Girilemeyen Bina Anlamı


Sponsorlu Bağlantılar

Girilemeyen bina, çökme ihtimali bulunan binalar için kullanılır. Binaya henüz bakılması anlamına gelir.
Hasarlı bina, özellikle deprem, sel veya fırtına gibi doğal afetlerin hasarından ötürü zarar görmüş olan, kullanımının güvenli olmadığı veya tamir edilecek binayı ifade eder. Hasarlı binalar genellikle büyük parasal harcamalar gerektirdiği için, sahipleri tarafından onarılmaları için çok geç kalındıklarında tamir edilemeyebilir. Bu sonuçlar binalarda insanların can güvenliğini tehlikeye atar. Bu nedenle, herhangi bir bina hasar görmesi durumunda hemen yetkili makamlara haber verilmelidir.

Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır.
Hasar oranını belirlemek için, binaya - özellikle de kulübeye - en yakından bakılmalıdır. Binaya yakın arkadan ilk önce görünen kısımlar kontrol edilmelidir. Kokmuş kömür, çatlak tahta, bitmiş ahşap veya beton parçaları vb. Hasarlı olabileceklerinden şüphe edilirse, uzaktan bir inceleme yapılmalı; çatı duvarları, köşeler, ahşap kirişler, kapı ve pencereler, pencere çerçeveleri, iç duvarlar vs. ayrıntılı olarak incelenmelidir. Eğer kireç sertliği ölçmek için özel bir alet kullanılıyorsa, bu ölçüm zeminin sağlamlığını test etmek için canlı yükleri yüklemek gerektiğinden, bu ölçmeyi profesyonel bir mühendis tarafından yapmak en iyisidir.

Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler.
Depremde orta hasarlı bina, depreme maruz kalması durumunda çökme tehlikesi geçirmese de ciddi hasar görmüş bir bina anlamına gelir. Bu tür binanın yapısal ve mimari güzelliğinin bozulması, açılan çatlaklar, zemin eğriliği, gözlenebilen deformasyonlar, özellikle iskelet yapılarda kirişlerin kayması, dış cephelerin oluşturduğu şekilleme sürecinde yaşanan değişimler veya çatlamalar, orta hasarlı binaların karakteristik özellikleridir.

Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Her durum farklı olabileceği gibi, genel olarak hasarlı binanın kentsel dönüşüme dahil edilmesi mümkündür. Hasarlı bina sahibi, öncelikle belediyeye başvurmalıdır. Belediye bu durumu değerlendirerek, binanın kentsel dönüşüm projesine dahil edilebilmesi için yasal prosedürleri başlatabilir. Hasarlanma durumunu ölçmek için binaya bağlı ya da bağımsız bir rapor hazırlanabilir ve bu raporu değerlendirmek için uzmanlar görevlendirilebilir. Raporda binanın arızalı olduğu veya onarım gerektirdiği belirlenirse, belediye ayrıca projeye dahil edilmesini engelleyecek sorunların varlığını da kontrol etmek için sözleşmeyi imzalamalıdır. Bu sözleşme, arızalı binanın kentsel dönüşüme dahil edilmesi için gereken onarım harcamalarının nasıl tahsil edilecekleri, analiz edilecek sorunlar ve gerekli güvenlik tedbirleri gibi hususlara ilişkin detayları içermelidir.

Binaları kentsel dönüşüm alanı içinde kalıp orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız tespit edilen bina/konut sahipleri Kentsel Dönüşüm Kanun'undan yararlanabilmektedirler.
Bunu belirlemek için evin yaş ve türüne bağlıdır. İyi bakıma tabi tutulan veya düzenli olarak onarım yapılan eski evler, çoğu zaman hasarsız olabilir. Ancak, zamanla hasarlar oluşabilir. Hasarlar, ortaya çıkabilecek su veya ısı kayıplarından, çatı ve dyilim problemlerinden ya da yangından kaynaklanabilir. Bunların tespit edilmesi için mühendisler tarafından yapılacak inspeksiyonun sonucu size net bir cevap verebilir.

Kurum, "Vatandaşlarımız adres ve TC kimlik numaralarını girerek, "e-devlet" uygulaması üzerinden ya da "hasartespit.csb.gov.tr" adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler.
Bir hasar tespiti için genellikle bir servis personeli veya aracın üreticisinin yetkili teknisyeni kullanılır. Teknik uzman, aracın gerekli bakımını yapmak için hasarların nereden geldiğini, onarımının gerekli olup olmadığını ve neredeyse hangi parçaların değiştirileceğini anlamaya çalışır. Aracın tescilli sahibi ayrıca bir muayeneyi onaylamalıdır.

Bina hasar tespiti çalışmaları devlete bağlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülür.
Depremde en çok alt katlardaki binalar zarar görür. Genellikle en yüksek kat binalar alt katlara oranla daha az hasar görürler. Alt katlardaki binaların temelleri, sarsıntıya daha açık olduğundan, depreme dayanıklılıkları daha düşük olabilir.

Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Deprem durumlarına göre riskli olan binaların kat sayısı, binaların yapılışlarına göre değişkenlik göstermektedir. Bir binanın riske girip girmeyeceği, statik hesaplar ve deprem güvenliği açısından yapılan analizlere bağlıdır. Bu nedenle bazı çok katlı binalar depremdeki risklerden arındırılabilirken, bazı iki katlı binalar da risk altında olabilir.