Eşi Özel Sektörde Çalışan Öğretmen Eş Durumu Tayini


Sponsorlu Bağlantılar

Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Tayin olur mu? Hayır, eş durumu tayini normal olarak bir Kanun kapsamında herhangi bir süre içerisinde olmaz. Eş durumu tayininin yapılabilmesi için kişilerin dava açmaları ve mahkeme kararının beklenmesi gerekmektedir.

Eşinizin çalıştığı ilçeye tayininiz çıkana kadar 2 dönem de başvuru yapabilirsiniz hocam ancak il içinde tayin istediğinizde her yer değil sadece eşinizin çalıştığı ilçe ve ikametinin olduğu ilçe açılır. İkisinin farklı ilçelerde olması şansınızı artırır. Evet il içi özür başvurusu yapabilirsiniz.
Tekrar eş durumu yapılması gerekir, ancak bu durumun sebebi değişiklik göstermektedir. Birincisi, revizyon talebinde bulunmuş ve karşı taraf tarafından onaylanmış olabilir. İkincisi, eş durumu çalışması bittikten sonra ortaya çıkan farklılıklar nedeniyle eş durumu tekrar yapılmalıdır. Üçüncüsü, herhangi bir zamanda eş durumu ile ilgili yeni bilgiler elde edilmişse ve bunu göz önüne almak gerekiyorsa eş durumu tekrar yapılabilir. Son olarak, eş durumu çalışmasının süresi sona ermeden önce eş durumu bilgileri kullanılarak farklı işlemlerin yapılması durumunda yeniden eş durumu yapılabilir.

İlçeden ilçeye gibi ama eşiniz ilçe merkezinde siz aynı ilçenin köyünde iseniz olmaz. büyükşehir değilse ilçe merkezi, köyler ve beldeler ayrı ayrı yerleşim birimi kabul edildiğinden köyden merkeze, köyden başka bir köye yani her bir yerleşim biriminden diğerine özür tayini istenebilir.
Kişisel durum tayini talepleri genellikle mahkeme tarafından incelenir ve bu taleplerin karara bağlanması için dava açılması gerekir. Dolayısıyla, bir kişinin eş durumu ile ilgili bir tayin talep etmesi durumunda, bu kişi tarafından belirli bir mahkemenin hâkimliğinde dava açılmaması gerekir. Ayrıca unutulmamalıdır ki, eş durumu tayinleriyle ilgili davalar her zaman yerel mahkemeye intikal etmek zorundadır. Bu nedenle, bir kişinin eş durumu ile ilgili tayini isteyebilmesi için, o kişinin herhangi bir mahkeme tarafından tespit edilmiş bulunan yasa dışı bir ilişki söz konusu değilse, o kişi aynı ilçede dava açamayabilir.

Eşlerin her ikisi de Sağlık Bakanlığında Sözleşmeli Personel olarak çalışıyorsa hizmet ihtiyacının fazla olduğu yere tayin isteyebilirler. Kişinin eşi farklı bir bakanlıkta çalışıyorsa eşinin kadrolu statü de istihdam edilmesi gerekmektedir.
Eşinin yanına tayin isteme, öğretmenin işvereni tarafından verilen bir haktır. Ancak, öğretmenin bunu kullanabilmesi için yetkili kişilerden onay alması gerekir. İşverenin onay vermesi durumunda öğretmen eşinin yanına tayin isteyebilir.

Ne Danıştay kararlarında ne de bize ulaşan idare veya bölge idare mahkemesi kararlarında, eş durumu tayinlerini 90 km. ile sınırlandırına bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.
Km sınırı eş durumu tayininde uygulanmaz. Eş durumu tayininde kişinin ekonomik durumu, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar ve varsa çocukların yaşları göz önünde bulundurulur.

( Y.d kararı 3-5 ay arası genel karar 8-12 ay arası şehir ve mahkeme yoğunluğuna göre dğeişmekte. ) Y.D kararı kanun gereği 30 gün içerisinde uygulanır. Kurumunuzun atanma talebinizin reddine ihtiva eden işlemin iptaline ilişkin 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açmanız gerekmekte.
Eş durumu tayini davası, genellikle oldukça uzun sürede sonuçlanır. Bu dava, anlaşma sağlandığından daha kısa sürer. Ancak Seçim Kanununun çerçevesinde belirlenmiş olan yasal süreler dikkate alındığında, ortalama bir dava 45 ila 90 gün arasında sonuçlanır.

MEB İl Dışı atamalarda 3 yıl şartı aranmayacak 23 ile atama yapılabilinecek. Bakanlık bu sene kılavuzda değişikliğe giderek bu yıl ve bundan sonraki yıl için iller arası yer değiştirmede belirlediği illere il dışı tayin isteyecek öğretmenlerden bulundukları ilde 3 yıl çalışma kriterini kaldırdı.
Hayır, 3 yıl şartı hala geçerli. Bu koşullar 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için de geçerlidir.

Eş Durumu Nedeniyle Tayin Oluşmama Şartları Nelerdir? Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
Eş durumu tayini olmazsa, kişinin özel bir durumda olduğu anlaşılamaz. Bu durum, kişinin evlilik ve vergi durumu ile ilgili haklarını kaybetmeye neden olabilir. Aynı zamanda, insanların belirli farklı hizmetlerden yararlanma hakkını da etkileyebilir. Örneğin, evli olan bir kişi birden fazla sağlık sigortası olan ek bir poliçeye sahip olamaz.