Erciyes Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitim Bilimleri


Sponsorlu Bağlantılar

Yüksek Lisans Programlarına başvuracak olanların YDS'den veya Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından 50 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından muadili puan almış olması gerekir.
Erciyes Üniversitesi Yüksek Lisans programları için YDS sınavına giriş belgesi talep etmez.

Başvurular https://enstitubasvuru.erciyes.edu.tr adresi üzerinden online alınacaktır. Posta veya e-posta yoluyla başvurular kabul edilmeyecektir. 2. Aday, Yüksek Lisans programı için en fazla iki (2) programa, Doktora programı için sadece bir (1) programa başvuru yapabilir.
Erciyes Üniversitesi'nde yüksek lisans başvurusu online olarak ya da mektup ile yapılabilmektedir. Mektup ile yapılacak başvurular için gerekli evraklar aşağıdaki şekilde bir araya getirilmelidir: - Nüfus Cüzdanı fotokopisi - Lise Diploması Fotokopisi - 2 Adet Fotoğraf - Başvuru Formu (Üniversiteden istenen evraklar dahil) - Yüksek Lisans Başvuru Dosyası Online başvurular ise üniversitenin kendi web sitesinden gerçekleştirilmektedir. Online başvuru için öncelikle üniversite tarafından belirtilen sistem üzerinden üye olunmalıdır. Ardından üye olduktan sonra erişilen üyelik sayfası üzerinden başvuru evraklarının gönderilmesi gerekmektedir. Eksik veya yanlış bilgi verilmesi durumunda başvuru geçersiz sayılacaktır.

13. Lisansüstü programlara başvuru için Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sayısal puanı en az 55, lisans diploması ile doktora programına başvuracaklar için ise en az 80 olmalıdır veya Yüksek Öğretim Kurulunca denkliği verilmiş sınavlardan (GRE / GMAT) eşdeğer puan almaları gerekir.
Erciyes Üniversitesi'nde Yüksek Lisans programları için; lisans bitirme diplomasına sahip olmak şartıyla, dersleri başarıyla tamamlamış lisans öğrencilerinin veya lisans mezunlarının başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru için gereken belgeler kurumun resmi web sayfasında belirtilmiştir. Başvuran adayların lisans düzeyindeki eğitimlerinde yeterli not almış olmaları veya bilimsel deneyimleri olması gerekmektedir. Ayrıca adayların tercih edecekleri programa dair sözlü mülakatları sınavı da geçmeleri gerekecektir. Gerekli belgeler ile birlikte haftalık başvurulardan sonra kabul ya da reddedilme kararı alınmaktadır.

Bu programın amacı eğitim programları ve öğretim bilgi, beceri ve tutumlarına sahip, mesleğin etik kurallarını bilen ve uygulayan, mesleğindeki gelişmeleri takip eden, bilimsel araştırma yürütecek düzeyde istatistik ve bilimsel araştırma tekniklerini bilen uzmanlar yetiştirmektir.
Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans programları, öğretme ve öğrenme sürecini açıklayan kuram ve uygulamalar hakkında çok boyutlu bir anlayış kazandırmak için tasarlanmıştır. Programlar, eğitim alanındaki mesleki pratik bilgilerin yanı sıra, dilbilgisi, psikoloji, bireysel ve sosyal gelişim, öğrenme biçimleri, eğitim stratejileri ve eğitim tasarımı gibi temel alanların konuları ile oluşturulmuştur. Programlar, öğretmenlik, özel eğitim, kültür ve sosyal ilgiler, eğitim teknolojisi ve okul yönetimi gibi çeşitli eğitim alanlarının derin bilgisine sahip olmak isteyen profesyonel öğretmen, eğitimci ve akademisyenleri hedeflemektedir.

Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Yüksek lisans için, ALES ve YDS'nin başarı notu aranmaz. ALES sınavına giriş olmak için belirli bir not sınırı aranırken, YDS'de bu durum yoktur. ALES sınavını başarıyla geçmek için ise, sonuçlarınızın kabul edilebilir bir not ortalamasına ulaşması gerekmektedir. Yüksek lisans için, öncelikle almak istediğiniz lisans programının ön kabul kriterlerine göre daha detaylı bir not aralığı aranabilir.

Bu yönetmelikteki yüksek lisans başvuru koşulları şu şekildedir; Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde senato tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Bu kararı sizin vermeniz gereken bir konudur. Ales ve YDS, her ikisi de yüksek lisans için başvuru yapabileceğiniz geçerli seçeneklerdir. Hangisine başvuracağınıza karar vermek için, aradığınız programın özelliklerini ve kendi eğitim hedeflerinizi dikkatle incelemelisiniz.

Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans harç ücretleri kaldırılmıştır. Yani ücretsizdir. Vakıf üniversitelerinde ise tezli yüksek lisans harç ücretleri tez dönemi dahil 15.000-20.000 TL aralığındadır.
Yüksek lisans veya doktora programları için gerekli ödenecek paralar, seçilen programa ve üniversiteye göre değişiklik göstermektedir. Bir üniversitenin yüksek lisans programı için belirlenen ödemesi arasında 10.000 - 25.000 TL arasında değişim gösterebilmektedir. Doktora programları için ücretler ise biraz daha yüksek olacaktır.

Yapılan araştırmalara göre yüksek lisans mülakatlarında gelen sorular genelde şöyledir; · Neden bu yüksek lisans programına başvuruyorsun? · Neden bu üniversitede yüksek lisans yapmak istedin? · Bu alana nasıl bir katkın olacağını düşünüyorsun?
Yüksek lisans mülakatlarında, kariyer hedeflerinizi ve istihdam ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmak için sizden, arayışlarınızı, motivasyonunuzu ve akademik başarılarınızı ayrıntılı bir şekilde tartışmanız istenebilir. Bazı potansiyel sorular şunlar olabilir: - Ne tip eğitim programı aradığınızı özetleyin? - Ne tip araştırma projeleri ile ilgilendiniz? - Gelecekte ne tür araştırma ve / veya öğretim becerileri geliştirmenizi arzu ediyorsunuz? - Potansiyel projelerinizin proje ve yönetim yöntemlerinin farkı hakkında ne bilgileriniz var? - Yazılım becerileriniz hakkında ne bilgi edinebilirim? - Hangi derslerde bölümünüzün yüksek not ortalamasına girdiniz? - İlgili alanınızda önemli kuruluşlar ve yetkililere neler sundunuz? - Ayrıca, özel araştırma veya tez projeni ne üzerinde çalışıyordu?