Ek Ders İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Sponsorlu Bağlantılar

İlköğretim okullarında görevli öğretmenler, öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde ek ders görevlerini yapmış sayılır.
Öğretmenin görevi ders yapmaktır.

üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir. bir görev için ek ders ücreti ödenir. ders vermekle görevlendirilenlere, fiilen derse girmeleri kaydıyla haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebilir.
Her üniversitede farklı dersler için farklı süreler geçerli olabilir. Örneğin, bazı üniversiteler en az bir saat ve en fazla dört saat arasında ders almanıza izin verebilirler. Ayrıca, her öğrenci için ortalama olarak dört saatten fazla ders almak tavsiye edilmez.

Bu Esaslar kapsamında ek ders ücreti ödenebilmesi için, ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller bakımından ise, bu Esaslarla belirlenen koşulların oluşması şarttır. Ödemelerde tahakkuk ve ita amirleri müteselsilen sorumludur.
Öğrencinin velisi, öğrenciyi okutacak olan okul veya kurslar tarafından belirlenen ders ücretleri genellikle öğrencinin velisi tarafından ödenir.

Madde 1 – A) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yüksek okullar öğretmenleri maaşları karşılığı olarak haftada oniki saat ders okutmakla yükümlüdürler. Bu öğretmenlere, okullarında veya dengi okullarda ihtısasları içinde haftada altı saate kadar ücretle mecburi ek ders verilebilir.
Zorunlu ek ders görevi, öğrencinin almak zorunda olduğu, aksi halde not alamayacağı, lisans veya yüksek lisans programının kapsamında belirlenmiş derslerdir. Zorunlu ek dersler, belli bir bölümdeyken, öğrencinin o bölümün içinde olmasına gerek kalmadan diğer bölümler tarafından sunulan özel seçimlik konulara değinir. Örneğin, elektronik tasarım alanında eğitim gören biri matematik, fizik veya kimyasal mühendislik alanındaki derslerden herhangi birini almayı seçebilir. Zorunlu ek dersler, özellikle öğrencilerin farklı alanlarda daha geniş bir bilgi sahibi olmalarını, bölümler arası bağlantıları anlamalarını ve kariyer hedeflerine ulaşmada kullanabilecekleri çoklu disiplinlerde yeni beceriler edinmelerini sağlar.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) gelecek eğitim öğretim döneminde kasım ve nisan aylarında uygulanacak ara tatiller, öğretmenler için mesleki çalışma dönemi kabul edileceğinden ek ders ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılmayacak.
Tatil dönemlerinde okul dersleri kesilmez. Ancak okulların tatilden önce veya sonraki haftaları sınav amaçlı ya da konuların işlenmesi amacıyla özel ek dersler verilebilir. Bu durum, okulun tatil dönemlerinde uyguladığı eğitim politikasına bağlıdır.

Cevap: İlgi Yönetmelikte boş gün ile ilgili her hangi bir ifade yer almamaktadır. Boş gün verip vermemek okul müdürünün inisiyatifindedir. MADDE 12- (1) Okul yönetimince hazırlanan haftalık ders programı, öğretim yılı başında veya ders yılı içinde öğretmenler kurulunda görüşülür.
Öğretmenlerin boş günleri olabilir. Bazı okullarda eğitim yılı içerisinde öğretmenlerin haftada iki veya üç gün mola almalarına izin verilmektedir. Öğretmenler ayrıca kurs, etkinlik ve çalışmalar için haftalık veya aylık boş zamanlar da alabilirler.

Ek ders ücreti 2023 yılının Ocak-Haziran döneminden geçerli olmak üzere %30 zamla brüt 60,72 liraya yükseldi.
Saat başı ders ücreti her öğretmen için değişiklik gösterebilir, ancak ortalama bir saatlik dersin ücreti yaklaşık 30-50 TL arasında olabilir.

Öğretmenler almış oldukları maaş karşılığında belli saat ders vermektedir. Branş öğretmenleri için haftalık 15 saat maaş karşılığı verilen ders sayısıdır. Bu saatler dışında girilen dersler ise ek der olarak tanımlanır.
1. Matematik 2. Fen bilimleri 3. Tarih 4. Coğrafya 5. Dil ve Edebiyat 6. Din bilgisi 7. Beden eğitimi 8. Sanat 9. Biyoloji 10. Kimya 11. Fizik 12. Teknoloji 13. Bilgisayar bilimleri 14. Sosyal bilgiler 15. Psikoloji