Eşe Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir


Sponsorlu Bağlantılar

Yoksulluk nafakası alan eş, başka biri ile evlendiği zaman nafaka ortadan kalkar. Evlenme tarihinden itibaren nafaka ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar. Evlenmese de başka biri ile dost hayatı yaşıyorsa nafaka yükümlüğü yine ortadan kalkacaktır.
Eski eşe nafaka, eşler arasında görüşmeler, boşanma davası açılıp karara bağlanana veya boşanmanın boşanma mahkemesince tescillenmesine kadar kesilmez. Ek olarak, nafaka herhangi bir zamanda ödemenin uygun olmadığına karar verildiğinde ya da üçüncü bir taraf tarafından ödenen eski eşin haklarını kapsayacak şekilde değiştirildiğinde kesilebilir.

Yoksulluk nafakası, iki ay evli kalan eşler için de otuz yıl evli kalan eşler için de süresiz olarak bağlanmaktadır. Tedbir nafakası boşanma davası açılırken talep edilen bir nafaka türüdür, bu nedenle boşanma davası kesinleşince son bulacaktır.
Kamu mallarının tahsisi için cirit atan kişilerin alacağı Nafaka, İslam Hukuku’na göre Türkiye'de somut olmayan ve farklı şekillerde adlandırılan bir ödeme şeklidir. Nafaka, ilgili bölgenin usulüne göre mahkeme kararıyla belirlenen bir miktarda para olarak hesaplanır ve hangi hallerde kesilecekse, bu mahkeme tarafından da belirtilir. Nafaka, çocukların ve ailenin sağlığı, barınma, temel gereksinimlerinin karşılanması gibi bazı durumlarda ödenir. Diğer durumlarda ise, manevi tazminata dayalı haklar veya miras gibi zorunlu ödemeler gibi durumlarda ödenir. Nafaka, aynı zamanda zorla miras almaya karşı koruma altına alınmış kişilerin alacağı maddi ve manevi tazminatı da kapsayabilir.

Nafakanın kaldırılma sebepleri nelerdir? Yoksulluk nafakası alan eski eşin evli gibi başka birisiyle yaşaması; bir işe girmesi; herhangi bir yerden geliri bulunması veya babasının emekli aylığını alması gibi durumlarda nafakanın kaldırılma sebebi oluşacaktır.
Nafaka, anlaşmaya göre ya da mahkemenin kararıyla her an iptal edilebilir.

İkincil nafaka ise çocuk lehine verilen nafakadır ve bu durumda çocuk ölür veya 18 yaşını doldurursa nafaka kendiliğinden sona erer. Yoksulluk nafakası davalarında , nafaka alacaklısı bir başkasıyla evlenirse nafaka kaldırılması için dava açılmasına gerek yoktur. Verilen nafaka otomatik olarak ortadan kalkacaktır.
Türkiye'de nafaka kesilme oranı herkese ve duruma göre değişiklik gösterir. Aylık gelirinizin 1,5'i kadar kesilebilir, ancak asgari ücret alanların maaşından hiçbir zaman nafaka kesilmez. Bu, yıllık gelirinizin 35.000 TL'den daha az olması ya da sosyal güvenlik kapsamında olduğunuzu göstermek için bir beyana tabi tutulmanız gerektiği anlamına gelir.

Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Ömür boyu nafaka ödenmez. Genellikle, bir çocuğun 18 yaşına kadar sürecek bir süre için ödenen bir nafaka anlaşması üzerine kurulur. Ancak, ödenecek tutarın genellikle değişebilir ve davacı veya davalı taraflar bunun üzerine anlaşabilirler. Ancak, ömür boyu nafaka anlaşmaları oluşturulamaz veya ödenmez.

Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası, süresizdir. Yani mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılmasına karar verilmedikçe, yahut nafaka lehtarının evlenmesi veya ölümü gibi nafakayı kendiliğinden sonlandırana erdiren bir durumun oluşmadıkça, nafaka yükümlülüğü devam eder.
Nafaka, ülkemizde arabuluculuk hukuku ile düzenlenmiştir ve nafaka tazminatı genellikle arabulucuya bırakılmıştır. Nafaka tazminatının yıllara göre farklılık göstermesine rağmen, en yaygın olanının iki yıllık sürenin kapsadığı bilinmektedir.

Nafaka, 1988 yılına kadar en fazla bir yıl süreyle ödeniyordu. 1988'de yapılan değişiklikle 1 yıl olan nafaka süresi, süresiz hale çevrilmiş, aynı “süresizlik” yürürlükteki Türk Medeni Kanunu md 175 ile halen devam etmektedir. Yoksulluk nafakası, boşanma ile yoksulluğa düşecek tarafa ödenir.
Hayır, işi olmayan koca nafaka ödemeyecektir. Nafaka ödeme yükümlülüğü, ücretli çalışan bir eşten elde edilen gelirin belirli bir oranda paylaşılmasına dayanır. Dolayısıyla, işi olmayan bir eşin nafaka ödemesini talep etmek konusunda hiçbir hak talep edilemez.

Görüldüğü üzere ilgili kanun maddesinde eşin maddi gücü doğrultusunda yoksulluk nafakası ödemesine karar verilebileceği belirtilmiştir. Ancak erkeğin işsiz olması somut davada, diğer şartlarında mevcut bulunması kaydıyla, yoksulluk nafakasına hükmedilmesine engel değildir.
Kadınlar için evlendikten sonra, nafaka kesilmesi durumu her ülkede farklılık göstermektedir. Bazı ülkelerde, evlendikten sonra nafaka kesilmez veya nafaka miktarı çok düşük kalır. Ancak, bazı ülkelerde, evlendikten sonra nafaka kesilmesi gerektiği kanunlar tarafından belirlenmektedir. Bu ülkelerde, nafaka hukuki olarak zorunludur ve boşanma durumunda da nafaka ödenmesi gerekebilir. Evlendikten sonra, nafaka konusu için yerel mahkemelerden danışmanlık almak en iyisidir.