Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi İlan Edilen Yerler


Sponsorlu Bağlantılar

Bir yer Afet Bölgesi ilan edildiğinde, orada yaşayanlara sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz götürülüyor. Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenenleri yapmak zorunda kılınıyor. Yapılardaki hasarı tespit etmek amacıyla gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilebiliyor.
Afet bölgesi ilan edilen yerlerde çeşitli sosyal hizmetler ve yardımlar yürütülür. İnsanların güvenli bir şekilde yeniden hayatlarına devam etmeleri için kurulan afet merkezleri sağlık personeli, gıda, temiz giyim, barınak ihtiyacı, paravan evler, çadırlar ve aylık yardımlar gibi imkanlar sunarlar. Afet bölgesindeki insanlar, belirlenen tarihler arasında afet merkezinden gıdanın yanı sıra diğer yardımlar alabilirler. Ayrıca afet yönetim merkezleri tarafından daha fazla yardım ve destek sağlamak için çeşitli projeler geliştirilir.

Madde 3- Nüfusu 15 binden fazla olan il ve ilçelerin mahalle (Yani muhtarlık) teşkil eden kesimlerinde en az 10 binanın yıkılması veya onarımı mümkün olmayacak derecede ağır hasar görmesi halinde de afet o yerin genel hayatına etkili sayılabilir.
Genel Hayat Etkili Afet Bölgesi, bir afetin öngörülmüş etkilerinin ulaşabileceği alanları ifade eder. Her bölge kendi özellikleri, riskleri ve sosyo-ekonomik koşullarına göre değişir. Afetler, ani veya kalıcı hasarlara neden olabilirler. Genel Hayat Etkili Afet Bölgeleri ülkeye, bölgeye veya yerel alana göre ortaya çıkar. Diğer taraftan, bir genel hayat etkili afet bölgesi çoğu zaman, afete karşı önlemlerin alındığına dair tanımlarda bulunur.

ilgili valiliklerce mahallinde ilan olunur. Mahalli şart ve özellikler dolayısiyle yangın afetine uğraması muhtemel olan sahalar, şehir ve kasabalarda belediye meclisleri, köylerde ihtiyar heyetleri tarafından tespit ve kaymakamların mütalaası alındıktan sonra valilerin tasvibi üzerine ilgili bölgelerde ilan olunur.
Afet bölgeleri, her hangi bir afet durumunda özellikle risk altında olan alanları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Afet bölgeleri, deprem bölgeleri, sel bölgeleri, yangın bölgeleri, fırtına bölgeleri, volkanik patlama bölgeleri, enkaz bölgeleri ve tayfun bölgeleri gibi doğal afetlerin etkisi altında olabilecek alanları içerir. Herhangi bir afet durumunda bu bölgeler, hem önlemler alma ve güvenlik önlemleri alma sürecinde öncelikli olarak ele alınır.