Eyt Prim Gün Sayısı Kaç Olunca Emekli Olunur


Sponsorlu Bağlantılar

EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞKUR'lu ve Emekli Sandığı'na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Hayır, 5000 gün prim yeterli değildir. Sizin için gerekli olan prim miktarı özel durumunuza ve sigorta poliçenizde belirtilen koşullara bağlıdır. Sigorta poliçenizi incelediğinizden emin olun ve sigorta şirketinize danışın.

EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
Prim günü eksik olanlar, günlük işlerini gerçekleştirerek, daha önce planlanmış olan projelere odaklanarak ve prim gününü tatil edebilecekleri izin talebiyle özel bir aktiviteye katılma fırsatına sahip olmak için ilgili idari birimlerle irtibata geçebilirler. Bunun yanı sıra, arkadaşlarıyla ya da ailenin bir araya gelerek bir araya gelerek vakit geçirmek de mümkündür.

Vatandaşlar, eksik prim günlerini tamamlayabilmek adına doğum ve askerlik başvurusu yapıyor.
Hayır, 3600 gün kapsamıyor. 3600 gün yaklaşık 10 yıl sürmektedir.

EYT düzenlemesinde 3600 prim günü kapsamda yer almıyor. Kısmi emeklilikte 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor.
1. Öncelikle, emeklilik için 15 yıl bir ücretli olarak çalışmak gerekir. 2. Bu 15 yıllık sürede, çalışan kişi tarafından sigortalı olarak kayıtlanmış her yıl en az bir kez asgari ücretli çalışma ortalamasının tutulması gerekmektedir. 3. 55 yaş ya da daha yaşlı olmak şarttır. 4. Kişinin 15 yıllık süre içerisinde her ay asgari ücrete tabi tutulmuş olması gerekmektedir. 5. Kişinin toplam sosyal güvencesi birikim primi ve SSK primi toplamı, tarihe bağlı olarak değişen miktarda tutarlı olmalıdır. 6. Emekliye, yapılan maaşın %15'inden fazlasının döviz kurundaki satışının yüzde 60'ından daha az olmaması şarttır. 7. Kişinin emekli olabilmesi için, Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından 1.845.20 TL olarak belirlenmekte olan emekli aylık ortalamasının sağlanması gerekmektedir. 8. Son olarak, herhangi bir müracaat tarihinden itibaren tam 15 yıl süresi geçmiş olması gerekmektedir.

09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında işe giren kadınların 4.500 gün (12.5 yıl) ile emekli olabilmeleri için 58 yaşını tamamlamış, 25 yıldan beri sigortalı olması gerekiyor. Erkeklerde ise yaş şartı 60'a çıkıyor.
Evet, emekli olabilecekler. Emeklilik hakkını kazanmış olan kişiler emekli olma hakkına sahiptir. Bunun için gereken şartlar yerine getirilmiş olması gerekiyor. Emeklilik hakkını kazanma şartları arasında; belli bir yaşı geçmiş olmak, belli bir süre sosyal güvencesi altında çalışmış olmak ve sigorta primi ödemiş olmak bulunuyor.

Prim gün sayısı eksik olanlar sosyal güvenlik sisteminde belirli doğum, askerlik, yurtdışı çalışma gibi koşullar nedeniyle borçlanma yaparak, prim gün sayısını arttırabilir. Bu yeterli olursa, EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilecek.
Bir yıl 365 gün prim eder.

Sosyal güvenlik mevzuatında yıl ve ay kaç gün olarak kabul edilmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 3. maddesi 14-15 fıkralarında sigorta primleri açısından ay 30 gün yıl ise 360 gün olarak kabul edilmiştir.
Bu, işverenler arasında değişebilir. Bazı işverenler çalışanlarına yıllık primler verebiliyorken, bazı işverenler daha küçük ödüller sunmaktadır. İşverenin prim politikasını öğrenmek için işe giriş sözleşmesini okumanız veya işvereninizle iletişim kurmanız en iyisidir.

EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞKUR'lu ve Emekli Sandığı'na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Hayır, Türkiye'de özel sektörde işçilere ödenen emeklilik maaşı, maaş tutarına göre değişmektedir ve 3600 TL maaş alanlar için geçerli bir emekli maaşı yoktur. Aylık net asgari ücretin 10 katı kadar bir maaş alanlar için geçerli olan emeklilik maaşı, Türkiye İş Kurumu tarafından belirlenmektedir.