Emeklilik Tazminatı Hesaplama


Sponsorlu Bağlantılar

Kıdem tazminatının hesaplanması 2023Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
Tazminat hesaplaması oldukça önemlidir ve bir avukat ya da tazminat hesaplama uzmanı gibi bir uzmanın yardımına ihtiyacınız olabilir. Bir tazminat hesaplaması yapmak için, olası hasar miktarını ve zararın nedeniyle ilgili tüm bilgileri doğru şekilde toplayıp değerlendirmeniz gerekir. Ayrıca, zararın ne zaman meydana geldiği ve herhangi bir genel sebeple başvurusu olan diğer tarafların da neler yaptıkları gibi faktörler de tazminat konusunda önemlidir. Tazminat hesaplamalarının sonucunda elde edilen tutar, taraflar arasında yapılacak anlaşma ile belirlenebilir.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), memurların emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırını iptal eden kararı, en düşük memurdan en yüksek makamdaki kamu çalışanına kadar herkesi etkileyecek. Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
Emekli ikramiyesi alınması ücretin 50’si oranında olacak şekilde hesaplanmaktadır. Dolayısıyla, 30 yıl boyunca çalışan bir memurun emekli ikramiyesinin miktarı, o memurun aylık ücretinin yarısına eşit olacaktır.

Yasalarda böyle bir sürenin belirtilmemiş olması nedeni ile kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarihin hemen olduğu anlaşılmaktadır. İşçinin işten çıkması veya çıkartılması tarihinde kendisine yapılacak tüm haklarının ödenmesi gibi kıdem tazminatı da ödenmelidir. Bu ödeme peşin bir şekilde iş çıkışı ile yapılmalıdır.
Emeklilik tazminatı, emekli olduğunuz anda başlar ve emeklilik maaşınızı almaya başladığınıza kadar sürer. Ancak emekli olma suretiyle kazanılan hakların ödenmesi için, emekliye bildirimlerin yapılması gerekir. Emeklilik tazminatını almak için Bir İşçi Sendikasının ya da İşveren Sendikasının haklarını kullanması gerekiyor.

E-Devlet üzerinden SSK-SGK Prim sorgulama hizmet dökümü ile çalıştığınız gün sayısı ile ne kadar tazminat alacağınızı kolayca hesaplayabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen emeklilik tazminatı miktarı, SGK’nın kurumun web sitesinden veya yetkili SGK Şube Müdürlükleri’nden öğrenilebilir. Emekliye ait hak sahibi bilgileri biriminizce iletilen son maaş tutarına göre emeklilik hak sahibinin emeklilik tazminatı olarak alacağı maaş miktarı aynı anda ücretlendirme cetveli üzerinden hesaplanabilir. Buna ek olarak, emekli olan kişinin emeklilik hakkının açıklık kazanmasından önce işe girmesi sona ermesiyle esnek mesai dönemine giren süreler dikkate alınarak hesaplanan tazminat miktarına göre 2021 yılında da SGK tarafından ödenen emeklilik tazminatı miktarı artabilir.

İşçinin hak ettiği kıdem tazminatı, çalıştığı her 1 yıl için 30 günlük brüt ücreti kadardır. Dolayısıyla, 1 yıllık kıdemi olan işçi 1 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanır.
Yıllık tazminatın miktarı, çalışanın aylık maaş tutarı ve çalışma süresi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Örneğin, çalışanın aylık maaşı 1.500 TL ise ve çalışma süresi 12 ay ise, çalışanın yıllık tazminatı 18.000 TL olur.

2022'nin ikinci döneminde geçerli olan kıdem tazminatının yıllık tavan tutar 15.371,40 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ederken yeni asgari ücretle çalışanın yıllık kıdem tazminatı 6 bin 471 liraya yükseldi.
Tazminat miktarı, arayan ve talep eden tarafların arasında yapılan bir anlaşmaya göre belirlenir. Dolayısıyla tazminatın kaç lira olacağı sorusunun cevabı, durumdan duruma değişecek şekilde her zaman farklı olacaktır.

3. İkramiye hesabında hangi süreler dikkate alınır? Memurların emekli ikramiyesine esas süre hesaplanırken, fiilen görev yaptıkları süreler ve varsa fiili hizmet süresi zammı toplamı dikkate alınır. Ancak itibari hizmet süreleri ikramiye hesabında dikkate alınmaz.
Emekli ikramiyesi, emekli olan kişinin kazandığı tüm gelirleri dikkate alarak hesaplanan bir aylıktır. İkramiye miktarının belirlenmesinde; emekli olan kişinin ne kadar süre emekli olduğu, ne kadar çalıştığı ve hangi branştan hangi kademede çalıştığı gibi faktörler etkilidir. Ayrıca ikramiyenin miktarını Tayin Eden Kanun gereği, emekli olan kişinin asgari ücret standartlarına göre belirlenmektedir.

Kişinin 27 yıl 3 ay hizmet süresine karşılık alacağı 1 aylık emekli aylığı tutarı olacaktır. Ayrıca bu tutarın % 4 ü 5454 sayılı Kanuna göre ek ödeme olarak ayrıca ödenecektir. Yani 2071,14*,04=82,85 TL ek ödeme verilecektir.
Yıllık devlet memuru emekli ikramiyesi, kişinin çalıştığı yıllar boyunca kazandığı maaşlar doğrultusunda değişkenlik gösterir. Emekli olan bir memur, yıllık emekli ikramiyesi olarak kendi emekli maaşının yüzde 5'ine kadar olmak üzere ikramiye alabilir.