Halk Eğitim Merkezleri Nereye Bağlı


Sponsorlu Bağlantılar

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı 998 halk eğitimi merkezi, her ay 1 milyon vatandaşa kurs imkânı sunuyor. Vatandaşlar, 81 ilde 73 alandaki 3 bin 811 farklı kursa katılabiliyor.
Halk eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ilk halk eğitim birimi 1926'da “Halk Terbiyesi Şubesi” adıyla İlköğretim Genel Müdürlüğünde Talim ve Terbiye Dairesine bağlı olarak kurulmuştur. Bu şube daha sonradan kapatılmış, ancak 1952'de Yükseköğretim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.
Halk eğitim kurslarının denetiminden Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur. Bakanlık her kursun kalitesinin kontrol edilmesini ve sürekli iyileştirilmesini sağlamakla yükümlüdür. Bakanlık, halk eğitim kurslarının katılımcılarına verilen hizmetleri denetleyerek, görevlerini yerine getirmek üzere yetkilendirilmiş denetçiler tarafından denetlenmektedir. Halk eğitim kurslarının etkinlikleri ayrıca denetlenmeye devam edecek ve denetçiler raporlar sunacaktır. Denetimler sonucunda, kurslar temel halk eğitimi hizmetleri ilkelerini hakkıyla uygulayıp uygulamadıklarına bakılarak değerlendirilmektedir.

1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 56 ncı maddesindeki, “Eğitim-öğretim hizmetinin, bu Kanun hükümlerine göre Devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Millî Eğitim Bakanlığı sorumludur.”
Hayır, Halk Eğitim Merkezi sigorta yapmaz. Ancak, çalışanlarının sigorta ve sağlık giderlerini karşılamak için kamu tarafından finanse edilen bir tür yeterlilik yardımı programı vardır. Bu programa "Sosyal Güvenlik Desteği" denir ve söz konusu çalışanlara geri ödeme amacıyla sağlık giderlerine destek olabilir.

Çalıştıkları dönemde sigortaları halk eğitim merkezleri tarafından yatırılan usta öğreticiler, boşta kaldıkları dönemde isteğe bağlı sigortalı olabilecek. Çalışmaya başladıklarında ise isteğe bağlı sigortalılıklarını durdurup bir sonraki yıl yeniden başlatabilecek.
Halk Eğitim Merkezleri, kişilere ders, kurs ve seminerler gibi farklı türde eğitimler sunar. Bu merkezler genellikle ücretsiz hizmetler sunmakta ve özellikle de ortaokul öğrencileri, lise mezunları, yetişkinler ve okur-yazar olmayanlar için yoğunlaşmaktadır. Bu merkezlerde ekonomi, kariyer planlaması, dil öğrenimi, bilgisayar bilgisi, ev temizliği ve parmak abaküsü gibi birçok konuda ders ve kurslar verilmektedir. Halk Eğitim Merkezi'nde ayrıca sertifika programları, meslek edindirme, sanat eğitimi ve spor etkinlikleri de yer almaktadır.

1) Halk Eğitim Merkezleri:Merkezde, dikiş nakış, matbaacılık, motor tamiri, arıcılık vb. müzik, folklor, üniversiteye hazırlık kursları, yabancı dil, bilgisayar gibi birçok(72 Alan, 3476 Modül) kurs verilmektedir.
Hayır, Halk Eğitim Meb bağımsız bir kurumdur.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı 998 halk eğitimi merkezi, her ay 1 milyon vatandaşa kurs imkânı sunuyor. Vatandaşlar, 81 ilde 73 alandaki 3 bin 811 farklı kursa katılabiliyor.
Halk eğitimi devletin değildir. Halk eğitimi, özellikle de ücretsiz olarak sunulan ticari, teknik veya mesleki eğitimler, toplum kuruluşlarının, kamu kuruluşlarının, işverenlerin ya da bağışların finanse etmesi ile sağlanır.

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra birimi olan Halk Eğitimi Merkezleri, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi,beceri kazandıran,kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumudur.
Halk Eğitim Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 23/12/2003 tarihli ve 4829 sayılı Kanunu ile yürürlüğe konmuş olup, 4/2/1982 tarihli ve 2490 sayılı Halk Eğitim Merkezleri Kanunu kapsamındadır.

Tesislerin korunması ile ilgili güvenlik önlemleri alınır ve işletilmesinde 9/2/2012 tarihli ve 28199 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği hükümlerine uyulur.
Halk eğitim kursuna gitmezsek, istediğiniz kişisel konuda yararlı bilgilere sahip olamazsınız. Ayrıca, üniversiteye hazırlık, İngilizce ve diğer uluslararası dil destekleri, mesleki beceri ve günlük yaşam becerileri gibi alanlarda da eğitim alamayabilirsiniz. Bunun sonucunda, sizin için en uygun iş olana kadar işe alınma şansınız düşebilir veya kendi işinizi kurmak için gerekli yetenekleri edinemezsiniz. Böylece, halk eğitim kurslarına katılmamanız, gelecekteki hayatınızı olumsuz etkileyebilir.