Erkek Hangi Hallerde Nafaka Ödemez


Sponsorlu Bağlantılar

Nafaka, eşin diğer eşe ödemekle zorunlu olduğu aylıktır. Mahkeme kararıyla verilen yasal bir yükümlülüktür. Nafaka boşanma davası devam ederken ya da boşanma davası sona erdikten sonra ödenen aylık yasal zorunluluktur.
Yasal olarak boşanmış bir erkek kadına nafaka ödemek zorunda değildir. Ancak boşanma davasında mahkeme, evli çiftin önceki durumlarını, gelirlerini ve durumlarını göz önünde bulundurarak kadına ödenmesi gereken geçim sorumluluğunu belirleyebilir. Ödenmesi gereken nafağın miktarı, adet sayısı ve süresi ayrıca belirlenebilir. Boşanmış erkek kadına nafaka ödemek zorunda olduğu durumlarda, nafakanın ödeme koşullarını yerine getirmesi halinde mahkeme tarafından verilen haklarını kullanabilir.

Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek eş diğer eşten malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.”
Kanunlar çerçevesinde, özellikle bazı durumlarda nafaka verilmez. Bunlar arasında, çocukların zina ve öldürme gibi cinayetleri işlemeleri, mehir karşılığı olmadan evlenmeleri ve boşanmaları, ilgiseler arasındaki miras anlaşmazlıklarında nafaka istemeleri, kanunen geçersiz olan evliliklerden doğan çocuklar için nafaka talep etmeleri gibi durumlar söz konusudur.

Erkeğin düzenli bir geliri yoksa, kadının düzenli geliri varsa veya kadın başka biriyle yeni evlilik yaptıysa kadına nafaka ödenmez.
Öncelikle, nafaka ödemesini yapmak için bir ödeme planı oluşturmalısınız. Ödeme planınız, hem ödemenizi gerçekleştirebileceğiniz miktarı hem de vadeyi belirlemelidir. Sonra, ödemeyi doğrudan nafaka alıcısına veya nafaka ödeme merkezine (bankalara ve diğer finans kurumlarına) yapabilirsiniz. İşlemler, bankanızın manuel veya internet aracılığıyla borç ödemesi ve ödeme bilgilerinizi göndererek gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, düzenli olarak ödeme kaydedebilecek bir sistem tutmanız da önerilir.

Kadınların da erkekler kadar ekonomik hayatta söz sahibi olduğu bu dönemlerde boşanma ile birlikte eğer erkek ekonomik olarak bir gerileme içerisinde ise ve boşanmada ağır kusurlu olan taraf değilse erkeğe de nafaka bağlanmasına hükmedilebilir.
Kadın, erkeğe nafaka ödeme yükümlülüğü ile ilgili olarak, evlendikten sonra erkek eşinin nafaka ödeme yükümlülüğü altına girmesi durumunda ödemeye mecbur olur. Bu ödeme, evlilik sırasında belli bir fiyat aralığı içerisinde ödenen maddi veya manevi değerlerden oluşan veya medeni hukukta nafaka olarak adlandırılan para ve/veya mal yardımı anlamına gelir. Nafaka ödemeleri, ayrılma, boşanma veya dul kalan birisi için geçerli olabilir. Nafaka ödemelerinin temel amacı, evlilik sözlesmesinde belirtilen veya özellikle talep edilen bazı şartları veya koşulları yerine getirmek için aile üyelerinin birbirlerine yardımcı olmasıdır.

2- Erkekler nafaka ödemek için “böbreğini satmıyor.” Çünkü;Öte yandan Türkiye'deki hukuk siteminin erkeği koruyan ve cinsiyet ayrımcı karar ve uygulamaları hiç de münferit değil.
Erkekler nafaka almaz çünkü nafaka, kadın veya erkeğin çocuğun bakımı ve geçimini sağlamak için ödeme yapma yükümlülüğüdür. Kadınlar çoğunlukla, evlerini temizleyerek ve çocuklarıyla ilgilenerek bu yükümlülüğü üstlenmektedir. Erkekler, çocukların bakımı dışında, geçimlerini sağlayabilecek bir iş bulmak zorundadır. Dolayısıyla, erkekler nafaka alamaz çünkü onlar için bu gibi yükümlülükler yoktur.

Nafaka ödemesi beklenen tarafın herhangi bir geliri yoksa ve çalışmıyorsa, yoksulluk nafakasını yine de ödemesi gerekir.
Kişinin işsiz olması nafaka ödemesi için bir engel değildir. Nafaka avukatınızla konuşmak suretiyle çözümlenebilir. Kanun nafaka ödemesinin evli kalma durumuna bağlı olduğunu belirtmektedir. Eğer anne ve baba halen evli iseler, ya da baba ikinci bir evlilik yapmışsa, baba zorunlu olarak nafaka ödemesi yapmak zorundadır. Nafaka ödemesinin miktarı ise avukatınızın yardımıyla belirlenir. Nafaka ödemesi zaman zaman değişebilir, bu nedenle herhangi bir anlaşmazlık durumunda, çocuğun yaşına göre verilecek nafaka miktarının yeniden düzenlemesi gerekebilir.