Eşim Ameliyat Oldu Refakat İzni Alabilir Miyim


Sponsorlu Bağlantılar

Hastalık ve Refakat İzniMemura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Refakat izni genellikle kişinin kendi veya yakınlarının sağlık durumunun ciddi olması nedeniyle verilir. Refakat izni talep edilebilecek durumlar arasında; kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, diyabet, astım, cilt hastalıkları, kanser, beyin tümörü, Parkinsons hastalığı, Alzheimer ve demans, felç, kalp krizi, kronik yorgunluk sendromu ve epilepsi gibi hastalıklar bulunur.

Refakat izni özel hastaneden alınır mı? Durum bildirir heyet raporu en az 3 doktor imzalı oluyor. Fakat son bir ay içerisinde Sağlık bakanlığı özel hastanelere göndermiş olduğu dilekçe yazısı ile bunu yasakladı. Hastası hangi durumda olursa olsun özel hastaneler bu durum bildirir raporlarını düzenleyemiyor.
Hayır, refakat izni raporu özel hastanelerden alınamaz. Refakat izni raporu belli bir sağlık kurumundan alınmasını gerektiren sağlık hizmetlerinden biridir. Taraflar arasında aracı olarak Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) görev yapmaktadır. Refakat izni raporunu aldıktan sonra SSK tarafından yetkilendirilmiş özel hastanelerde tedavi edilme olanağı sağlanmaktadır. Özel hastanelerden başka kurumlardan alınan refakat izni raporları geçersizdir.

Refakat izni alınabilmesi için, refakat edilecek kişinin bakılmadığı takdirde hayatının tehlikeye gireceğinin sağlık kurulu raporuyla belirlenmesi ve personelin bunu birimine ibraz etmesi gerekmektedir.
Hasta refakat izni almak için öncelikle hastanın durumunu inceleyen yetkili bir hekim tarafından rapor verilmesi gerekmektedir. Bu rapor, ilgili Müdürlük veya Belediye Başkanlığı'na gönderilmeli, başvurunun uygunluğu hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Eğer müsait olan kadar yer varsa, hasta refakatçisi de belirtilmelidir. Hasta refakatçisi adayının sağlık durumu hakkında ayrıntılı bir rapor ilgili kuruma gönderilmelidir. Raporun teslimi ardından ilgili kurum hasta refakatçisi başvurusu hakkında karar vererek, hakkında (hastanın) hasta refakatçisi olma iznini vermektedir.

* Refakat izni verilen personele harcırah ve yolluk verilmesi mümkün değildir. * Refakat izninin kişinin tedavisinin evde veya hastanede olması önemli değildir. * Refakat izninin verilmesine sebep olan kişinin memuriyet mahalli içinde veya dışında olmasının önemi yoktur.
Refakat izni, hastanelerde veya diğer kurumlarda tedavisi süren hastalara yakınlarının ya da arkadaşlarının refakatçi olarak hastalarla birlikte olmaları için verilen belgeye verilen isimdir. Evde yatan hasta için de bu izin verilebilir. Özel durumlar nedeniyle ve hastanın ailesi tarafından istenilmesi halinde doktorun raporuyla refakatçi izni alınabilir.

Birinci dereceden yakınların geçirdiği ağır ve zorlu bir hastalık refakat izni almak için yeterlidir. İşçilere ve memurlara verilebilen bir izin türü olan refakat izni, kısa veya uzun süreli olabilir. Bu uzun süre üç aya kadar uzayabilmektedir.
1- Üniversite veya lise öğrencilerinin, mezuniyet sonrası iş arama sürecinde iş vizeleri alabilmeleri için. 2- Yurtdışında çalışmak veya eğitim almak için. 3- İkamet gereği zorunlu olarak yurtdışına gitmek. 4- Siyasi sığınmacı olarak yurtdışına gitmek. 5- İlgili ülkeye götürülmekten kaçmak için yurtdışına sığınmak. 6- Yurtdışında ticari işlemler yapmak için.

Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katına kadar uzatılır. (3) Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz. (4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.
Bir refakatçi raporu için, yetkililerin belirleyeceği tarih aralığı her durumda farklıdır. Ancak genellikle bu çalışmalar birkaç gün içinde tamamlanır. Refakatçi raporunu doğru biçimde hazırlamak için, istemcinin refakatçinin gerekli kimlik bilgilerini, iletişim adreslerini ve kanıtlarını sunması gerekir.

Memur refakat izni maaştan kesilir mi? Hayır, refakat izni maaştan kesilmez; çünkü bu izin bir ücretli izin türüdür.
Hayır, refakat izni maaştan düşülmez. Refakat izni ödenek olarak çalışan aile bireylerine verilir ve maaştan düşülmez. Ancak, bu ödenek her tam gün için belirli bir tutarda verilir. Ayrıca, herhangi bir çalışana verilen refakat iznine bağlı oranlama, ödenecek ücretin işveren tarafından eksiltilmesi veya geçici kesintiler gibi asgari ücret sözleşmesinde yer alan diğer maddeler uygulanabilir.

2019 refakatçi ücretleri, hasta için neler yapılması gerektiğine, bakım süresine ve refakatçinin tecrübe ve donanımına göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse bu ücretin 12 saat için 200 TL, 24 saat için 350 TL olduğunu söyleyebiliriz.
Refakatçi ücreti her zaman kişinin türüne, niteliğine ve şehre göre değişmektedir. Refakatçi ücretleri, çalışma saati, miktarı ve hizmet tipine göre hesaplanmaktadır. Yerel refakatçi ücretleri genellikle saat başı 20-50 TL arasında değişmektedir.