Geçici Görevlendirme İptal Davası


Sponsorlu Bağlantılar

Geçici görevlendirme iptal davası Samsun'da memur olarak görev yapan kimselerin, idare tarafından farklı bir kurumda “geçici” süre ile görevlendirilmelerine yaptıkları itiraz işleminin olumsuz neticelenmesi sonucu açılmaktadır.
Geçici görevlendirme iptal davası, öncelikle yöneticinin kararının yer aldığı iddia dilekçesiyle birlikte ilgili türün mahkemesine başvurularak açılır. Genel olarak bu mahkemeler, personelin yaşadığı illerdeki il mahkemeleri veya idari mahkemeler olabilir. Ancak konuyla ilgili kanunlar hariç herkesin yetkisi olmayabilir.

Uyuşmazlığın idari yargı yerince karara bağlanabilmesi için yasada belirtilen süre içinde idari davanın açılması gerekir. Atama işleminin iptali yetkili mahkeme son görev yapılan yer İdare Mahkemesidir.
Geçici görevlendirmenin sona ermesi, geçici görevlendirme süresi bitiminde, işverenin gerekçeleri, çalışanla yapılan sözleşme veya anlaşmaya bağlıdır. Geçici görevlendirme sona erebilir, bireysel bir sebeple veya işveren tarafından kaldırılabilir. Çalışanlar, geçici işlerini tamamlamayı başardıklarında, işveren tarafından kadroda kalmaya hak kazanmış olurlar. İşveren, çalışanın asıl işe dönmesini, geçici iş süresinin sona ermesiyle değerlendirmeye alma hakkına sahiptir.

Sona Erme: Madde 13 - Geçici süreli olarak görevlendirmede sürenin bitimi ilgili kuruma ve memura bildirilir. Memur asıl görevine döner. Ancak öngörülen süre bitmeden, atamadaki usulüne göre eski görevine dönebilir.
Geçici görevlendirme, belirli bir zaman diliminde bir çalışanın bir iş pozisyonunda düzenli bir şekilde çalışması anlamına gelir. Geçici görevlendirmenin süresi, her durumda farklı olabilir. Genellikle en fazla 12 ay sürecek şekilde düzenlenir. Bazı ülkelerde, bu süre altı aya kadar azaltılabildiği gibi, diğer ülkelerde 24 aya kadar uzatılabilir.

d) Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir. e) Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.
Kısaca, geçici iş görevlendirmesi yasal olarak kabul edilmektedir. Ancak her ülkenin kendi farklı düzenlemeleri olabilir. Örneğin Türkiye'de, İş Kanunu tarafından belirtilen şartlarda, geçici olarak işe alınan çalışanlar aynı hakları ve ödeneği alırlar ve bu çalışanlar da İş Kanunu'nca uygun şekilde korunur. Bu durum geçerli olmakla birlikte, bu tür görevlendirmeler konusunda çalışma ve istihdam kanunu gereksinimlerine uyulması gerekmektedir.

Madde 10- Geçici süreli olarak görevlendirilen memur asıl sınıf ve mesleğinin ve geçici süreli olarak görevlendirildiği için tabi olduğu yasalara uymakla yükümlüdür.
Geçici görevlendirmenin iptal edilmesi, öncelikle geçici görevlendirmeyi yapan belgeyi (özel görevlendirme sözleşmesi veya geçici görevlendirme kararı) iptal etmek veya değiştirmek için çalışanın iznine ihtiyaç duyulacaktır. İzin alındıktan sonra, geçici görevlendirme sürecinde uygulanabilecek diğer adımlar içeren bir izleme politikasının uygulanması gerekmektedir. Örneğin, geçici görevlendirmeyi yapan şirketin protokollerine göre bir de-geçici görevlendirme planı oluşturulmalıdır. Plan, çalışanın orijinal görevini yerine getirmeyi kolaylaştırmak amacıyla kurumsal desteğin sağlanması ve gerektiğinde eğitimin verilmesinden oluşabilir. Geçici görevlendirmenin iptal edilmesi için etkili tarih önemlidir ve iptal tarihinin belirlenmesi için kayıtlara dikkat edilmelidir. Planın uygulanmasının tamamlanmasından sonra, görevlendirme iptal edilmiş sayılacaktır.

Kurum içerisindeki görev yeri değiştirilerek farklı bir kuruma, bölgeye tayin edilen memur eğer haklı gerekçeleri bulunuyorsa bu görevlendirmenin iptal edilmesini bağlı bulunduğu kuruma yazacağı bir dilekçe ile talep edebilir.
Geçici görevlendirmeler genellikle 1 ile 12 aylar arasında değişebilir. Hangi süreyi kullanacağınız, ihtiyacınıza ve görevli çalışanın durumuna göre belirlenir.

Birinci fıkrada belirtilen hâller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir.”
Geçici görevlendirme, kullanıcıların yürüttükleri çalışmalar için ayrılmış projelerin bir parçası olarak görevleri bir süreliğine devraldıkları durumu ifade eder. Bir kullanıcıya tek bir proje için geçici görevlendirme yapılabilir ancak bir Stajyer deyişiyle başka projelere de geçiş yapabilir.

Geçici görevlendirme en fazla bir yıl olarak yapılabilecek ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilecek. Kesintili ya da kesintisiz olarak Yönetmelik kapsamında toplamda 6 ayı geçen geçici görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması şart olacak.
Kurum içi geçici görevlendirme süresi, görevlendirme sırasında kuruma bağlı olarak değişkenlik gösterebilir ve kurumun ihtiyacına göre belirlenir. Genellikle, bir kurumda geçici olarak görevlendirilmek için en erken 4 hafta ve en çok 12 ay arasındaki süreler düşünülür. Ancak, bu durum tüm kurumlar için geçerli değildir ve belirli durumlarda daha uzun geçici görevlendirmeler de gerçekleştirilebilir.