Eş Durumunda Kim Kimin Yanına Gider


Sponsorlu Bağlantılar

Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Engelli çocuğu olan ebeveynler, işsiz ebeveynler, eşler arasındaki boşanma davasında eşit haklara sahip bir kişi ya da eş durumundan tayin isteyebilir. Ayrıca, aile terapistler ve hakimler de eş durumundan tayin isteyebilir.

*Eşi özel sektörde çalışan bir kişi 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra tayin isteyebilir. Özel sektörde çalışan eşinin son 4 yıl içerisinde 720 gün sigorta priminin bulunması gerekiyor. Aynı ilde kalmak kaydıyla iş değişikliği yapabilir, priminde kesintiler olabilir.
Eş durumu tayin edilmesi için çalışmak gereken süre, kurum veya işyerinin kurallarına göre değişebilir. Genel olarak eş durumu tayin süresi için en az bir yıl çalışmanız gerekmektedir. Ancak kurallara göre bu süre arttırılabileceği gibi düşürülebilir de. Sürenizi öğrenmek için kurumunuzun kurallarını okumanız veya personel departmanınıza başvurmanız gerekebilir.

Eşi farklı bir kurumda çalışan ve eşinin yanına nakil olmak isteyen sağlık personeli için, naklen gitmek istediği yerin kendi unvan ve branşında C veya D hizmet grubunda olup olmadığına bakılır. Eğer C veya D ise nakli eşinin görev yaptığı yere yapılır. Aksi halde ilgili kurumla koordinasyon sağlanır.
Sağlık Bakanlığı eş durumu tayini için, başvuruda belirtilen izahnamesi doldurulmuş ve eksiksiz olarak Sağlık Bakanlığı’na sunulan gerekli belgeler eş durumu tayininin istenmesi için yeterlidir. Başvuru sürecinde, sağlık kurulu raporu ile birlikte eşin kan grubu ve aileden gelen sağlık bilgileri, son 3 ay içerisinde hastaneye verilen herhangi bir tıbbi rapor, eşin kayıtlı olduğu mahkeme kayıtları, adli sicil kaydı ve eşler arasında imzalanmış nikâhname gibi dosyaya eklenecek evraklar da bulunmaktadır. Tüm bu belgelerin eksiksiz sunulması halinde, Sağlık Bakanlığı tarafından eş durumu tayini için tıbbi değerlendirmeyi gerçekleştirmek için gerekli prosedür uygulanarak isteme işlemi gerçekleştirilebilir.

İlk atama döneminde eş tayini yapılabilir. Mazeretli atama döneminde, Şubat ve Eylül aylarında atama istenebilir.
Evet, yeni atanan polis eş durumundan tayin isteyebilir. Her ne kadar çoğu polis memuru ülkenin farklı bölgelerinde görev yapsın diye sürekli değiştirilseler de, polis memurunun kendisine verilen göreve bağlı olarak izin veya tayin talebi mevcuttur. Ancak polisin bu hakkını kullanma durumunda hareket edecek birkaç kurallar vardır. Polisin izin veya tayin talebini geri çevirmek için bu talepler oldukça sık aralıklarla gözden geçirilmelidir. Örneğin; Polis yetkilileri değişen zorunlu durumlar veya özel durumlar için tayin taleplerini reddetmek için mazeretin geçerli olup olmadığını değerlendirebilirler.

MEB'in internet sitesi üzerinden yayınlanan duyuruya göre; 2023 Yarıyıl Tatili Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Tercih Başvuruları 11-16 Ocak 2023 tarihlerinde yapılacak. Atamalar 18 Ocak 2023'te, teblig ve ilişik kesme 20 Ocak 2023 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek.
Eş durumu tayini Eğitim ve Çalışma Bakanlığı tarafından çıkarılan bir mevzuat olduğu için, bu mevzuatın tarihinden itibaren herkesin eş durumu tayininden geçmesi zorunludur. Eğitim ve Çalışma Bakanlığı tarafından çıkarılan mevzuatın tarihinden itibaren, herkesin eş durumu tayininden geçmesi zorunludur.

Ne Danıştay kararlarında ne de bize ulaşan idare veya bölge idare mahkemesi kararlarında, eş durumu tayinlerini 90 km. ile sınırlandırına bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.
Eş durumu tayininde km sınırı yoktur. Ancak, eş durumu bulunan kişilerin yaşadıkları yerlerin uzaklığı göz önünde bulundurulmalıdır. Kıdemli memurlar yaşadıkları ortama en yakın olan birimin görev alanında istihdam edilmeye çalışılır.

Eş Durumu Nedeniyle Tayin Oluşmama Şartları Nelerdir? Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
Türkiye'de eş durumu tayinin olmaması, çok sayıda sözleşmeler ve nitelikler üzerinde etkili olacaktır. Örneğin, aileden kişiler arasındaki sözleşmeler ve evlilik dışı ilişkiler farklı şekillerde yasal konuma gelebilir. Evli kişiler arasındaki çalışma sözleşmeleri ve boşanma sözleşmeleri de bu şekilde etkilenecektir. Ayrıca, yasalar tarafından öngörülen miras haklarını tanımlayacak olan kişiler belirlenemeyeceği için sorunlar ortaya çıkabilir. Eş durumu tayinin olmamasının diğer olumsuz sonuçları da mevcuttur. Örneğin, çiftlerin hayat standardının düşmesi, zorla evlendirme gibi uygulamaların artması ve çocuk istismarı gibi olayların daha sık görülmesine neden olabilir.

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik)'in 14. maddesinde yapılan değişiklikle eş durumu nedeniyle tayin için eşlerin her ikisinin de memur olması zorunluluğu kaldırılmıştır.
Atama kalkması için çalışanın, işverenin önceden belirlenmiş ve çalışan tarafından kabul edilmiş bir şartları yerine getirmesi gerekir. Bu durum, atama sözleşmesinde veya diğer çalışan belgelerinde açıkça belirtilir. Örneğin; Çalışan 3 ay için vardiyalı çalışacaksa, bu sürenin tamamlanmasından sonra atama kalkacaktır. Diğer durumlarda ise, çalışanın işini kaybetmesi ya da denetime girmesi işten çıkarma kurallarına göre ilgili taraf tarafından feshedilebilir.