Eylülde Doğum Yapan Öğretmenin Doğum İzni


Sponsorlu Bağlantılar

37. Haftaya kadar çalışabilir ve kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonuna aktarabilirsiniz. Ama her durumda 32. Haftada doktorunuzdan “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor almak ve kurumunuza vermek zorundasınız.
Hamile öğretmenler doğum iznine ayrılırken, ne kadar süre için ayrılmaları gerektiği her durumda farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak, hamile öğretmenler doğuma yaklaşık 8 haftadan en az 12 haftaya kadar doğum iznine ayrılması önerilmektedir. Bu sürede hamile öğretmenlerin yeterli önlemler almaları ve doğumu güvenli bir şekilde gerçekleştirmeleri için gerekli olan durumların yerine getirilmesi sağlanmalıdır. Doktorunuz size doğum izninin sizin için en uygun süreyi belirlemek için size daha fazla bilgi verebilir.

Tıpkı memurlarda olduğu gibi öğretmenler için de ayrı bir doğum izni süresi belirlenmemiştir. Doğum öncesi ve sonrasındaki 8 haftalık izin süreleri ile doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilme hakkı, öğretmenler için de geçerlidir. Bu durumda öğretmenlerin doğum izni süresi 4 ay olmaktadır.
Öğretmenlerin doğum izni, öğretmenlerin doğum hallerinde tatil haklarını kullanmasını sağlayan özel bir yasal düzenleme oluşturur. Öğretmenler, yalnızca çocuğun doğumundan üç ay önce veya sonra on günlük bir tatil alabilir. Bu süre içerisinde, öğretmenler çalışamazlar ve ödemelerini de alamazlar. Ancak, öğretmenlik mesleği ile ilgili sebeple vakalar dışında, öğretmenler en fazla 20 gün boyunca izin alma hakkına sahip olabilirler. Öğretmenler, doğumdan iki ay önce, bazı durumlarda doğal veya evlat edinme durumlarından dolayı da iki ay içinde izin alabilirler. Öğretmenlerin doğum izni yeni anne için avantajlı olacak şekilde planlanmıştır; bu sayede daha fazla zaman arayıp çocuğu kontrol etme, bakım verme ve bunun gibi hizmetleri yerine getirme fırsatı elde edebilir.

Altı aya kadar ücretsiz izin hakkı MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. (3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ...
Doğumdan sonra çalışanların hakkı olan ücretsiz izin süresi, ilgili mevzuat kapsamında yürürlükte olan uygulamalara göre değişmektedir. Genellikle, bu izin hakkı 12 haftaya kadar olabilir. Bu süre, anne veya babanın özel durumlarına göre de uzatılabilmektedir.

a) Beklenen doğum tarihinden önce doğum yapan memurun, doğum yapmadan önce kullanamadığı doğum öncesi analık izni süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir.
Doğum öncesi izin, doğum sonrasına aktarılamaz. Doğum öncesi izin çalışan tarafından seçilen tarih ve süre için geçerli olan bir izindir. Doğum sonrasın ise, çalışan anne ya da baba için özel olarak düzenlenmiş izin türlerinden birisidir. Bu nedenle doğum öncesi izin doğum sonrasına aktarılamaz.

Yine ihtiyaç duyuyorsa, doğumdan sonra 6 ay ekstra izin alabilir. Doğumdan önce ve sonra kullandığı 16 haftalık izin için maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz ve maaşını SGK'dan alır. Ancak işçinin 2 günlük ücreti kesilir. 16 haftalık doğum izninden sonra 6 aylık izin kullanacaksa bu 6 ay için maaş alamaz.
Öğretmenler doğum izinine hak kazandıklarından, doğum izininde maaş almak mümkündür. Ancak, maaş alma koşulları öğretmenlerin çalıştığı kurumun mevzuatına göre değişen bir durumdur. Bu nedenle, her öğretmen doğum izni sırasında ne kadar maaş alabileceği konusunda kendi kurumuna başvurmalıdır.

37. Haftaya kadar çalışabilir ve kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonuna aktarabilirsiniz. Ama her durumda 32. Haftada doktorunuzdan “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor almak ve kurumunuza vermek zorundasınız.
Doğum iznine çıkma süresi hamilelik durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel kural olarak en erken dokuzuncu ayda doğum iznine çıkılabilir. Bu sebeple en düşük beş aylık hamileyken doğum iznine çıkılır.

Annelere 2 sene kadar 232,00- TL üzerinden ödemeler yapılmaktadır. Süt parası desteği başvuruları SGK'ya başvuru dilekçesi verilerek yapılmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvuru yapılabilir.
Süt parası almak için, ülkenizdeki ilgili sosyal yardımlaşma müessesesine başvurmalısınız. Adres veya iletişim bilgilerini araştırarak ilgili ofisten destek isteyebilirsiniz. Ayrıca, süt parasının ne şekilde verildiğini ve ilgili kuralları öğrenmek için yerel makamları arayabilirsiniz.

5 yılını dolduran memur isterse 1 ay ücretsiz izin alabilir. Fakat bu durumda, 12 aya kadar olan yıllık iznini alabileceği sadece bir dönemi daha olduğunu unutmamalıdır.
Türkiye'de öğretmenler, 20 gün ücretsiz izin alma hakkına sahiptir.