Eyt Kademeli Emeklilik Nasıl Olacak


Sponsorlu Bağlantılar

EYT'li olabilmek için kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. SSK'lılar kademeli prim gününe tabi olacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak.
Kademeli emeklilik yasası, 1 Haziran 2020 tarihinde Meclis tarafından kabul edildi ve 1 Ağustos 2020 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, emeklilerin istedikleri yaşa ve istihdama göre çeşitli seçenekler sunmaktadır. Emekliler, 55 yaşından 60 yaşına kadar olan aralıkta 6 aylık adımlarla emekli olabilecekler. Kişisel durumuna uygun olan emeklilik türünü seçmek, emeklilerin maaşlarını daha önceden belirleme hakkını sağlayacak. Örneğin, eğer birey daha küçük bir maaş almak isteyebilirse, emeklilik tarihi olarak daha erken bir tarih seçebilir. Kademeli emeklilik, emeklilik tarihlerini önceden planlayarak emekli maaşlarının daha iyi planlanmasını sağlamak amacıyla tasarlanmış bir sistemdir.

EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞKUR'lu ve Emekli Sandığı'na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Eyt Yasası henüz çıkmamıştır. Ancak, taslaklarına göre, Eyt Yasasının emekli olmaya hakkı olanlar arasında ikinci asır hizmeti ve/veya altmış yaşın üzerindeki devlet memurları, sivil toplum kuruluşu görevlileri, hava kuvvetleri, deniz kuvvetleri ve jandarma kuvvetleri personeleri yer alacaktır.

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.
Son dakika'ya faydalanmak isteyen herkes yararlanabilir. Bazı durumlarda, örn. Uçuşlara ve tren biletlerine son dakika indirimleri erişmek için üye olmanız gerekebilir. Ayrıca, otel ve kiralık arabalar için de son dakika indirimleri bulunabiliyor.

EYT, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde olan kişileri kapsıyor. Kabaca bir hesaplama ile ilk etapta, yaş nedeniyle emeklilik hakkı kazanamayan yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin EYT özelinde yapılan düzenlemeden yararlanacağı tahmin ediliyor.
Emlak hakkında genel olarak söylenebilecek şey, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili söylenebilir. Emeklilikte yaşa takılanlar genelde, 55 yaşını doldurmuş olan çalışanlar, çalışmayı bırakma çağına gelenler, kısa zaman çalışmış kişiler ve çalışmadan emekli olmuş kişilerdir. Bunların dışında, belirli hallerde, aktif çalışanların yanı sıra emekli olamayan özel durumlar da emekli olabilecek kişiler arasında olabilir.

EYT düzenlemesinde 3600 prim günü kapsamda yer almıyor. Kısmi emeklilikte 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor.
Kısmi emeklilik yasası geçtiğimiz yıllarda çıkarılmış ve çalışanların özel sektörde verdikleri hizmetin kısmını tazminat alarak emekli olmalarını sağlayan bir sistemdir. Güncel kanunlar kapsamında bu sistem çalışanların kendi istekleri doğrultusunda parçalı olarak ya da düzenli olarak emekli olmalarına olanak tanımaktadır. Kısmi emeklilikler ile çalışma hayatına ara vermek isteyenlerin vergi avantajından da yararlanmaları mümkündür. Bu sistem paylaşımlı emeklilik olarak da bilinir ve herhangi bir işverenle herhangi bir sözleşme imzalanmadan kullanılabilir.

Yeni EYT düzenlemesinde 3600 prim günü ise kapsam dışı kaldı. Şu an yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Şartlar 1999 öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecek.
Hayır, 3600 günden emekli olunamaz. Emeklilik için gerekli olan gün sayısı, yaş, meslek ve çalışma koşullarına göre değişmektedir. Türkiye'de emekli olmak için gerekli olan gün sayısı, 55 yaşını doldurmuş olmak ve 20 yıllık çalışma süreci gerekmektedir. Bu durumda, 3600 günden emekli olunamayacağını söylemek mümkündür.

Vatandaşlar, eksik prim günlerini tamamlayabilmek adına doğum ve askerlik başvurusu yapıyor.
Eğer prim ödemeleri için eksik olan kısmı tespit etmek istiyorsanız, işvereninizin çalışanlar hakkındaki kayıtlarını ve belgelerini incelemelisiniz. Primi ödemeye neden olan eksiklikleri bulmak için hangi belgeler gerekiyorsa, onları toplayarak ve hesaplayarak eksik olan kısmı tespit edebilirsiniz. Ayrıca işvereninizden bu konuda yardım alamazsanız, bir vergi danışmanı ya da muhasebeciye de başvurabilirsiniz.

Düzenlemeden İlk Etapta 2 Milyon 250 Bin Kişi Yararlanacak8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlar, yaş sınırı bulunmaksızın, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetilmeden emekli olabilecek.
Genellikle, ilk etapta yüksek derecede yönetici veya erken emeklilik seçenekleri sunan kurumlarda çalışanlar emekli olacaktır. Bu kişiler arasında kamu görevlileri, özel sektör çalışanları, ordu veya mühendislik personeli vb. yer alabilir.