Engelli Raporu Olan Öğretmenin Hakları


Sponsorlu Bağlantılar

Yönetmeliğin 44/11. maddesinde yapılan değişiklik şöyle: "Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri halinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir".
Öğretmenlerin nöbet tutma durumu ekonomik, mevzuat veya belirli bir kurumun şartlarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, engelli bir öğretmenin nöbet tutup tutmayacağına ilişkin bir kararı almak için ilgili kurumda bulunan yetkili kişilerin kararını beklemek gerekecektir.

Ancak Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) Yönetim Kurulu üyesi Merve Erten'in ifadesine göre; Bakanlık, engelli öğretmenlerin karşısına rapor engeli çıkarıyor.
Engel raporunun öğretmenliğe engel olup olmadığı durum, rapordaki bilgilere bağlıdır. Örneğin, raporda engelli bir kişinin öğretmen olarak görev almasının mümkün olup olmadığına dair ayrıntılı bilgiler bulunmalıdır. Raporda, engelli kişinin öğretmenlik görevlerine nasıl uyum sağlayabileceği konusunda öneriler bulunuyorsa, bu durumda öğretmenliğe engel olmayacaktır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre; kurum ve kuruluşlar çalıştırdıkları personele ait kadrolarda %3 oranında engelli personel çalıştırmak zorundadır. % 3'ün hesaplanmasında ilgili kurum ve kuruluşların (taşra teşkilatı dâhil) toplam kadro sayısı dikkate alınır.
Engelli öğretmenlerin yüzdesi kesin bir sayı olarak belirlenmemiştir. Engelli öğretmenlerin, eğitim sistemindeki görev sayısına bağlı olarak katılımlarını arttırmak için belirli önlemler alınmıştır. Bu alınan önlemlere göre, her okulda en az beş engelli öğretmen istihdam edilmesi önerildiği halde, bir ülkedeki engelli öğretmenlerin toplam sayısının kaç yüzde olduğu belirli bir ölçüt olmaksızın ortaya konamaz.

Haftalık 15(/18)? saatten sonrası için ek ders yazılır. Maaş karşılığı en fazla 30 saat derse girebilirsiniz.
Engelli öğretmenler derse girmek için normal öğretmenlerden aynı koşullara sahiptir. Bu, haftada en az 35 saatlik bir zorunlu eğitim süresi olmasını gerektirir. Ancak bu 35 saat, herhangi bir özel ders dahil değildir. Engelli öğretmenlerin, özel ders veya ekstra faaliyetler için harcadıkları zamanla ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

"İlgili mevzuat gereğince alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir.
Engelli öğretmenler istediği yere atanabilir. Ancak, engelli personele özürlülerin çalışabilecekleri koşullar oluşturan uygun ortamlar sağlanmalıdır. Örneğin, engelli öğretmenler giriş ve çıkışta rampa kullanarak merdivenleri tırmanmalı veya engelliler için uygun tuvaletler bulunmalıdır. Engelli öğretmenlerin istediği yere atanmalarına ilişkin kurallar, her bireyin kendi özürlü durumuyla orantılı olarak farklı olacaktır. Özürlü bir bireyin istediği yere atanabilmesi için özel bir durumunda, birey ve çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak önlemler alınması gerekebilir.

Öğretmen Evleri engelli bireylere %20 indirim uygulanmaktadır.
Öğretmen evlerinin engelli indirimleri mevcut durumda herkes için geçerli değildir. Ancak, öğretmen evleri bazen özel olarak belirledikleri kriterlere uyan engelli kişiler için olağanüstü indirimler sunabilirler. Bu durumu doğrulamak için şehrinizde bulunan öğretmen evinden veya engelli bireyin kayıtlı bulunduğu kurumdan bilgi alabilirsiniz.

O zaman 2.fıkrada belirttiği gibi tekrar süre verilir. 18 ay hastalık iznine tekrar 18 ay hastalık izni verilebilir. 12 ay hastalık izni kullanan 12 ay daha hastalık izni verilebilir. Belirtilen izinlerden 2 defa verilmesine rağmen eğer memur/öğretmen iyileşmediyse tekrar izin verilmez ve emekli edilir.
Öğretmenler öğrencilerinin iş başarımını değerlendirmek için her biri için bir Heyet Raporu alabilir. Okulda bulunan öğretmen sayısına bağlı olarak, her öğretmenin 23’ten fazla Heyet Raporu alma hakkı yoktur.

Raporlu öğretmenin sınıfı varsa diğer şubelere paylaştırılır.Ya da dersi boş olan 4.ve 5. sınıf öğretmenleri sınıfa bakar ve ödevlendirirler.İdareciler genelde derse pek giremezler.
Öğretmen yardımcısı sınıfın öğrencilerine bakar. Ayrıca, ilgili okul yöneticisi ve/veya öğretmenleri de sınıfta olabilir.