu Bağlantılar

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra birimi olan Halk Eğitimi Merkezleri, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi, beceri kazandıran, kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumudur.
Hayır, Halk Eğitim Müdürlüğü Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlıdır.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı 998 halk eğitimi merkezi, her ay 1 milyon vatandaşa kurs imkânı sunuyor. Vatandaşlar, 81 ilde 73 alandaki 3 bin 811 farklı kursa katılabiliyor.
Halk Eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ilk halk eğitim birimi 1926'da “Halk Terbiyesi Şubesi” adıyla İlköğretim Genel Müdürlüğünde Talim ve Terbiye Dairesine bağlı olarak kurulmuştur. Bu şube daha sonradan kapatılmış, ancak 1952'de Yükseköğretim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.
Halk eğitim kursları, Milli Eğitim Bakanlığınca denetlenmektedir. Görevli olarak, ilgili bölge veya şehirdeki Milli Eğitim Müdürlüklerinin kuruluşları tarafından atanan halka eğitimi müfettişi tarafından denetlenmektedir.

1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 56 ncı maddesindeki, “Eğitim-öğretim hizmetinin, bu Kanun hükümlerine göre Devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Millî Eğitim Bakanlığı sorumludur.”
Halk Eğitim Merkezi (HEM)’lerin amacı, toplumsal kalkınmanın sağlanmasında görev alan tüm alanlarda eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek için hizmet sunan örgün eğitim merkezleridir. Halk Eğitim Merkezleri, özellikle nitelikli ve yeterli eğitimi herkese ulaştırma konusunda alt yapı çalışmaları yürütmekle görevlidir. Bu merkezlerde; yaşam boyu öğrenmeyi hedefleyen, mesleki ve teknik eğitim programları, toplumsal paylaşım aktiviteleri, kültür etkinlikleri, sosyal rehabilitasyon uygulamaları, sınavlara hazırlık kursları verilmektedir. Halk Eğitim Merkezleri, öğrencileri nitelikli eğitime yönlendirerek toplumun her kesimine ulaşmayı, çoğulculuktan oluşan insan kaynakları yaratmayı ve hayat boyu öğrenmeyi kapsayan eğitim faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuştur.

Halk eğitimi merkezleri ülkemizdeki her yaş, eğitim, gelir, sosyal statü ve kültür düzeyindeki vatandaşlara onların ilgi, istek, yetenek ve beklentilerine yönelik mesleki, sosyal, toplumsal, ekonomik, sportif ve kültürel alanlarda ücretsiz kurslar düzenleyen yaygın eğitim kurumlarıdır.
Hayır. Halk Eğitimi bir vatandaşın kendi ülkesinin kurallarından haberdar olmasını ve yaşama biçimini öğrenmesini sağlamak amacıyla hizmetler sunan kamu veya özel kuruluşlar tarafından sağlanan bir hizmettir.

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra birimi olan Halk Eğitimi Merkezleri, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi,beceri kazandıran,kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumudur.
Halk Eğitim Merkezleri, herhangi bir konuya ilişkin bilgi ve becerilerin öğretilmesi, kazanılması ve geliştirilmesi amacıyla genel olarak halka açık olan, tamamıyla ücretsiz ve profesyonel eğitim programları sunar. Halk Eğitim Merkezi'nde sunulan eğitim türleri arasında sıklıkla mesleki eğitim, usta-çırak ilişkisi içindeki eğitim, yabancı dil eğitimi, özel yetenek geliştirme, müzik, el işi, seyahat ve turizm, fotoğrafçılık, bilgisayar kullanımı, tanıtım, personel seçimi, iş arama teknikleri gibi türler yer alır.

Halk eğitim merkezi denildiğinde kurum soruluyorsa => örgün eğitim, içinde verilen kurslar diye soruluyorsa yaygın eğitim hizmetidir. Bir hizmet alınması için diploma önkoşul ise bu örgün eğitimdir.
Hayır. Halk Eğitim Merkezi, kişisel sigorta poliçeleri düzenlemek için izin verilen bir kuruluş değildir. Ancak, Halk Eğitim Merkezleri, öğrencilerine sigortalı eğitim hizmeti sunmak amacıyla uygun sigorta şirketlerinden sigortalar satın almaktadır. Bu tür poliçeler, öğrencilerin eğitim sırasında can ve mal kaybına neden olan kazaları kapsamaktadır.

Çalıştıkları dönemde sigortaları halk eğitim merkezleri tarafından yatırılan usta öğreticiler, boşta kaldıkları dönemde isteğe bağlı sigortalı olabilecek. Çalışmaya başladıklarında ise isteğe bağlı sigortalılıklarını durdurup bir sonraki yıl yeniden başlatabilecek.
Yaygın eğitim kurumları herhangi bir kuruma veya örgüte genellikle bağlı değildir. Genellikle insanların kendi ihtiyaçlarına uygun olan eğitim seçeneklerini sunmak amacıyla düzenlenmiştir. Bazı devlet kurumları, özel okullar veya özel şirketler tarafından kurulmuş olabilir. Kurumların desteklemeleri sonucunda da bazı durumlarda bu kurumlara bir bağlılık bulunmaktadır. Bu kurumların bağımlılığı, çoğunlukla öğretim ve finansman koşullarıyla ya da eğitimsel olanakların yaygınlığı ile orantılıdır. Özellikle ülkenin dil ve kültürünün erişime açık olması gibi konularda ortaya çıkabilir.