Eski Kimlik Değiştirmeme Cezası


Sponsorlu Bağlantılar

Nüfus cüzdanı veya kimlik kartının kaybedilmesi durumun idari para cezası verilmektedir. Bu ceza miktarı 2023 yılı için aşağıdaki gibidir; Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL.
Evet, kimlik yenilenmeyen kişiler için önceden belirlenmiş olan yasal süreler geçtiğinde, bazı cezalar uygulanabilir. Örneğin; kimliklerin geçerlilik süresi bitiminden 14 gün sonra, kimlik sahibine ekstra bir ücret tahakkuk edebilir. Ayrıca, kimlik yenilenmezse, kişiye kayıtlara kayıtsız kalmak ve ülkeye giriş ve çıkış egzozu cesaret edilebilir.

Öte yandan eski kimliklerin son kullanma tarihi 31 Aralık 2023 olarak açıklanmıştı. Son dakika haberi!
Kimliğin geçersiz olma süresi, kimliğin türüne göre değişmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sürekli oturumlu olarak yerleşik durumda bulundukları süre boyunca kullandıkları Nüfus Cüzdanı geçerliliğini kaybetmemektedir. Ancak, Nüfus Cüzdanının asılı olduğu pasaportta meydana gelen değişiklikler sebebiyle örneğin yenileme zorunluluğu oluştuğunda Nüfus Cüzdanı da yenilenmek zorundadır. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları üzerinde sürekli oturumlu olarak bulunmayan kişilerin Nüfus Cüzdanı geçersiz bir süre sonunda geçerliliğini yitirecektir.

Eski tip nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi için tarih sınırı getirilmedi. Nüfus cüzdanları, çipli kimlik kartları alınıncaya kadar geçerli olacak, değiştirilmediği takdirde herhangi bir ceza uygulanmayacak.
Eski kimliklerin değiştirilmesi düşük bir cezaya neden olabilir. Ancak, eğer kimliğinizin geçerli bir pasaporta dönüştürülmesini gerektirdiği durumlarda, bu durumun cezai sorumluluğu olup olmadığı ülkeye göre değişebilir. Aslen Türk olan kişilere örnek olarak, Türkiye vatandaşlarının yeni pasaport almaları gerekiyor ve bu yüzden mevcut eski kimliklerine kefil olmaktan veya mevcut pasaportun kaybolması halinde kimliklerinde bir değişiklik yapmaktan kaçınmak zorundalar. Bu durumda eski kimlikleri değiştirmelerinin cezai sorumluluğu olmadığı söyleniyor. Daha fazla bilgi edinmek için, pasaport yetkilisine başvurabilirsiniz.

Eski nüfus cüzdanları yeni kimlik kartları alınıncaya kadar geçerli olacak. İzmir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Mehmet Kaya, mevcut soğuk damgalı nüfus cüzdanları ve geçici kimlik belgelerinin, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olacağını bildirdi.
Eski nüfus cüzdanı, yeni cüzdanın hayata geçmesinden sonra geçerlilikten kaldırılacak ve sadece arşiv amaçlı olarak saklanacaktır. Yeni cüzdanın yürürlüğe girmesiyle birlikte eski cüzdanlar itibariyle herhangi bir işlem yapılamayacak ve bir daha kullanılamayacaktır. Ancak, yeni cüzdanın çıkmasıyla birlikte, eski cüzdanlar daha önce nüfus müdürlüklerinde yapılan işlemlerde kullanılabilecektir.

Nüfus cüzdanlarının Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili zorunlu bir tarih var mı? Nüfus cüzdanları; kimlik kartı başvurusu yapılıncaya kadar geçerli olup, nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenmiş son tarih bulunmamaktadır.
Eski kimlikler genellikle geçersizdir. Ancak, ülkemize göre bazı durumlarda eski kimlikler hala geçerli olabilir. Örneğin, Türkiye’de vatandaşlar 6 yaş ve altındaysa, eski kimlikleri hala geçerlidir. Aynı zamanda, 18 yaşına girmemiş 18 yaşın altındaki vatandaşlar, sonradan alınmış yeni kimlikleri olmadan geçerli eski kimliklerini kullanabilir.

Nüfus ve aile cüzdanını kaybetmenin cezası 67 TL para cezasıdır. Ancak her türlü doğal afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle nüfus ve aile cüzdanlarının kaybedilmesi ve bu hallerin belgelenmesi durumunda bu para cezası uygulanmaz. Yeni Doğan Bebeğe Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkartılır?
Eski kimlik cezası, idari para cezası olarak da bilinen, herhangi bir hukuk ihlaline ya da hizmet verme usulüne uymamaya neden olan veya başka bir nedenden kaynaklanan cezadır. Kimlik cezaları, özellikle devlet tarafından yürütülen görevlerin ve düzenlemelerin ihlali veya bunlara karşı geçersiz olarak çıkan hareketlerin sancısıdır. Genellikle, bu tür cezalar, birey ya da kurumların yaptıkları eylemlerin, hukuka veya yasa dışı çevrimiçi faaliyetlere karışmalarına engel olmaya ve / veya kamu düzeninin korumasını sağlamaya yönelik düzenlemeleri ihlal etmesi durumunda uygulanır. Kimlik cezaları, konuyla ilgili kanunda belirtilen cezai sorumluluk kapsamında belirlenir ve her zaman aynı değildir.

Kimlik Kartı Ücreti Ne Kadardır? Kimlik Kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 TL, Değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 33 TL'dir.
Yeni kimlik ücreti, Türkiye Cumhuriyeti'nde kişinin yaşı, cinsiyeti ve kimliğinin kullanılacağı fiili durumlar dikkate alınarak, her birey için farklılık gösterebilmektedir. Genellikle vatandaşlar 60 yaş üzerindeki kimliklerini yenilemek için 15 TL tutarındaki ücretin ödenmesi gerekmektedir. Ancak 6 aydan küçük çocuklar için kimlik ücreti ödenmemektedir. Ayrıca, 65 yaş üzerindeki vatandaşlar için herhangi bir ücret de talep edilmez.