Emeklilik Tazminatı Ne Zaman Ödenir


Sponsorlu Bağlantılar

Yasalarda böyle bir sürenin belirtilmemiş olması nedeni ile kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarihin hemen olduğu anlaşılmaktadır. İşçinin işten çıkması veya çıkartılması tarihinde kendisine yapılacak tüm haklarının ödenmesi gibi kıdem tazminatı da ödenmelidir. Bu ödeme peşin bir şekilde iş çıkışı ile yapılmalıdır.
Emeklilik tazminatı, ülkenize ve sigortanıza göre değişebilir. Emeklilik tazminatlarının ödenme zamanı, emekli olan kişinin emekli olma tarihinden başlayarak en geç bir yıl sonra ödenmeye başlamalıdır. Bazı ülkelerde, emeklilik tazminatlarının ödenme süresi daha uzun sürebilir. Bu durumda, emekli olan kişinin sigorta şirketini arayarak daha fazla bilgi edinmesi önerilmektedir.

İş Kanununa göre kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.
Kıdem tazminatı ödenecek işçi tarafından işten ayrılmadan önce ya da mümkünse bu sürenin sonunda ödenmelidir. En azından işçiden işten ayrılma kararı alındıktan sonraki 5 gün içinde ödenmesi gerekir.

İhbar süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan çalışma süresi için 4 hafta olurken, ödenecek ücret de 1 aylık maaş oluyor. 1.5 yıldan 3 yıla kadar çalışanlar için 6 hafta ve 1,5 aylık maaş, 3 yıldan fazla çalışma için ise 8 hafta yani 2 aylık maaş şeklinde ödeniyor. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabiliyor.
Tazminat her durumda değişiklik göstermektedir. Bazı durumlarda tazminat tek bir ödeme ile alınabilirken; bazı durumlarda ise tazminat aylık olarak alınabilmektedir. Duruma göre bu süre de değişmektedir.

1475 Sayılı önceki İş Kanunun halen daha yürürlükte olan 14. maddesi uyarınca prim ödeme günü ve fiili hizmet süresini tamamlanması halinde emeklilik için yaş beklenmesine gerek olmadan, iş sözleşmesi emeklilik sebebiyle sonlandırılarak kıdem tazminatına hak kazanılabilir.
Kıdem tazminatı, emekli olan bir çalışanın iş yasaları gereğince hak kazandığı bir para ödülüdür. Türkiye'de bu tazminat miktarı, çalışanın sözleşmeye dayalı olarak almış olduğu aylık ücretinin yüzde onu oranında belirlenir. Kıdem tazminatını almak için, çalışana daha önce okul ve iş yaşamına ilişkin belgeler ile birlikte, geri ödemesini istediği kıdem tazminatının miktarı ile ilgili bir talepte bulunması gerekir. Ayrıca, hükümet tarafından kabul edilen ve kıdem tazminatı ödemelerinde kullanılacak olan beyanname formunun doldurulması gerekmektedir. Talebi reddedilmesi durumunda, çalışanın bir mahkemeye başvurarak kıdem tazminatı hakkını arama hakkı bulunmaktadır.

E-Devlet üzerinden SSK-SGK Prim sorgulama hizmet dökümü ile çalıştığınız gün sayısı ile ne kadar tazminat alacağınızı kolayca hesaplayabilirsiniz.
Emeklilik tazminatınızı ne zaman almaya başlayacağınızı öğrenmek için, ilgili sosyal güvenlik kurumu ile irtibata geçebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun internet sitesi veya telefon numaralarından size destek verilecektir. Sizden istenecek bilgiler arasında, SSN Numaranız, adresiniz, doğum tarihiniz, son iki yıllık maaşlarınız, çalıştığınız kurumun adı gibi bilgiler bulunabilir. Kurum ayrıca, emekli olmanın avantajları hakkında bilgi de verebilir.

Memur maaşlarına ocak ayında yüzde 30 zam yapılmasına yönelik katsayı genelgesi yayınlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı genelgesine göre kıdem tazminatında yeni tavan tutarı resmi olarak belli oldu. Buna göre; Kıdem tazminatı tavan rakamı 2023 yılı için 19 bin 982 TL'ye yükseldi.
Emekli tazminatı her kişi için değişiklik gösterecektir. Emekli maaşlarının hesaplanmasında, kişinin prim gün sayısı, son beş yıllık ücretleri, sosyal güvenlik hakkı kazanma yaşı ve özel statü gibi farklı unsurların da etkili olduğu düşünülmektedir. Emekli tazminatının ne kadar olacağına ilişkin net bir rakam verilemez.

1475 Sayılı eski İş Kanunu'nun yürürlükteki hükümlerine göre, emeklilik dilekçesi vererek işyerinden ayrılan işçilerin kıdem tazminatının peşin ödenmesi gerekir. Ancak, işçi kabul ederse taksitle ödeme yapılabilir.
Kıdem tazminatı, belirli bir süre çalıştıktan sonra aranılan hak kazanılmasını sağlayan, yasal bir alandır. Bu alanda, bazı durumlarda emekli olduğunuzda da kıdem tazminatı alabilirsiniz. Ancak, bu durum konusunda yasal koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Her ülkede farklı olan kıdem tazminatı alma kuralları hakkında ayrıntılı bilgiye ulusal sigortalar bakanlığından ulaşabilirsiniz.

Emeklilik sebebiyle kıdem tazminatı, 1475 sayılı İş Kanunu 14. Maddesince düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre işçi belirli sebeplere dayanarak iş sözleşmesini fesheder ve kıdem tazminatına hak kazanır. İşçi yaşlılık, malullük veya emeklilik sebebiyle kıdem tazminatı hakkını kazanır.
Evet, emekli bir kişi kıdem tazminatı alabilir. Kıdem tazminatı, bir işverenin çalışanını artık çalışmaması durumunda ödenmesi gereken para miktarı olarak tanımlanır. Bazı durumlarda, emekli olan bir kişi çalıştığı iş yerinde çalışmış olan sürenin karşılığı olarak kıdem tazminatı hakkına sahip olabilir. Kıdem tazminatı alınması için konuya ilişkin yasalar ve yönetmelikler olduğundan, bu konuda her durumda yasal danışman alınmalıdır.