Gelişimsel Dil Bozuklukları Nelerdir
Sponsorlu Bağlantılar
Gelişimsel Dil Bozukluğu Ne Demek?
Gelişimsel dil bozukluğu, kişinin konuşma, anlama, okuma ve/veya yazma yeteneklerinin normal aralıklarda olmayan düzeylerde olması durumudur. Gelişimsel dil bozuklukları, bireylerin dil gelişimini etkileyebilir veya konuşma, anlama, okuma ve yazma becerilerini bozabilir. Farklı türde gelişimsel dil bozuklukları vardır. Bunlar arasında disfazi, disartri, afazi, persepsiyon dil bozuklukları ve çoklu dil bozuklukları vardır. Tedavi yaklaşımları kişiye özel olarak göreceli olarak değişmektedir.
Gelişimsel Dil Bozukluğu Sonuçları Nelerdir?
Gelişimsel dil bozukluğunun sonuçları değişiklik göstermektedir, ancak genel olarak şunlardır: • Zayıf dil gelişimi: Kelime ve cümle üretme yeteneğinde zorluklar, bilinen kelimelerin anlaşılır şekilde kullanılamaması, zengin cümle kurma ve sonuçları anlamada problemler oluşması gibi durumlar beklenir. • Sosyal problemler: Kalabalık ortamlarda konuşmayı ve arkadaş edinmeyi arttırmak konusunda güçlük yaşaması, söylemsel dil bozukluğundan dolayı diğer çocuklar ile oynamaktan veya sohbet etmekten uzak durması gibi problemler oluşabilir. • Dikkat ve konsantrasyon eksikliği: Dil becerileri zayıf olduğu için konuşulan konuları anlamakta güçlük çekecektir; bu durum dikkat ve konsantrasyon eksikliğine neden olabilir. • Okuma ve Yazma Becerilerinde Güçlük: Genellikle okuduğu kelimeleri anlamaya ve yazdığı cümleleri doğru bir şekilde çıkartmakta güçlük çekebilir.
Gelişimsel Dil Gecikmesi Nedir?
Gelişimsel dil gecikmesi, görece yaşına göre beklenenden daha az gelişmiş dil becerileriyle karakterize edilen bir durumdur. Çocuklar bu durumda genellikle çevredeki sözcükleri anlamaya ve konuşmaya zorluk çekmektedir. Tek başına herhangi bir hastalığa yol açmaz ancak diğer gelişim bozukluklarıyla birlikte ortaya çıkabilir. Genellikle çocuk doktoru tarafından saptanır. Bebeklik döneminde görülen aksaklıkların iyileşmesi için erken önlemler alınmalıdır.