Eş Durumundan Zorunlu Hizmet Muafiyeti 2022


Sponsorlu Bağlantılar

Öğretmenler; zorunlu çalışma yükümlülüğünü "erteletme" veya "muaf tutulma" isteği ile ilgili dilekçe ve belgelerini okul müdürlüklerine teslim etmesi ve MEBSİS ekranında "Zorunlu Hizmet Durumu" belirten yerde "Ertelendi" veya "Muaf" ibaresini görene kadar takip etmesi gerekmektedir.
Zorunlu hizmetten muaf olmak için birkaç farklı seçenek vardır. Birincisi, sağlık nedenleriyle muaf olmak için bir doktor raporu almaktır. İkincisi ise, taraflar arasında bir anlaşma çerçevesinde zorunlu hizmetten muaf tutulma konusunda her iki tarafın da rızasıyla bir anlaşmaya vardılmasıdır. Üçüncü olarak, zorunlu hizmetten bazı tecrübeli kişileri muaf tutmak için askeri incelemeden geçilmesi gerekebilir. Son olarak, Bakanlar Kurulu’nun son kararıyla, belirli kişilere ve gruplara zorunlu hizmetten muafiyet verilmesi de mümkündür.

2- Serbest bölgede çalışan eşlerden her ikisinin de zorunlu hizmete tabi olması ve eşlerden birinin 3 yıllık çalışma süresini 30 Eylül itibariyle tamamlayamaması halinde diğer eş isterse zorunlu hizmetini erteletebilecektir.
Hayır, eşlerden birinin zorunlu hizmeti tamamlaması yeterli değildir. Zorunlu hizmeti her iki eşin de tamamlaması gerekir. Her eşin zorunlu hizmetinin tamamlanması, evlilik ilişkisine katkısı olacak ve evlilik ilişkisini güçlendirecektir.

Bu zorunlu hizmet affı, 2010'dan önce öğretmen, polis veya doktor olarak çalışan adayların Doğu'da zorunlu hizmet olarak çalışması halinde affa dönüştürülebilir. Bu zorunlu hizmet affı, Doğu'da 5, 6 veya 7 yıl hizmet etmek zorunda kalmadan şehir değiştirmelerine izin veriyor.
Zorunlu hizmet muafiyeti, bir bireyin bağlı bulunduğu hükümet tarafından askere alınmaya zorlanmaması anlamına gelir. Bu muafiyet, genellikle felaket gibi durumlarda kullanılır ve ülkeye herhangi bir savaşta görev alma gerekliliği önlenir. Bazı ülkeler,kişilerin milli savaş hizmetine katılmalarını zorunlu kılar, ancak bu durumda özel nedenlerden dolayı muafiyet veya ertelenme başvurusu yapmak mümkündür.

Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan öğretmenler, zorunlu hizmet yükümlülüklerini Yönetmelikte(*) belirtilen mazeretleri ileri sürerek erteletme imkanına sahiptir. Zorunlu çalışma yükümlülüğünü erteletme hakkına kadrolu öğretmenler sahip iken, sözleşmeli öğretmenler bu kapsama dahil değildir.
Türkiye genelinde zorunlu hizmetin ertelenmesi, kamu personelinin çalışma sürelerini etkileyen bazı iş durumlarında geçerlidir. Özellikle 2020'de, pandemi koşulları nedeniyle, zorunlu hizmetin birçok yerde askıya alındığı gözlemlenmektedir. Buna ek olarak, zorunlu hizmetin uygulanmasında, kamu personelinin yaş, ücret seviyesi, meslek ve görev grupları da dikkate alınmaktadır. Kamu personelinin çalışma sürelerinin ertelenmesi, her zaman kamu personelinin başvurusuyla devlet tarafından otomatik olarak verilmeyebilir. Zorunlu hizmetin ertelenmesi konusunda, kamu personeli devlet ofisinden bir başvuru yapmalıdır.

Muaf ders, sınava girildikten sonra başarısız olunması durumunda başarma zorunluluğunun ortadan kalmasıdır. Bu muaf olunan ders kredisi alınmamış olmaktadır. Kişiler ister ise muaf oldukları derse girebilmektedir.
Muaf olunca, kimsenin sizi veya yaptığınız şeyleri cezalandırmaması anlamına gelir. Bu durumda, kişi önceki suçu işlememiş gibidir ve herhangi bir dava açılmasının önündeki herhangi bir engel kaldırılmıştır. Buna ek olarak, kişi yaşadıklarının hiçbir şekilde kendisine uygulanan daha ağır cezai sonuçlarla karşılaşmamak için kullanılan hakkını da kazanmış olur.

(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarında görevli iken çeşitli nedenlerle 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarına atananlardan zorunlu çalışma yükümlülükleri altı aydan daha az kalanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılır.
Hayır, zorunlu bir hizmet 6 aydan az kalırsa tamamlanamaz. Zorunlu hizmet tamamlanmadan önce en az 6 ay süren bir sürece tabi tutulmalıdır.

*Eşi özel sektörde çalışan bir kişi 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra tayin isteyebilir. Özel sektörde çalışan eşinin son 4 yıl içerisinde 720 gün sigorta priminin bulunması gerekiyor. Aynı ilde kalmak kaydıyla iş değişikliği yapabilir, priminde kesintiler olabilir.
Eş durumu tayininde emeklilik için gereken çalışma süresi, devlet memurları ve sözleşmeli personel ile bireysel olarak uygulanmaktadır. Devlet memurları için 18 yıl, sözleşmeli personel için ise 15 yıl çalışma şartı aranmaktadır. Bireysel olarak ise herhangi bir yaş dilimi ya da çalışma süresi olmaksızın eş durumu tayini yapılabilmektedir.

Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Eş durumu için sigorta gerekmez. Ancak, eşini ve çocuklarını sigortalamak isteyen kişiler için, eşleri ve çocukları için aile sağlık sigortası almaları gerekmektedir. Aile sağlık sigortası genellikle bir yıl süre ile geçerli olup, bu süre sonunda yenilenmesi gerekmektedir.