Eski Kiracı Kira Artışı


Sponsorlu Bağlantılar

Konutlarda kira artışına yasal bir sınır getirilmişken, işyerlerinde ise kira artışı serbest bırakılmış ve tarafların kendi aralarında yapacağı sözleşmeye göre belirlenmesine izin verilmiştir. 2022 yılında getirilen kanun ile 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek konut kira sözleşmelerinde artış bir önceki kiranın yüzde 25 ...
Mevzuat gereği, kira miktarının en fazla 6 aylık süre zarfında %20 oranında arttırılmasına izin verilmektedir. Bu arttırma, geçmişten bugüne aynı kiracı tarafından oluşturulan ve aynı kiralama sözleşmesi devam ettirilen bir adrese gerçekleştirilmelidir.

8 Haziran 2022 tarihinde TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilen 7409 sayılı Kanun ile Türk Borçlar Kanunu'na geçici madde eklenmiş olup 2022 kira artış oranı düzenlenmektedir. Söz konusu hüküm ile kira artışı bakımından 2023 Temmuz'a kadar %25 olarak belirlenen sabit oran öngörülmektedir.
Kiracı, kendisine ait bir özel sözleşmeye göre 5 yıl doldurduğunda, anlaşmaya göre evi terk etmek zorundadır. Kiracı, sözleşmeye uymak için anlaşmanın ilgili maddelerine uymalı ve emlak sahibine uygun biçimde ve zamanda evi terk etmelidir. Kiracı ayrıca, ev sahibinden alınan herhangi bir depozitoyu da teslim etmek zorundadır. Ev sahibi, kiracının tüm borçlarını ödemesi durumunda, depozitoyu geri ödemekle yükümlüdür. Ayrıca, ev sahibi kiracıya ödenen herhangi bir kiralık komisyonu alma hakkına sahiptir.

5 YILI DOLDURDUYSA NE OLURKira sözleşmesi 5 yılı aşmış ise maliklerinin kira bedelinin tespiti için sulh hukuk mahkemesinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Belirlenecek kira bedelinde hâkim yüzde 25 sınır ile bağlı değildir. Kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespit edilir.
Mevcut yasalar, kiracılar için belirli zam oranlarını öngörmektedir. Zaman zaman esnaflar arasında veya eyaletler arasında farklılıklar olabilir, ancak genel olarak, 5 yılı dolduran bir kiracı için, mevcut kira bedelinin en fazla yüzde onunu geçmek üzere bir zam uygulanması gerekiyor.

Ev sahibi kira tespit davası için ihtarname çekmiş ise ve kiracı 5.yılı doldurmuşsa davayı açar, mahkemeye gider, mahkeme bilirkişi atar. Tüm kriterler bilirkişi tarafından tespit edilir. Hakim, hakkaniyet oranında indirim de uygulayarak kirayı yeniden belirler. Kiracı kira dönemi gelince yüzde 25 artış yapacak.
Kira zammı 6 yıl süreyle artırılamaz. Ancak, mevzuat uyarınca her iki yılda bir zam yapılabilir. Kiracının makul bir zam talebi olmadığı takdirde, kira artışının hükmünü etkilemeyen şekilde ve orantılı olarak belirli bir oranda kira artışı yapılabilir. Kira artışları belirli kanunlar tarafından düzenlenmiş olmalı ve yapılan fiyatlandırma mevzuatın çerçevesinde olmalıdır.

TBMM Genel Kurulu'nda kira artışlarına yüzde 25 sınır getiren önerge kabul edildi. Buna göre Kira artışlarında 1 Temmuz 2022-1 Temmuz 2023 arasında yapılabilecek en yüksek zam oranını yüzde 25 olarak sınırlandırılacak.
Evet, ev sahibi 5 yıl sonra kiracıyı çıkarabilir. Ancak, kiracının Konut İşleri Yasasına tabi olduğu ülkede, ev sahibinin kiracıyı zamanında uyarıp, uyarmaması ve uyarmaya gerek kalıp kalmadığı durumlarına bağlı olarak farklı kanunlara göre değişebilir. Ev sahibi, mevcut kiracı sözleşmesini herhangi bir sebeple sona erdirmek istediğinde, düzenli olarak bildirimde bulunmalıdır. Kiracı, bu bildirimin kendisine ulaşmasını kontrol etmek için bir onaylamayla yanıt vermelidir.

Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir. Ancak kiraya veren TBK md.347 gereği, kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Kiracı, kira artışının kabul etmemesi durumunda iki seçeneğe sahiptir. Birincisi, ev sahibi tarafından öngörülen kira artışını kabul eder ve mevcut sözleşmeyi onaylar. İkincisi, ev sahibinin önerdiği kira artışına itiraz etme imkânı sunan bir ‘Birim Kiracılık Hukuku’ kanunu tarafından korunur. Kiracı, mahkemeye başvurarak kira artışının yüksek olduğunu ve olağanüstü koşullar altında olmadığını kanıtlamak zorundadır. Mahkemeden gelen karar ev sahibinin önerdiği kira artışının geçerli olup olmayacağını belirler.

Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyorsa kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.
Hayır, geçmişe yönelik kira artışı talebi edilemez. Kira artışları, kiracı ve kiraya veren tarafından mutabık kalınan bir tarifeye göre, anlaşma tarihinden sonra gerçekleştirilir. Zorunlu kamu hizmeti tarifeleri uyarınca mevcut olan kira fiyatlarını değiştirmek ya da arttırmak için geçmişteki bir tarihten başlayıp o tarihten önce bir kira artışı talep etmek mümkün değildir.

Belirlenecek kira bedelinin talebi, taraflar arasındaki kira sözleşmesinde ileriki dönemlerinde talep edilebilmektedir. Geriye dönük olarak kira bedelinin düzenlenmesi talebinde bulunulamayacaktır.
Yıllık kiracının çıkarılması, genellikle mevzuatın belirlediği yollara göre gerçekleşir. Bir kiralayan, bir önde gelen neden olmaksızın, kiracıyı çıkarmak istediğinde, mevzuat tarafından belirlenmiş süreye göre bildirimde bulunmalı ve kiracının çıkarmaya ilişkin talebine cevap vermelidir. Yıllık kiracı durumunda, kiralayanın kiracıyı çıkarmak için en az 6 ay öncesinden haber etmesi gerekir. Kiracı ise, kiralayanı bu talebi ile ilgili olarak usulüne uygun bir biçimde bilgilendirdikten sonra, kiralanmış olan yerden ayrılmak zorundadır.